ZUG 26.10.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 W zeszłym sezonie kupowałem Juliusza workowany po 900zł.W zachodniopomorskim. Z kopalni Piast również po900Zł. dokładnie gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.10.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 dokładnie gdzie Barlinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.10.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Mówisz że warto się u nich zaopatrzyć, węgiel jest OK ??? Tak, zdecydowanie warto - wiem to zwłaszcza po dzisiejszym wyniku testu "Pieklorza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Wynik testu "Pieklorza" kupionego we Wrocławiu na Żernickiej: Po kolei: - worki z polietylenu, bardzo kiepskie, rwą się przy podnoszeniu, najgorsze z foliowych jakie dotąd miałem, - węgiel był wilgotny, ale już dosechł po podziurawieniu worków wkrętakiem i leżeniu w garażu - niestety przy okazji worki "schudły" do 24,0 kg, czarny, frakcja odpowiednia, - kaloryczność podobno >28,5 MJ/kg w co po teście nie wierzę - SVER - 15,2 MJ/kg, czyli jeśli ma 28,5 MJ/kg to sprawność kotła wychodzi ok. 53%, jako, że nie wierzę w nagły spadek sprawności kotła w ciągu 2 dni to zakładając 70% [w poprzednim wyszło 73%] kaloryczność węgla wychodzi na poziomie 21,7 MJ/kg sic ! Wsypałem teraz Pieklorza z zeszłego roku - zobaczymy jaki SVER wyjdzie, wygląda inaczej od tegorocznego [nie ma grubszej frakcji], stracił na wadze z 25 kg ponad rok temu do 24,4 kg obecnie. Za 2-3 dni będzie wynik ... Edytowane 26 Października 2012 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 27.10.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 pojawił się u mnie na składzie ekogroszek ekoret za 850zł co możecie powiedzieć na temat tego wegla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.10.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jeżeli to faktycznie ekoret to można brać, kupiłem, dobra kaloryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 pojawił się u mnie na składzie ekogroszek ekoret za 850zł co możecie powiedzieć na temat tego wegla? Tak jak pisał Darase, jak to faktycznie Ekoret, to warto. Jeżeli chodzi o głośność pracy podajnika plasuje się na środku, ale bardzo fajnie się spala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.10.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Wynik testu "Pieklorza" zeszłorocznego: Po kolei: - worki z polietylenu, średniej jakości tzn. nie rwą się, ale nie mają mikroperforacji, więc węgiel dosycha w nich długo, - węgiel suchy [1,5 roku leżał pod wiatą] - niestety przy okazji worki "schudły" do 24,4 kg, czarny, frakcja dość drobna [na oko 8-18 mm], - kaloryczność podobno >28,5 MJ/kg w co po teście nie wierzę - SVER - 17,75 MJ/kg, czyli jeśli ma 28,5 MJ/kg to sprawność kotła wychodzi ok. 62%, jako, że nie wierzę w nagły spadek sprawności kotła w ciągu 2 dni to zakładając 70% [w poprzednim wyszło 73%] kaloryczność węgla wychodzi na poziomie 25,5 MJ/kg Wsypałem teraz znowu rosyjski i sterowanie z grupowego na 2 stanowe - zobaczymy jaki SVER teraz wyjdzie.Następny w kolejce jest tegoroczny Pieklorz ze sterowaniem 2 stanowym. Za 2-3 dni będzie wynik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.10.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 pojawił się u mnie na składzie ekogroszek ekoret za 850zł co możecie powiedzieć na temat tego wegla? To dobry eko, czy jest luzem czy workowany ? jeśli workowany to wątpliwe że to ekoret, na kopalni 800 z groszami kosztuje także za 50pln nikt go nie zawiezie i nie sprzeda z jakimś zyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.10.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) To dobry eko, czy jest luzem czy workowany ? jeśli workowany to wątpliwe że to ekoret, na kopalni 800 z groszami kosztuje także za 50pln nikt go nie zawiezie i nie sprzeda z jakimś zyskiem. luzem. dzisiaj kupie i zobaczę czy to ekoret czy ekokret:lol2: na kopalni ten ekoret kosztuje 800zł???!!!! Edytowane 29 Października 2012 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekSXS 29.10.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Wynik testu "Pieklorza" kupionego we Wrocławiu na Żernickiej: Po kolei: - worki z polietylenu, bardzo kiepskie, rwą się przy podnoszeniu, najgorsze z foliowych jakie dotąd miałem, - węgiel był wilgotny, ale już dosechł po podziurawieniu worków wkrętakiem i leżeniu w garażu - niestety przy okazji worki "schudły" do 24,0 kg, czarny, frakcja odpowiednia, - kaloryczność podobno >28,5 MJ/kg w co po teście nie wierzę - SVER - 15,2 MJ/kg, czyli jeśli ma 28,5 MJ/kg to sprawność kotła wychodzi ok. 53%, jako, że nie wierzę w nagły spadek sprawności kotła w ciągu 2 dni to zakładając 70% [w poprzednim wyszło 73%] kaloryczność węgla wychodzi na poziomie 21,7 MJ/kg sic ! Wsypałem teraz Pieklorza z zeszłego roku - zobaczymy jaki SVER wyjdzie, wygląda inaczej od tegorocznego [nie ma grubszej frakcji], stracił na wadze z 25 kg ponad rok temu do 24,4 kg obecnie. Za 2-3 dni będzie wynik ... Ten z Żernickiej chyba nie ma nic wspólnego z Pieklorzem. To chyba ta sama firma co oferuje opał w Komarnikach koło Środy Śl. Może nie umiem jeszcze ustawić dobrze pieca ale u mnie było sporo popiołu i spieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekSXS 29.10.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Suspenser powiedz jak masz ustawiony kocioł przy tym rosyjskim paliwie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekSXS 29.10.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 luzem. dzisiaj kupie i zobaczę czy to ekoret czy ekokret:lol2: na kopalni ten ekoret kosztuje 800zł???!!!! W okolicach Wrocławia ekoret oryginalnie pakowany kosztuje 960 PLN. Sąsiad pali nim drugi sezon i jest zadowolony. http://www.agrolex.info/?page_id=78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekSXS 29.10.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 A to link do składu z rosyjskim groszkiem o którym pisał Suspenser http://www.ekogroszek-sklad.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.10.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 W okolicach Wrocławia ekoret oryginalnie pakowany kosztuje 960 PLN. Sąsiad pali nim drugi sezon i jest zadowolony. http://www.agrolex.info/?page_id=78 z tego co tutaj czytam to mało prawdo podobne aby to był ekoret a tym bardziej na moich terenach za te kasę. ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.10.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Suspenser powiedz jak masz ustawiony kocioł przy tym rosyjskim paliwie??? Podawanie/przerwa 3/50, dmuchawa 28, w postoju przerwa 100 min, praca 5s, krótka przerwa 50s, 5 powtórzeń w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.10.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wynik ponownego testu rosyjskiego ekogroszku: - SVER - 16,3 MJ/kg, czyli jeśli ma 24 MJ/kg to sprawność kotła wychodzi ok. 63%, przy pracy 2 stanowej i zabrudzonym wymienniku tj. 5 worek od czyszczenia wymiennika [w poprzednim pomiarze wyszło 73%, przy 2 worku od czyszczenia wymiennika]. Teraz pali się tegoroczny Pieklorz ze sterowaniem 2 stanowym i po wyczyszczeniu wymiennika, kolejny worek puszczę po wyczyszczeniu wymiennika ze sterowaniem grupowym - po tym teście będzie widać czy 2 stanowe będzie bardziej ekonomiczne od grupowego. Za 2-3 dni będzie wynik ... Planuję kolejne testy - wpływ zabrudzenia wymiennika na SVER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 30.10.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Wynik ponownego testu rosyjskiego ekogroszku: - SVER - 16,3 MJ/kg, czyli jeśli ma 24 MJ/kg to sprawność kotła wychodzi ok. 63%, przy pracy 2 stanowej i zabrudzonym wymienniku tj. 5 worek od czyszczenia wymiennika [w poprzednim pomiarze wyszło 73%, przy 2 worku od czyszczenia wymiennika]. Teraz pali się tegoroczny Pieklorz ze sterowaniem 2 stanowym i po wyczyszczeniu wymiennika, kolejny worek puszczę po wyczyszczeniu wymiennika ze sterowaniem grupowym - po tym teście będzie widać czy 2 stanowe będzie bardziej ekonomiczne od grupowego. Za 2-3 dni będzie wynik ... Planuję kolejne testy - wpływ zabrudzenia wymiennika na SVER. SUSPENSER. Referujesz tu wspaniałe wyniki badań własnych ze spalania przeróżnych paliw. Wszyscy tu się cieszą, że na tacy podajesz im wyniki swoich badań. Ja jednak mam do Ciebie dwa pytania, ulokowane "obok" tematu głównego. Pytanie pierwsze. Czy Ty w ogóle masz jakąkolwiek kotłownię, która ogrzewa jakikolwiek dom? Z Twoich relacji wynika, iż jesteś testerem różnych paliw. I że nie masz typowych problemów, które mają ludzie ogrzewający własne domy. Pytanie drugie. Jeśli jednak jest tak, że swoje testy wykonujesz amatorsko we własnej kotłowni, to powiedz jak odbiera to Twoja Rodzina? A szczególnie Twoja piękniejsza połowa? Pytam, bo nie wiem... Edytowane 30 Października 2012 przez zk140t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.10.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Zapewniam cię że Suspenser ma swój domek i swoją kotłownię, co na to jego piękna żonka to nie wiem. Czy wszyscy muszą mieć problemy ? Niektórzy po prostu sami sobie je stwarzają, niektórzy czasami też się już z nimi rodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.10.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) SUSPENSER. Pytanie pierwsze. Czy Ty w ogóle masz jakąkolwiek kotłownię, która ogrzewa jakikolwiek dom? Z Twoich relacji wynika, iż jesteś testerem różnych paliw. I że nie masz typowych problemów, które mają ludzie ogrzewający własne domy. Pytanie drugie. Jeśli jednak jest tak, że swoje testy wykonujesz amatorsko we własnej kotłowni, to powiedz jak odbiera to Twoja Rodzina? A szczególnie Twoja piękniejsza połowa? Pytam, bo nie wiem... Ja ci odpowiem bo znam SUSPENSER-a osobiście , kolega ma własną kotłownie, ma nawet kocioł na eko baa.. nawet taki jak ja, tylko troszkę mniejszy na pewnym etapie dochodzisz do wniosku że w sterowniku już nic nie możesz zmienić( bo wsio zrobione) a jak masz jakieś hobby to zmieniasz branżę i zamiast sprawdzać sterownik sprawdzasz eko Co możesz mieć za problemy z ogrzewaniem domu? jak wszystko dobrze chodzi?? chyba tylko zapewnić opał na zimę, ADN2 Żona pewnie nawet nie wie , bo SUSPENSER wsypie opał ,zapisze dane i wyniki ładnie poda nam na forum Ps karoka ubiegłeś mnie Edytowane 31 Października 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts