PasiuMoniś 18.02.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 2. Czy osoby, które mają problemy ze spalnieniem Varmo mają podajnik typu ekoenergia, brucer ? 3. Czy osoby , które mają problem z przegrzewaniem się podajnika przy paleniu Varmo mają wentylatory " z klapką" czy bez? U mnie też Ekoenergia Wentylator z przesuwaną klapką. "Przygody" z Varmo opisane na ostatnich stronach - po wymieszaniu z CP można to w miarę bezpiecznie spalić. Też coś na "przedwiośnie" muszę kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 18.02.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 U mnie też Ekoenergia Wentylator z przesuwaną klapką. "Przygody" z Varmo opisane na ostatnich stronach - po wymieszaniu z CP można to w miarę bezpiecznie spalić. Też coś na "przedwiośnie" muszę kupić U mnie dziś 12 stopni, widziałem już jednego w T shircie. Kocioł też by chętnie chyba przywitał wiosnę, bo na takiej mocy, pomimo minimalnego podawania i maksymalnej przerwy 5/90 przewala mi niespalony groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edass 18.02.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 U mnie też Ekoenergia Wentylator z przesuwaną klapką. "Przygody" z Varmo opisane na ostatnich stronach - po wymieszaniu z CP można to w miarę bezpiecznie spalić. Też coś na "przedwiośnie" muszę kupić Chodziło mi o taką klapkę jak na tym zdjęciu https://www.iwomat.pl/images/galerie/duz-dfddemkele_WPA%20117%20(2).JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.02.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 U mnie dziś 12 stopni, widziałem już jednego w T shircie. Kocioł też by chętnie chyba przywitał wiosnę, bo na takiej mocy, pomimo minimalnego podawania i maksymalnej przerwy 5/90 przewala mi niespalony groszek. W sezonach przejściowych ważne jest ustawienie podtrzymania. Jak przy takich nastawach przewala niedopał, to raczej jednoznacznie wskazuje że podtrzymanie jest ustawione źle. Albo za dużo węgla albo za mało przedmuchów. Albo np. dmuchawka w podtrzymaniach nie jest w stanie otworzyć terminatora ciągu, bo pracuje za krótko i/lub ze zbyt małą mocą. W każdym z przypadków będzie w podtrzymaniu kopcić i przewalać węgiel w popielnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 19.02.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Chodziło mi o taką klapkę jak na tym zdjęciu https://www.iwomat.pl/images/galerie/duz-dfddemkele_WPA%20117%20(2).JPG Takiej nie mam, ma tylko na "czerpni" przesłonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.02.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Kolejna sprawa to straty postojowe - czy cały czas potrzebujecie palić na maxa ? Proste sterowanie - głowice termostatyczne i zawór 4-drogowy już powodują , że w ciepłe dni piec potrafi "stać " w podtrzymaniu kilka godzin. Wówczas nie ma prawie wcale różnicy co podtrzymuje żar (zaraz usłyszę , że mocny groch dłużej podtrzymuje żar i można go rzadziej podawać ale u mnie nawet cz.p. leży w podtrzymaniu bez nadmuchu i podawania 90min. ) Ostatnio jest bardzo ciepło - sam jestem ciekaw jak wypadnie Varmo w teście - na razie wrzuciłem 20 kg a reszta czeka. Dłużej podtrzymuje żar zwykle słaby ekogroszek bo ma więcej popiołu, a to popiół żar trzyma więc na lato czy cieplejsze okresy lepsza będzie CZ.P. niż mocniejsze węgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edass 19.02.2019 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Takiej nie mam, ma tylko na "czerpni" przesłonę. Wiem i czym piszesz. Bardzo możliwe , że brak tego "terminatora" czyli tej klapki że zdjęcia powoduje niekontrolowany wzrost temperatury w podajniku. Varmo jest tak suche , że niewielka ilość powietrza powoduje jego żarzenie . Niestety do mojego wentylatora nie znalazłem terminatora musiałbym wymienić cały wentylator a to koszt 250zł. Nie wiem czy warto. Na pewno jak padnie mi wentylator to kupię ten z klapką. Może wypowie się jeszcze ktoś kto ma problem z wysoką temperaturą podajnika podczas palenia Varmo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 19.02.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 W sezonach przejściowych ważne jest ustawienie podtrzymania. Jak przy takich nastawach przewala niedopał, to raczej jednoznacznie wskazuje że podtrzymanie jest ustawione źle. Albo za dużo węgla albo za mało przedmuchów. Albo np. dmuchawka w podtrzymaniach nie jest w stanie otworzyć terminatora ciągu, bo pracuje za krótko i/lub ze zbyt małą mocą. W każdym z przypadków będzie w podtrzymaniu kopcić i przewalać węgiel w popielnik. Kilka razy uruchomił mi się awaryjny zrzut węgla z zasobnika, przy przegrzewającym sie podajniku. Stąd mam krótszy czas przerwy w podawaniu, to pomogło, przynajmniej na razie. Więcej przedmuchów, to pewnie pomoże w dopaleniu węgla ale może też powodować większą temperaturę podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_kw 20.02.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Testowaliście ekogroszek z Orlenu? Patriota czy coś takiego? Może bardziej kaloryczny niż zwykły węgiel kamienny i łatwiejszy w rozpaleniu, jeśli wchłonął opary paliw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek16 20.02.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Testowaliście ekogroszek z Orlenu? Patriota czy coś takiego? Może bardziej kaloryczny niż zwykły węgiel kamienny i łatwiejszy w rozpaleniu, jeśli wchłonął opary paliw ...i tłuszcz wytopiony z parówek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.02.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Testowaliście ekogroszek z Orlenu? Patriota czy coś takiego? Może bardziej kaloryczny niż zwykły węgiel kamienny i łatwiejszy w rozpaleniu, jeśli wchłonął opary paliw Nie testowałem i w tej cenie napewno nie będę. Na mój nos kolejny przykład na to jak coś zwykłego ładnie zapakować, dać jakąś wpadającą w ucho nazwę (chociaż jak dla mnie jest debilna) dopisać trochę bajeczek jaki to super, hiper, eko i wogóle i liczyć na jeleni, którzy się na to złapią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melwinek 21.02.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 A ja napiszę od siebie, że to mój ostatni sezon z Czarna Perłą. Nie lubię po prostu jak robi się mnie w konia.W jaki sposób ten sam węgiel z jednej dostawy wypala się na pyłek a z drugiej dostawy robi spieki po sam reflektor?Bo co cena była dobra i zaczęli ludzie kupować to teraz można piasku do worków nasypać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edass 21.02.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Ja kupiłem jesienią 2t Czarnej perły i też zauważyłem ,że z jednej palety groszek wypala się ładniej a z drugiej jest sporo więcej popiołu i o wiele więcej spieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszyman 22.02.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Testowaliście ekogroszek z Orlenu? Patriota czy coś takiego? Może bardziej kaloryczny niż zwykły węgiel kamienny i łatwiejszy w rozpaleniu, jeśli wchłonął opary paliw A ja sprawdzę ten ekogroszek Patriot, co z tego, że z Orlenu, mam po drodze, worek mogę kupić, nic nie tracę. Nie jedną śrubę już wymieniałem w podajniku, nie jeden węgiel groszek testowałem. I wiem, że nie warto kupować słabej jakości węgla. Jeżeli słabej jakości spalę 1,5 raza tyle co najlepszy jaki miałem, to jest duża tolerancja dla ceny. Mniej spalam, mniej popiołu wynoszę itd. Najlepszy jaki testowałem, niestety stracił na jakości. Przydało by się coś stabilnego, rok do roku taka sama jakość. Bez problemów z podajnikiem, spiekami, wilgocią, nie mieszany z brunatnym albo kamieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 22.02.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 A ja sprawdzę ten ekogroszek Patriot, co z tego, że z Orlenu, mam po drodze, worek mogę kupić, nic nie tracę. Nie jedną śrubę już wymieniałem w podajniku, nie jeden węgiel groszek testowałem. I wiem, że nie warto kupować słabej jakości węgla. Jeżeli słabej jakości spalę 1,5 raza tyle co najlepszy jaki miałem, to jest duża tolerancja dla ceny. Mniej spalam, mniej popiołu wynoszę itd. Najlepszy jaki testowałem, niestety stracił na jakości. Przydało by się coś stabilnego, rok do roku taka sama jakość. Bez problemów z podajnikiem, spiekami, wilgocią, nie mieszany z brunatnym albo kamieniami Proszę bardzo. I specjalnie się zarejestrowałeś żeby to napisać? Z ich stronki: Węgiel PATRIOT® wydobywany jest w polskich kopalniach należących do poniższych spółek: Polska Grupa Górnicza Lubelski Węgiel "Bogdanka" Tauron Wydobycie Węglokoks Kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.02.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Ciekawe, bo Bogdanka nie ma w ofercie ekogroszku, jedynie groszek o większej granulacji. Do tego wysokie Ri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 24.02.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 A ja sprawdzę ten ekogroszek Patriot, co z tego, że z Orlenu, mam po drodze, worek mogę kupić, nic nie tracę. Nie jedną śrubę już wymieniałem w podajniku, nie jeden węgiel groszek testowałem. I wiem, że nie warto kupować słabej jakości węgla. Jeżeli słabej jakości spalę 1,5 raza tyle co najlepszy jaki miałem, to jest duża tolerancja dla ceny. Mniej spalam, mniej popiołu wynoszę itd. Najlepszy jaki testowałem, niestety stracił na jakości. Przydało by się coś stabilnego, rok do roku taka sama jakość. Bez problemów z podajnikiem, spiekami, wilgocią, nie mieszany z brunatnym albo kamieniami Jak tam testy, jeśli będziesz testował to koniecznie ten EKOGROSZEK PATRIOT PLUS 25kg x 40op 1 399,00 zł za tą cenę to powinni palacza dodawać w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.02.2019 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Niech wołają ile chcą ale skąd biorą się jelenie kupujący groch 900+?900 to juz chyba maksymalna granica kiedy jeszcze warto kupować Edytowane 24 Lutego 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 24.02.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Jelenie? W PGG ekogroszek Karlik kosztuje ponad 900 zł z dowozem. U siebie mam dużego importera syberyjskiego ekogroszku, też ponad 900 zł. W miarę dobre ekogroszki w marketach też ponad 900 zł.Mógłbym teoretycznie kupić groszek z Bogdanki za 615zł luzem, plus przywóz. Raz, że za wysokie Ri, dwa, że w teorii średnica do 31,5mm, a podobno trafiają się większe kawałki. Nie ma wyboru Panie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.02.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Perła 729 z dowozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts