Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tam się na Varmo przerzucę tylko jeszcze resztka Premium mi zejdzie [wyniki testów sa w osobnym wątku, ostatnio trochę Bartexa z OBI przetestowałem dla porównania].

Mam tez klientów, którzy go używają drugi rok w RBR z palnikiem Batory i też sobie chwalą.

Okazało się, że bardzo blisko mnie jest nowy skład opału i mają Varmo.

Podjechałem, wziąłem kilka worków na próbę, wrzuciłem wczoraj i ..... noc spędziłem w kotłowni.

Przed drugą obudziła mnie ciągła praca ślimaka, okazało się że żar cofnął się do podajnika, na szczęście zadziałało zabezpieczenie :mad:

Nie bardzo wiem co z tym zrobić, przesypałem kopczyk żeby wypchnąć żar i po godzinie znowu to samo.

O piątej się poddałem, wypchnąłem i wybrałem ręcznie żar, wyłączyłem piec i czekam aż wygaśnie. O ósmej rano jeszcze był gorący.

Pytanie co dalej? Wsypałem do zasobnika 2 worki więc jeszcze dużo tam tego Varmo, muszę to jakoś spalić. Nie wiem może to jakoś z CP wymieszać?

Sprytny, nie sprytny ma swoje wady i zalety. Po schlodzeniu rury podajnika iglica powinna zamknąć zawór, niestety zardzewiała, otworzyła się ale nie potrafiła się domknąć. Z kolei przy baniaku, nie każdy kontroluje czy ma w nim wodę. Iglica zresztą może tak zardzewieć, że się nie otworzy i wtedy wsio ryba, czy podłączenie do instalacji wodociągowej czy baniaka. A kto z tych co mają strażaka sprawdza jego działanie?

Wracając jeszcze do mojej przygody z Varmo. Wyczyściłem czopuch, rozebrałem, wyczyściłem i uszczelniłem palnik.

Pomogło to na tyle, że udało mi się spalić resztę Varmo z zasobnika.

Co prawda podajnik był gorący ale widocznie poniżej 70 st. bo taki jest próg alarmowy fabrycznie ustawiony a nie został przekroczony.

Resztę wymieszałem z CP i tak to jakoś spalę.

Na pewno jest to paliwo kaloryczne, raczej na mrozy niż naszą zimę.

Pakowane w worki papierowe po 20kg, dużo większe objętościowo od zwykłego groszku.

No i suche, zawartość wilgoci 2-6%, kurzy się jak cholera podczas sypania do zasobnika ale i tak miałem wodę od środka na ściankach więc co się dziwić że pojawia się przy zwykłym nawet suchym grochu.

Podsumowując - ja go więcej raczej nie kupię, wolę spać spokojnie.

Wracając jeszcze do mojej przygody z Varmo. Wyczyściłem czopuch, rozebrałem, wyczyściłem i uszczelniłem palnik.

Pomogło to na tyle, że udało mi się spalić resztę Varmo z zasobnika.

Co prawda podajnik był gorący ale widocznie poniżej 70 st. bo taki jest próg alarmowy fabrycznie ustawiony a nie został przekroczony.

Resztę wymieszałem z CP i tak to jakoś spalę.

Na pewno jest to paliwo kaloryczne, raczej na mrozy niż naszą zimę.

Pakowane w worki papierowe po 20kg, dużo większe objętościowo od zwykłego groszku.

No i suche, zawartość wilgoci 2-6%, kurzy się jak cholera podczas sypania do zasobnika ale i tak miałem wodę od środka na ściankach więc co się dziwić że pojawia się przy zwykłym nawet suchym grochu.

Podsumowując - ja go więcej raczej nie kupię, wolę spać spokojnie.

To dziwne bo przy SV-200 jest krótki podajnik a większość obudowy palnika wystaje z kotła i pomimo to nie przegrzewa się - sprawdziłem i w trakcie testów przez około tydzień temperatura podajnika była na poziomie 40-46 C.

Przy Batory też działa bezproblemowo w RBR ze sterownikiem eCOAL w automacie.

Podjadę w sobotę do składu i kupię kilka worków Varmo do ponownego testu bo coś w okolicę nie jadą by mi przy okazji podrzucić paletę.

Cześć ekipa!

Zaznaczam kolejny raz , że czytam ten wątek od kilku lat ale pisze mało.

Piec TERMO-TECH Eco Duo z podajnikiem typu ekoenergia.

Mam kilka pytań:

1. Co kupić ? Ma być niedrogo i dużo ;). Może znów perłą a może stabek? Z racji tego , że Varmo u mnie powoduje przegrzewanie podajnika zmuszony jestem dokupić opału. ( Mam jeszcze że 400kg Varmo ale nie idzie tego w spokojny sposób spalić w tym piecu) muszę dokupić trochę opału aby dokończyć sezon grzewczy. Aktualnie pale Czarną perłą i sprawdza się u mnie znakomicie . Jedyna jej wada to bardzo duża , a może ogromna, ilość popiołu.

2. Czy osoby, które mają problemy ze spalnieniem Varmo mają podajnik typu ekoenergia, brucer ?

3. Czy osoby , które mają problem z przegrzewaniem się podajnika przy paleniu Varmo mają wentylatory " z klapką" czy bez?

Podsumowanie

Prowadzę bardzo szczegółowe notatki o ilości spalonego opału oraz jego kosztach i najtaniej wychodzi u mnie palenie " brunatnym" (Bartex kormorany czy jakoś tak) z obi po 600-650zł za tonę (ale nie palę nim bo strasznie niszczy komin).