Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Nikt na nic nie upadł, przyzwyczajajcie się że kończy się palenie śmieciami od ruskich czy czechów.

Jak na cenę z dostawą to jest bardzo atrakcyjna a raczej dopiero będzie :)

Co roku straszysz wysokimi cenami, a ja z roku na rok kupuje coraz taniej i z roku na rok roczny koszt ogrzewania mam coraz niższy .

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nikt na nic nie upadł, przyzwyczajajcie się że kończy się palenie śmieciami od ruskich czy czechów.

Jak na cenę z dostawą to jest bardzo atrakcyjna a raczej dopiero będzie :)

No mega mi atrakcyjność, jak odejmując wilgotność i przeliczając samą suchą masę Varmo można w takiej cenie kupić czy jakikolwiek inny bardzo dobry groch.

Z czechem się zgodzę - to badziew i szkoda tym syfić kocoł i komin. Z ruskim jest różnie, ale raczej już też zszedł na psy.

Ty to jesteś takie dziecko szczęścia Maher tylko podajnik kręcił Ci się odwrotnie w rbrrze jak kupiłeś :)

Ja nie pisze o śmieciach a o eko groszku, jeśli rząd zacznie wymagać tego co ustanowił będzie koniec ze śmieciami a dobre paliwo będzie kosztować, z resztą już kosztuje.

Nie tylko w RBR-że jak kupiłem podajnik kręcił się w przeciwną stronę ale i zawór DBV był odwrotnie wkręcony i groziło rozerwaniem kotła, tak samo blachy krzywo pospawane i płyty za długie i nie dało się półki wodnej czyścić i wiele innych drobnych usterek, ale większość rzeczy poprawiłem po producencie i jakoś 5 rok się to trzyma, tylko jak kupuje się nowy tak zachwalany na forum piec oczekuje się przynajmniej że przyjedzie sprawny i gotowy do pracy.

Nie wiem czy czytałeś rozporządzenie norm jakości dla węgla, ale skoro tak piszesz to widać że nie i mogę cię poinformować że nic się nie zmieniło po za wycofaniem z obrotu mułu węglowego i flotokoncentratu które i tak się nie dało spalać w piecach podajnikowych, miał węglowy ma być wycofany po 2020 roku,

ale znając naszych operatywnych przedsiębiorców pewnie z mułu węglowego i flotokoncentratu i miału węglowego zaczną jak już nie zaczęli produkować coś podobnego do VARMO bo normy są takie że wszystko przejdzie.

Nie tylko w RBR-że jak kupiłem podajnik kręcił się w przeciwną stronę ale i zawór DBV był odwrotnie wkręcony i groziło rozerwaniem kotła, tak samo blachy krzywo pospawane i płyty za długie i nie dało się półki wodnej czyścić i wiele innych drobnych usterek, ale większość rzeczy poprawiłem po producencie i jakoś 5 rok się to trzyma, tylko jak kupuje się nowy tak zachwalany na forum piec oczekuje się przynajmniej że przyjedzie sprawny i gotowy do pracy.

To jednak największy pechowiec na forum bo wszystkie przyjeżdżały jednak gotowe do pracy i przyjeżdżają nadal.

Mając takiego pecha pewnie zacznie lać 3 dni po gwarancji :) będziesz miał znowu o czym baźgrać a pewnie i tak kupisz następnego rbra :)

To jednak największy pechowiec na forum bo wszystkie przyjeżdżały jednak gotowe do pracy i przyjeżdżają nadal.

Mając takiego pecha pewnie zacznie lać 3 dni po gwarancji :) będziesz miał znowu o czym baźgrać a pewnie i tak kupisz następnego rbra :)

Na szczęście dla kupujących trochę się zmieniło od tego czasu w Małopolsce i na stronie urzędowej można sprawdzić który producent ma rzetelne badania spełniające dzisiejsze normy dla kotłów, a nie tak jak kupiłem RBR-a i okazało się że badania jego to fikcja i na równi teraz jest traktowany ze zwykłym śmieciuchem. Sprawdziłem i nowy model RBR-a też na stronie się nie pojawił czyli można podejrzewać że producent też ma coś do ukrycia i boi się zweryfikowania badań i to mnie wystarczająco przekonuje aby kolejnym piecem nie był RBR.

Link do strony:

https://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/

Maher nie rzetelne który ma a który zgłosił kocioł na listę, taka mała różnica.

Tobie jak "biło" tak widzę dalej "bije"

Masz świstki u mnie na stronie, ściągnij sobie, zadzwoń do Łodzi i zapytaj albo sprawdź zamiast dziamolić durnoty po forum.

Nic po Twoim dziamoleniu tutaj, papier jest papier ale też nic więcej ale też nikt go nie daje na ładne oczy.

Maher nie rzetelne który ma a który zgłosił kocioł na listę, taka mała różnica.

Tobie jak "biło" tak widzę dalej "bije"

Masz świstki u mnie na stronie, ściągnij sobie, zadzwoń do Łodzi i zapytaj albo sprawdź zamiast dziamolić durnoty po forum.

Nic po Twoim dziamoleniu tutaj, papier jest papier ale też nic więcej ale też nikt go nie daje na ładne oczy.

Masz świstki to mojego RBR-a ? , chętnie sobie ściągnę i nie będę zmuszony go zezłomować razem na równi z śmieciuchami.

Też kilka lat temu pięknie pisało jaki ten RBR jest cudowny i ma wszystkie badania i wyszło że to wielka ściema.

Skoro producent nowej wersji RBR nie chce go zgłosić na listę małopolską to może coś ma do ukrycia ?

Także teraz przy zakupie nowego kotła nie muszę się znać na badaniach i ich legalności tylko wystarczy wejść na stronę urzędu i tam jest lista pieców z zweryfikowanymi i sprawdzonymi badaniami które nie trzeba będzie złomować gdy zaczną się kontrole.

A bardzo dobrze ze będziesz musiał zezłomować, w końcu kupisz sobie porządny kocioł z listy :)

Jednym świstkiem będziesz się mógł podetrzeć z jeden dzień a tą listą to nawet chyba dłużej a jak smrodziłeś najtańszymi miałami dalej będziesz smrodził i udawał ekologa.

Mogę Ci powiedzieć tylko w tajemnicy że pytałem producenta dlaczego nie zgłosił kotła do tej magicznej listy.

Odpowiedział że nie ma sensu tego robić ( zgłaszać ) bo i tak nie wyrobiła się z zamówieniami, także jest mu to zgłoszenie zbędne.

Ci co w tym roku zdecydowali się na te kociołki wiedzą ile trzeba było czekać na kocioł, ja bynajmniej nie pamiętam przez te lata takiej kolejki.

Miałem węglowym w nowym domu nigdy nie paliłem i nie zamierzam palić bo więcej przy nim trzeba się narobić i wcale nie uważam się za ekologa tylko interesuje mnie cena roczna ogrzania domu bez jakiegoś dużego zaangażowania się w ogrzewanie i koszty związane z inwestycjami w tę ogrzewanie. Rok 2018 ogrzewania i CWU kosztował mnie poniżej 2100zł (dom ok.150m2 i wszędzie 22C) mógłbym zainwestować w pompę ciepła i zejść z ceną rocznego ogrzewania ale koszt inwestycji nigdy by się nie zwrócił w porównaniu do ogrzewania ekogroszkiem.

Producent RBR-a niech się cieszy że ma takie zainteresowanie sprzedażą kotłów, mam tylko nadzieje że sytuacja z badaniami się nie powtórzy jak w przypadku mojego RBR-a i kupujący nie zostaną zmuszeni go zezłomować lub oddać dofinansowanie jak zaczną weryfikacje badań i kontrole pieców. Przynajmniej w Małopolsce stworzył urząd listę i na tej podstawie można mieć pewność że kocioł ma zweryfikowane badania.

mógłbym zainwestować w pompę ciepła i zejść z ceną rocznego ogrzewania ale koszt inwestycji nigdy by się nie zwrócił w porównaniu do ogrzewania ekogroszkiem.

Kiedyś myślałem podobnie ale dzięki sterownikowi RBRa myślenie mi się zmieniło.

Niedługo przyjdzie Ci wyrzucić kocioł, wymienić część armatury bo zacznie się sypać, kupisz następnego gniota i będziesz liczył że Ci się zwróci szuflując dalej węgiel.

Kiedyś myślałem podobnie ale dzięki sterownikowi RBRa myślenie mi się zmieniło.

Niedługo przyjdzie Ci wyrzucić kocioł, wymienić część armatury bo zacznie się sypać, kupisz następnego gniota i będziesz liczył że Ci się zwróci szuflując dalej węgiel.

Dzięki paleniu w starym domu w śmieciuchu trochę się nauczyłem i w nowym uwzględniłem wszystkie błędy tamtego rozwiązania.

Teraz kupuje ekogroszek pakowany i cała paleta wjeżdża mi na paleciaku do kotłowni i mam 3T ekogroszku przy samym piecu, sterownik ecoal jak ustawiłem kilka lat temu tak do dzisiaj steruje całym ogrzewaniem w domu, od czasu do czasu po internecie popatrzę na wykresy i naniosę drobne korekty. Do tego zostaje opróżnianie popiołu i czyszczenie co w przypadku RBR spokojnie w 10 minutach się mieszczę.

Dom ma 100% podłogówki i jest przeliczony i uwzględniony pod pompę ciepła, ale jakby rzeczywiście palenie było bardziej zajmujące to bym o pompie myślał bo gazu u mnie nie ma.

Witam panowie i panie dawno mnie tu nie było i widzę że forum o groszku nie milknie. Zima do końca 2018 była dla palaczy łaskawa teraz trochę przymroziło ale co to za mróz :) ale do rzeczy, od września do końca grudnia spalołem dokładnie półtorej tony CzP, wrzesień przepalanka grzejnikami raczej dół bo żonie jest zawsze zimno od października włączona podlogówka temp. w domu min. 23 stopnie ogrzewany dół 90 m2 góra podłogówka przedpokój i łazienka na razie niezamieszkała sporadycznie grzejniki w tym sezonie męcze się na razie bez starownika ale na sezon 2019/2020 zamierzam zamontować oraz elektrozawory na wszystkie grzejniki procz lazienkowych. obecnie CzP mi sie skończyła i zasypałem wegiel z lokalnego składu kopalnia Piast 820 za tone czyli taki Retopal z PGG popiołu zdecydowanie mniej niz z CzP i to duzo mniej na przyszły sezon chyba nie będę kombinował z węglem a CzP zamówię na wiosnę / lato do CWU.

To tak jak u mnie. Od początku kupuję miał - odsiew za około 500 zł.

Ja miałem trochę się pobawiłem ale tylko jeden zasobnik i po podliczeniu wyszło że jest to nie opłacalne , kupiłem 2 tony Piasta (retopala) i pykam sobie na tym , dziś dla odmiany zasypałem jeden zasyp Wesołą ale 3 godziny temu i jak narazie nic na plus ani minus nie zauważyłem , czekam czy wyższa cena coś da .

Witam czy ktoś używał już ekogroszku tani opał Niedzwiedz. Ja zakupiłem takowy broń Boże nie zamawianie tego gówna na szczęście tylko tone zamówiłem. Opał kompletnie nie chce się palić po reklamacji dostałem obszerny opis że to wina ustawienia pieca, pomimo różnych ustawień i próbie rozpalania go palnikiem propan butan nie ma chęci. Generalnie firma ma na celu wcisnąć taki opał i mieć klienta w dupie. Nie interesuje ich to że coś jest nie w porzadku. A zatem proszę was drodzy forumowicze nie zamawiajcie tam towaru a będziecie mieli spokój.