Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po co? zysk marny a robota przy tym pilnować ręcznie temperatury jak zamulę i wychłodzi kondygnacje poniżej standardowej histerezy 0,1*C to później będdize ładował długo podłogę i komfort spadnie.

Niemożliwa jest praca w podtrzymaniu 10 godzin przy ciągle chodzącej podłogówce. Masz możliwość sprawdzenia, ile kocioł pracuje w podtrzymaniu? Ja musiałbym siedzieć cały czas w kotłowni, żeby to stwierdzić :)

Sterownik pokazuje poprawnie wg czasu pracy podajnika przy nowej parti węgla trzeba po prostu sprawdzić na ile wystarcza pełny zasyp 125kg. Nie mam jakichś rozjazdów po kilku zasypach.

We wrześniu odpaliłem kocioł grzał CWU przy brakach ze słońca wychodziło wtedy 1,5-2kg/dobę podtrzymanie z 0-1xCWU

Kocioł niema prawa wygasnąć jak stoi za d ługo w podtrzymaniu to wkońcu temperaratura kotła spadnie poniżej zadanej i kocioł nawali trochę paliwa i podmucha ale potrzeba na to półdnia. Wzasadzie podtrzymanie to mój wrzud na dupie. Latem to ogarnąłem ale zima nie mogę znaleźć złotego środka między stratą postojową a tempem rozpalania . Palnik po uwzględnieniu sprawności 65% ma moc 3-4,5kW potrzebuje -1-1,5h aby się rozbujać w grzaniu.

Dlaczego ten sposób spalania miałby powodować spieki? Mała moc i mały nadmuch.

Miam problem bo paliwo jest ciężkie ale spieki mi nie przeszkadzają. Może inaczej te co są są do przyjęcia. Jednak sprawa się pogorszyła jak dałem cegły. Ponieważ temperatura na palniku wzrosła. Pomimo tych problemów odnoszę wrażenie że sprawność wzrosłą. Już myślałem o ciepłomierzu ale za gruba robota z odstawianiem kotła i bez większych przeróbek by się nie obyło.

Teraz jaki wpływ na spiekanie lub rozbijanie spieków ma podtrzymanie?

Teraz jaki wpływ na spiekanie lub rozbijanie spieków ma podtrzymanie?

Dobre pytanie, cały czas wydawało mi się, poparte to było obserwacjami na rosyjskim ekogroszku, że spieki żużlowe to głównie efekt dłuższej pracy na większej mocy. Teraz na Greenpalu z PGG tworzą mi się małe i średnie spieki ale kocioł często odpoczywa, czyli może podtrzymanie jest tu główną przyczyną.

Witam serdecznie.

Kupował ktoś może Bartex gold?

Mam 14 letni piec ze Stąporków i stary sterownik st48. Działa to wszystko na interwale. Da rade ten węgiel?

Teściu zmarł w marcu i staram się to okiełznać..

Mam Aqua duo ze Stąporkowa z tym sterownikiem, jakby co to pytaj. Węgiel jak jest mokry, staraj się podsuszyć.

Mam Aqua duo ze Stąporkowa z tym sterownikiem, jakby co to pytaj. Węgiel jak jest mokry, staraj się podsuszyć.

Pomyliłem się ze sterownikiem, mam st57 taki żółty

Tez palisz interwałem? Nie wiem o co mam się pytac, kompletnie się na tym nie znam. czas podawania 19s przerwa 44, dmuchawa na 5. 10 razy ślimak poda zanim dobije do zadanej

Edytowane przez Inheak
Błąd

Wg twoich ustawień wnioskuję że masz palnik pancerpola 15kw tak ? bo to standardowe ustawienie dla niego , ja ustawiłem całkowicie inaczej bo takiej mocy nie potrzebuję (kocioł 10kw) dałem 12 sek podawania i 65 sekund przerwy ale radykalnie zmniejszyłem też dmuchawę i w efekcie mogę spalić każdy rodzaj ekogrocha nie ma to większego znaczenia ba nawet zrobiony ze stricte węgla silnie koksującego idzie elegancko.

Pomyliłem się ze sterownikiem, mam st57 taki żółty

Tez palisz interwałem? Nie wiem o co mam się pytac, kompletnie się na tym nie znam. czas podawania 19s przerwa 44, dmuchawa na 5. 10 razy ślimak poda zanim dobije do zadanej

Spory czas podawania w stosunku do przerwy, stąd krótki czas, 10,5 minuty dojścia do temp. zadanej.

Masz niedopały, spieki? Wentylator też dmucha sporo na 50%, choć tu wiele zależy od jego stanu, kotła, palnika, opału itp. Jaka jest temp. spalin podczas pracy? Czopuch parzy, jest bardzo gorący, czy raczej nie?

Spory czas podawania w stosunku do przerwy, stąd krótki czas, 10,5 minuty dojścia do temp. zadanej.

Masz niedopały, spieki? Wentylator też dmucha sporo na 50%, choć tu wiele zależy od jego stanu, kotła, palnika, opału itp. Jaka jest temp. spalin podczas pracy? Czopuch parzy, jest bardzo gorący, czy raczej nie?

Mógłbyś podać mi jakiś kontakt do siebie, wysłałbym zdjęcia

Czopuch parzy, jak zmniejszyłem ustawienia poddawania i zwiększyłem przerwę to zjadało mi cały zbiornik w dobę.. cały czas pracował a 3 stopnie histeryzy tylko. Zastanawiam się nad innym sterowniku TIMEL SKZP-02F bo ten interwał mnie męczy.. temperatury spalin nie znam bo niemam takiej opcji. Jak już wspominałem przejąłem ten interes po zmarłym teściu i mam już tego pieca serdecznie dość.

Chętnie bym komuś zapłacił by mi to wszystko wytłumaczył ale u mnie w okolicy kiepsko

Edytowane przez Inheak