Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To to jestem pizda teraz perła po 719.

Nie masz czego żałować - ja zamówiłem 2 tony w wyższej cenie i nie jestem zbyt zadowolony. Co prawda dostawa była szybka, groch bardzo suchy (co dziwne, bo deklarowana wilgotność jest spora), o całkiem niezłej frakcji, jednak zalety się na tym kończą. Jak ktoś ma względnie mało metrów do ogrzania to obecna CP może się sprawdzi w okresie jesień / wiosna (paliłem już dwa lata temu tym grochem na próbę). U mnie jest ok 270 mkw całej powierzchni ogrzewanej, obecnie grzane ok 225 mkw (bez piwnicy).

Temperatury w dzień 2-5 st. C / w nocy 0 st. C / średnie zużycie 25 kg na dobę.

Temperatury w dzień -2 st. C / w nocy -5 st. C / średnie zużycie 30 kg na dobę.

Poniżej 25 kg zejść nie mogłem nawet w cieplejsze dni, a przy delikatnych mrozach zużycie wzrosło znacznie, strach to zasypywać jak przyjdzie styczeń czy luty :wtf:

Ciekawe, że jak kupowałem niedawno to dane produktu były następujące:

Kaloryczność 23-24 MJ / Granulacja 8 – 25 mm / Wilgotność 10 - 12% / Popiół 6 - 12% / Spiekalność – RI=0

A teraz oficjalnie są takie:

Kaloryczność 22-24 MJ / Granulacja 5 – 25 mm / Wilgotność 10 - 12% / Popiół 8 - 12% / Spiekalność – RI 0-1

Jakoś biedaczyna struchlał i zesłabł :p

Poza tym ten groch to fabryka popiołu - co 48 godz. musiałem opróżnić popielnik, bo 20-litrowa szuflada się przesypywała. Z 50 kg grochu miałem ok 6 kg popiołu, teraz pewnie będę latał każdego dnia... W piwnicy jeszcze leży 750 KG Bartex Silver z poprzedniego sezonu, trochę drobna frakcja, ale ogólnie bez większych zastrzeżeń. Tak czy siak będę musiał jeszcze z 500 kg czegoś dokupić.

Ogólnie była to moja ostatnia próba ze słabszym grochem (wcześniej testowałem jakieś inne wynalazki) i całkowicie przestawiam się na paliwa z kalorycznością 26-28 MJ (typu Bartex Silver lub Karlik)i 28-30 MJ (na oku Bartex Gold lub VARMO).

PS - Sklep PGG nieczynny, ale albo mi się wydaje, albo wprowadzają sprzedaż w workach na paletach 1000 kg,

Ja perłą jadę 3 sezon stosunek jakości do ceny jest ok.

Mogła by być tańsza kosztem kaloryczności. Powiedzmy 19-20MJ za 600.

Takie 19-20MJ powinno być do przełknięcia latem i w mega mrozy.

Popiół nie jest zbyt uciążliwy przy moim spalaniu. Ze spiekami średnio.

A stabka zamówiłem 6 grudnia i ciągle nie otrzymałem niedługo trzeba będzie się doczepić w sumie to dopiero 6 dni roboczych.

Edytowane przez kulibob

No spieki lekkie też są, zwłaszcza gdy kocioł się odstawi na dłuższa chwilę. To nie jest paliwo, które lubi sobie poleżeć na retorcie i przytrzymać mocny żar - taka cecha tych miękkich płomiennych grochów.

Gdyby ten eko był jeszcze słabszy to otwarcie zaworu i napływ wody z całej instalacji zbijałyby mi strasznie temperaturę na kotle. Już teraz przy wybudzeniu z podtrzymania (histereza 1 st. C) temperatura na kotle spada mi z 67 na 62 st. przy przymkniętym zaworze 4D.

A tak wygląda u mnie popielnik po 48 godzinach palenia (50 kg CzP)

retorta_perla.jpg

Ciekawe, że jak kupowałem niedawno to dane produktu były następujące:

Kaloryczność 23-24 MJ / Granulacja 8 – 25 mm / Wilgotność 10 - 12% / Popiół 6 - 12% / Spiekalność – RI=0

A teraz oficjalnie są takie:

Kaloryczność 22-24 MJ / Granulacja 5 – 25 mm / Wilgotność 10 - 12% / Popiół 8 - 12% / Spiekalność – RI 0-1

Jakoś biedaczyna struchlał i zesłabł :p

,

Ja w lecie w tym samym dniu kupiłem 2t (jedna bezpośredni druga poprzez allegro) i przyszły dwa różne węgle w różnych rozmiarach worka i różna granulacja, testowałem ten lepszy-allegro i nawet czas zasobnika był 430min do 390min drugiego. Także chyba Czp to też loteria co przyjdzie. Co do popiołu to w zeszłym sezonie na PGG byłem dwa razy w tygodniu w kotłowni, teraz na Czp minimum 3 razy. Co do spieków to tragedii nie ma i różnicy dużej do PGG. Na razie wypalam tą gorszą dostawę, i za kilka tygodni zacznę lepszą to zobaczę w okresie zimowym jaka będzie różnica.

Temperatury w dzień 2-5 st. C / w nocy 0 st. C / średnie zużycie 25 kg na dobę.

Temperatury w dzień -2 st. C / w nocy -5 st. C / średnie zużycie 30 kg na dobę.

Poniżej 25 kg zejść nie mogłem nawet w cieplejsze dni, a przy delikatnych mrozach zużycie wzrosło znacznie, strach to zasypywać jak przyjdzie styczeń czy luty

U mnie czy -5 czy +5 to i tak 25/kg CP na dobę idzie, dopiero jak jest zimniej to więcej.

Ps. Pamiętaj, że piszesz o CP w obecnej cenie 719PLN, nie bardzo możesz to porównywać do Silvera 939, że o Goldzie nie wspomnę. Coś za coś :)

@Maher - to też pewnie któraś dostawa przyszła Ci w takich długaśnych workach, co to tylko trzy na warstwę na palecie się mieszczą zamiast pięciu. Jak to się beznadziejnie składuje i nosi ;/

@Pasiu&Moniś - porównywać można wszystko ;) Wilgotność opału, ilość popiołu, jego kaloryczność itp. parametry mogą sprawić, że opał droższy wyjdzie w sumie taniej, o ile będzie go szło rzeczywiście sporo mniej ;) Kilka kg mniej na dobę i różnicy między CzP a Goldem już nie ma, a wtedy wiadomo, że człowiek woli się mniej orobić przy noszeniu worków czy wybieraniu popiołu.

Akurat u nas w OBI jest promocja na Golda - 920 zł / tona.

Edytowane przez nylonbojtel

@Maher - to też pewnie któraś dostawa przyszła Ci w takich długaśnych workach, co to tylko trzy na warstwę na palecie się mieszczą zamiast pięciu. Jak to się beznadziejnie składuje i nosi ;/

@Pasiu&Moniś - porównywać można wszystko ;) Wilgotność opału, ilość popiołu, jego kaloryczność itp. parametry mogą sprawić, że opał droższy wyjdzie w sumie taniej, o ile będzie go szło rzeczywiście sporo mniej ;) Kilka kg mniej na dobę i różnicy między CzP a Goldem już nie ma, a wtedy wiadomo, że człowiek woli się mniej orobić przy noszeniu worków czy wybieraniu popiołu.

Akurat u nas w OBI jest promocja na Golda - 920 zł / tona.

Perłe zamawiałem 3 razy za każdym razem inne worki:)

Raz długie zgrzewane

Drugi trochę krótsze zszywane sznurkiem

Trzy zgrzewane jakby w workach termokurczliwych (mocno ściśnięte). Worki do dupy nie nadają się już do śmieci około budowlanych.

U mnie widać różnicę czy 5 czy -5. Jednak im zimniej tym lepiej to wygląda tzn spalanie nie rośnie proporcjonalnie do spadku temperatury ale i tak trzeba spalić więcej z tego co kojarzę nigdy nie spaliłem więcej jak 16-17kg perły/dzień ale to kilka takich dni w roku jest.

U mnie widać różnicę czy 5 czy -5. Jednak im zimniej tym lepiej to wygląda tzn spalanie nie rośnie proporcjonalnie do spadku temperatury ale i tak trzeba spalić więcej z tego co kojarzę nigdy nie spaliłem więcej jak 16-17kg perły/dzień ale to kilka takich dni w roku jest.

Jakie masz ustawienia dla CzP, że masz takie zużycie?

To nie kwestia ustawień ani paliwa tylko domu. Jak testowałem bardziej kaloryczne to nie widziałem różnicy poza wyższą temperaturą spalin.

Ustawienia zimowe(ciągle eksperymentuje ale niżej ze spalaniem zejść nie mogę)

Spalanie grupowe 8kw-2s nadmuch 34%

12kW -2s nadmuch 35%

Przy tych ustawieniach podaje około 0,65-1kg/h( w trakcie grzania jak termostaty odpalą grzanie to pali bez dochodzenia do zadanej przez kilka godzin. Jak dogrzeje to w podtrzymaniu bierze trochę ponad kilogram na dzień.

Teoretycznie przy tych ustawieniach przy średniodobowej -20*C powinien iść bez odstawienia 24h

burner-s

Edit:

To przyjechał stabek. Jeden worek przytarty reszta ok. Paleta nowiuśka przyda się.

Pomieszałem w tym przytartym to sucho nie wiem jak reszta. Ale Pójdą w ruch dopiero koło stycznia 2020 więc luz.

Perła ma ziemisty zapach ten nie chyba faktycznie płukany i cudowny.

Edytowane przez kulibob

burner-s

Edit:

Perła ma ziemisty zapach ten nie chyba faktycznie płukany i cudowny.

Moja też ma taki zapach i nawet wygląda jakby była mieszana z ziemią, to już nie ta sama perła co przychodziła w w mocnych workach, czysta i błyszcząca. Z roku na rok coraz gorsza po całości.