Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

U mnie ślimak na mokrym opale wytrzymywał 1,5 roku

Aaaa trza dodac,że teraz pracuje trzeci,nowy orginalny ślimak...:)

Sorki ale z czego miałeś te ślimaki? Z papieru? :lol2:

Ja mam jeden od nowości, 8 sezon. Natomiast zasobnik musiałem wymienić bo przerdzewiał :mad:

A w temacie Varmo to miałem wypróbować ale mam wątpliwości...

Niby większość pisze, że to dobry opał ale z różnych względów go nie stosuje więc sam nie wiem.

Parę worków trzeba by na test załatwić i spróbować.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cena taka sobie no przynajmniej tu na Śląsku , ja kupiłem 3 worki 20-kg-mowe i do zasobnika wchodzą mi tylko 2 worki a ekogroszku 3 worki , spalanie 60kg varmo u mnie trwało 4 doby natomiast retopala też 4 doby z tym że podawanie ekogroszku co 25 sekund przez około 3,5 sek natomiast varmo podawanie co 23 sekundy przez ok 8 sekund więc u mnie odpada bo ślimak ma średnicą 60 mm i wolną przekładnię więc pracuje prawie na okrągło , jak ktoś ma standardową szybką przekładnie to opał bardzo dobry , myslę że zdecydowanie lepszy niż 90 procent sprzedawanych w workach .

Zejdź chłopie na ziemię i przestań p......ić !!! Węgiel 31 MJ, jaka kopalnia wydobywa taki węgiel do celów energetycznych!!! 1 % popiołu, no mistrzostwo świata!!! Poza tym płacąc 1200 zł za tonę to już lepiej ogrzewać gazem.!!! Masakra!!!

Wiesz czytałeś sprawdzałeś ten ekogroszek? Czemu od razu z takim tekstem. Obecnie używam tego ekogroszku też miałem obawy z racji ceny. Ale co do spalania to nic nadzwyczajnego i nowego na rynku. Latem używałem słabszego ekogroszku jak dobrze pamiętam nazywał się sibugol. Trochę słabszy 22 – 24 MJ/kg zawartość popiołu 2-5% teraz jest chyba za 870zł nie pamiętam ale chyba kupowałem go za ok 800zł. I faktycznie popiołu znikome ilości przy standardowych fabrycznych ustawieniach pieca. Teraz zimą zaryzykowałem i kupiłem KOLOMBUS tak jak pisze kolega wyżej 29,5-31,5 MJ/kg i faktycznie myślę że tyle jest piec nagrzewa się błyskawicznie. Co do popiołu wyrzucałem po 2tyg bo czyściłem piec, było może niecałe wiaderko. Przy poprzednich węglach schodziłem co 2-4dni robiły się spieki itd. Tutaj ich po prostu nie ma. Po spaleniu jednego worka, popiołu może jest kilka łyżek stołowych i to jest w sumie pył. Co do porównania miałem różne rodzaje ekogroszku w cenach ok 900-1050zł na wszystkich wychodziło mi jeden worek na 1dzień czasami nie cały. W przypadku tego KOLOMBUSA wychodzi mi 1,5 dnia na jednym worku (dom 164m2 temp 23 stopnie). Więc ja chyba bym się na gaz nie przerzucił :) Mam teraz do testu jakiś tańszy węgiel z lokalnej dostawy za 880zł jeżeli wyjdzie na nim 1dzień z worka to i tak bardziej opłąca się KOLOMBUS za 1249zł (z dostawą). Z niego mam 60dni palenia z 40 worków. Tego taniego z 40 worków mam 40 dni. Żeby uzyskać z taniego 60 dni musiał bym wydać 1320zł. Spalanie 1.jpg nie wiem czy udało mi się dołączyć zdjęcie ale jeżeli tak jest to zdjęcie po 24h palenia. Dodatkowo poniżej link do testu tego węgla. Tak więc kolego nie spinaj się zjedz snickersa, i folguj od razu z takim opiniami. Do czytania marsz, czytanie i szukanie informacji nie boli.

Sorki ale z czego miałeś te ślimaki? Z papieru? :lol2:

Ja mam jeden od nowości, 8 sezon. Natomiast zasobnik musiałem wymienić bo przerdzewiał :mad:

A w temacie Varmo to miałem wypróbować ale mam wątpliwości...

Niby większość pisze, że to dobry opał ale z różnych względów go nie stosuje więc sam nie wiem.

Parę worków trzeba by na test załatwić i spróbować.

Panie...orginał.Przerdzewiały w połowie drogi między zsypem a palnikiem...Zasobnik też zrobił się na druszlak,ale zaszpachlowałem ,zalałem żywicą,pomalowałem i śmiga juz 2 rok tak:)

Edytowane przez alek16

Latem kupujcie opał anie zimą jak sam gnój w worach jest , ja kupowałem latem luzem jak na placu było ponad 30 stopni więc wiemy jaki opał suchy .

30'c w dzień a wieczorem prysznic jest serwowany przez zarządce składu...Dzięki za radę;)Nie ma reguły..Po dziewięciu latach palenia grochem ,wiem kiedy kupować i gdzie to robić.W poprzednich latach kupowałem na innym składzie w sierpniu,workowany,elegancja,Francja...Ułożony na zimę u mnie na palecie (workowany)w miejscu zadaszonym,przewiewnym...i co,i duupcia,w styczniu tak był zamarznięty jak pamiętnej zimy stulecia.Worki leżące z węglem na dole zamarzły na kamień.Teraz w składzie w którym kupuję wyngiel;) jest on od dostarczenia,aż do sprzedaży składowany pod dachem...przez calutki okres.Oby więcej było takich dostawców jak mój...W poprzednim tygodniu zjechała do mnie 1 tona...Sucha,pyląca się,zasyfiająca pół kotłowni podczas zasypu...Uwielbiam taki węgiel ;)