jasiek11 01.12.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Pytanie do wszystkich, ma ktoś pomysł jak wykorzystać węgiel kostkę w kotle z podajnikiem ? Mam tego z 1,5 tony U siebie bym to wrzucał po trochu(byle nie za dużo) na ruszt wodny, przy normalnie pracującym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Może ktoś tutaj pomoże: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?44553-Piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem!&p=7746017&viewfull=1#post7746017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wonsz87 03.12.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Panowie,bo ja już zgłupieje zaraz. Czy spalanie ekogroszku na poziomie 1 worek Stabek na dobę jest normalnym wynikiem? Dom 180m2, kocioł Zębiec Merkury 14kw, ocieplenie mury szary styropian 16cm, strop welna 25cm, posadzka 15cm, wszystko najlepszych parametrów dostępnych w wiosnę zeszłego roku,boiler 100l2 drabinkipodlogowka 70m2 (salon, kuchnia, lazienka) ustawiona na 2,5 = 30*grzejniki purmo 6szt. pompa na podłogówce i pompa na piecu Ustawione na PID 52*C, współczynnik mocy kotła 85%Termostaty w dwóch grzejnikach na 2 w czterech na 3.. Popiół w większości ok, trochę kalafiorów które kruszą się w ręku. W instalacji brak zaworów 3d.. ogolnie instalacja robiona "po staremu". W domu temperatura 21*-22*... jest to drugi sezon grzewczy. W zeszłym roku w zimę miałem takie samo spalanie, gdzie nie było termostatów na grzejnikach i wszystkie były rozkręcone "na oko" a temperatura w domu wynosiła 25*, więc można powiedzieć, że było lepiej niż teraz kiedy zamieszkały.. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez wonsz87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 03.12.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Jak dla mnie worek na dobę to nic niezwykłego. Tyle mi szło CP w zeszłym tygodniu, nawet ciut więcej. Dom podobny ale piec 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wonsz87 03.12.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź. Jak czytam posty na innych tematach to takie spalanie powinno być przy mrozach -20*...Pytanie tylko czy to ściema pseudomagików czy rzeczywiście jest lipa z instalacją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.12.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dom stosunkowo duży ocieplenie przyzwoite jednak jeden worek na dobę to jak na moje to dużo. Chociaż niewiem gdzie mieszkasz go w górach niby piździło nieźle i CWU do tego.Mi się jeszcze więcej jak 13,5kg nie trafiło tej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 03.12.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Mi się jeszcze więcej jak 13,5kg nie trafiło tej zimy Tyle to by mi pewnie na samo CWU i podtrzymanie pieca szło gdybym cały dom odciął :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wonsz87 03.12.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dom stosunkowo duży ocieplenie przyzwoite jednak jeden worek na dobę to jak na moje to dużo. Chociaż niewiem gdzie mieszkasz go w górach niby piździło nieźle i CWU do tego. Mi się jeszcze więcej jak 13,5kg nie trafiło tej zimy mieszkam na granicy mazowieckiego i łódzkiego, więc nie pizga jakoś wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 03.12.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Jak dla mnie worek na dobę to nic niezwykłego. Tyle mi szło CP w zeszłym tygodniu, nawet ciut więcej. Dom podobny ale piec 25kW. Mi aktualnie też idzie worek na dobę CzP, może ciut więcej, ale walczę ze spiekami. A macie dom ocieplony? Próbuję jakoś odnieść się do tego co mam, porównać. Ja niestety ocieplonego nie mam i ciepła ucieka dość, groszku też sporo idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
35kw 03.12.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Tyle to by mi pewnie na samo CWU i podtrzymanie pieca szło gdybym cały dom odciął :lol2: No to masakra jakaś, mi na podtrzymanie i CWU bez CO, to normalnie 100kg starcza na dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soplica2 03.12.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Witam co do spalania 1 worka Stabka na dobę w tym okresie uważam że trochę dużo napiszę na swoim przykładzie 157m2 większość podłogowe ogrzewanie 3 grzejniki na stropie 5cm styro w dachu 30 wełny posadzka 10cm poddasze nieogrzewane palę retopalem czyli moc chyba podobna do tej pory max na minusie miałem -6 i kiedy temperatura oscylowala 0 do -6 spalanie mialem max 18kg przy temp. na zew. w granicach 0 do +8 tak jak teraz 12do 14 kg max w domu temp 23-24 stopnie Piec SKAM -P plus retorta 12KW CWU 140 L Edytowane 3 Grudnia 2018 przez soplica2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 03.12.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 mieszkam na granicy mazowieckiego i łódzkiego, więc nie pizga jakoś wyśmienicie Trochę za dużo, choć dom masz stosunkowo spory. Ja przy 150 m2 spalam teraz niewiele mniej od ciebie, bo ok. 20 kg ale ocieplenie mam gorsze niż ty, sporo też mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 03.12.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Panowie, bo ja już zgłupieje zaraz. Czy spalanie ekogroszku na poziomie 1 worek Stabek na dobę jest normalnym wynikiem? Dom 180m2, kocioł Zębiec Merkury 14kw, ocieplenie mury szary styropian 16cm, strop welna 25cm, posadzka 15cm, wszystko najlepszych parametrów dostępnych w wiosnę zeszłego roku, boiler 100l 2 drabinki podlogowka 70m2 (salon, kuchnia, lazienka) ustawiona na 2,5 = 30* grzejniki purmo 6szt. pompa na podłogówce i pompa na piecu Ustawione na PID 52*C, współczynnik mocy kotła 85% Termostaty w dwóch grzejnikach na 2 w czterech na 3.. Popiół w większości ok, trochę kalafiorów które kruszą się w ręku. W instalacji brak zaworów 3d.. ogolnie instalacja robiona "po staremu". W domu temperatura 21*-22*... jest to drugi sezon grzewczy. W zeszłym roku w zimę miałem takie samo spalanie, gdzie nie było termostatów na grzejnikach i wszystkie były rozkręcone "na oko" a temperatura w domu wynosiła 25*, więc można powiedzieć, że było lepiej niż teraz kiedy zamieszkały.. Ekogroszek Stabek to jakiś super-hiper mocny? To ruski węgiel taki jak perła tylko bodajże sprzedają jako suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 04.12.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 No to masakra jakaś, mi na podtrzymanie i CWU bez CO, to normalnie 100kg starcza na dwa miesiące. To było trochę z przymrużeniem oka napisane bo nigdy nie paliłem tylko dla CWU ale fakt faktem, że mam mocno przewymiarowany piec i niestety połyka on bardzo dużo paliwa na "potrzeby własne". Widać to szczególnie przy dodatnich temperaturach, czy jest 0 czy +10 to spalanie praktycznie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.12.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Też mam mocno przewymiarowany kocioł 10kW. W zasadzie im zimniej tym lepiej to wygląda tzn. spalanie nie jest proporcjonalne do spadku temperatury. Na samo CWU to schodzi około 1,5-3kg/dobę. Latem nie opłaca si grzać węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjag 04.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Stabek suchy? Ciężko powiedzieć nawet, że jest wilgotny. Każdy worek który otwieram jest mokry. Bez wyjątków. Piec po paleniu tym węglem wygląda tragicznie. Kilka zdjęć: https://tiny.pl/th4j6 film: https://youtu.be/ghtlQSmzY1I Moje odczucia co do tego ekogroszku- nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 04.12.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Nie spotkałem jeszcze suchego grochu. Dlatego też po pierwszym sezonie, gdzie zasobnik zardzewial a wody było sporo, opał kupuję najdalej wczesnym latem. Jest kilka miesięcy, by ładnie podsechł. Pomimo tego na dnie zasobnika widzę ślady wilgoci ale to nie to co kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 05.12.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 CzPerła kupiona w lipcu. Skłądowana w drewnianej szopce obok domu. Biorą wczoraj worki zauwazyłem ze są mokre na zewnatrz czyli odparowywała z nich woda. Ale węgiel jest przyzwoity nie ma błota jak na zdjęciu powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.12.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 To ta perła za 695zł co była w promocji bo mokra. Była w podobnym a nawet lepszym stanie niż ten stabek. Przesypałem 500kg do szmaciaków plus dwuletnia perła z worków z dużą mikro wentylacją( 500kg sucha jak pieprz). To prawie cała zima obstawiona będzie. Około tona zostanie tej mokrej na za rok to już pewnie będzie sucha. Czy przechowuje ktoś groch na zewnątrz?? JAk go przechowujecie?Bo chcę poz zimie wywalić groch z garażu zostawię tylko 500kg w kotłowni i 250kg w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.12.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Odnośnie mojego tematu dot. przegrzewania podajnika, dziękuje wszystkim za rady. Na początek wyczyściłem kolana na czopuchu, było sporo popiołu. Na koniec, wczoraj od strony palnika, udało mi się, jak radził edass , załatać otwór w kanale wentylatora. Przyniosło to, jak na razie, dobry skutek. Pod samym zasobnikiem podajnik jest zimny, wcześniej był letni. Odpowiednio niźsza jest też temperatura podajnika bliżej kotła. Ekomiał PGG, po tym zabiegu spala się raczej bez zmian, czyli dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts