Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spalam ostatnie 200-300 kg Greenpala, spala się przy obecnych temperaturach całkiem nieżle, jedynie podajnik jest zauważalnie cieplejszy. Nie wiem czy to efekt drobniejszej frakcji ale podajnik zaczął mi trzeszczeć, jakby tarł delikatnie. Chyba, że wytarł się otwór, gdzie wchodzi koniec ślimaka? Może ktoś mial podobne objawy. Palnik, mała Ekoenergia., brak wycieków oleju.

Nie wiem czy to efekt drobniejszej frakcji ale podajnik zaczął mi trzeszczeć, jakby tarł delikatnie. Chyba, że wytarł się otwór, gdzie wchodzi koniec ślimaka? Może ktoś mial podobne objawy. Palnik, mała Ekoenergia., brak wycieków oleju.

Sam sobie odpowiem, dzisiaj przy kotle zauważyłem trochę miału. Niestety kilka malych dziurek w rurze podajnika. Dzwoniłem do Termo techu, brak takich rur na stanie, dzwoniłem do firmy, która to im produkowala, w upadłości, rur nie ma i nie będzie. Wymienić trzeba palnik, rurę, ślimak, bez napędu. Koszt 1360 zl. No chyba żeby to pospawać ale to zobaczę po sezonie. Na razie partanina typu silikon kominkowy, zobaczymy na ile wystarczy.

kończy mi się zapas opału z przed 2 lat, co wybrać PGG, Energobielsk, czy CP nie wiam jak teraz z jakością tych opałów ( a może coś innego co się bezproblemowo spala)

Cena z PGG kosmos i ilość popioły mnie odstrasza, energo paliłem jest ok ale tez podrożał, Czarnej perły nie znam

Dopiero wczoraj rozpakowałem paletę z CP.

Zaczęli pakować w worki 20kg, może to i lepiej, mniej się trzeba nadźwigać.

Jak na tę porę roku węgiel nie jest mokry byłem miło zaskoczony, worki po przesypaniu do podajnika od środka czyste więc jest dobrze.

Zasypałem wczoraj, zobaczymy czy są jakieś różnice w stosunku do poprzedniego zakupu.

kończy mi się zapas opału z przed 2 lat, co wybrać PGG, Energobielsk, czy CP nie wiam jak teraz z jakością tych opałów ( a może coś innego co się bezproblemowo spala)

Cena z PGG kosmos i ilość popioły mnie odstrasza, energo paliłem jest ok ale tez podrożał, Czarnej perły nie znam

Chwałowicki ekogroch sobie kup a nie pożałujesz na wadze teraz sprzedają po 630 zł.

Wiem, że to wątek o ekogroszkach, sam polecam Diablo ekogroch.

Ale ostatnio zacząłem w moim Ardeo 15kw spalać pellet ( na razie 6mm ) i zastanawiam się, czy jednak w najbliższym sezonie nie będę spalał tylko pelletu.

Ekogroszku poszło mi ok. 2300kg. za 2100zł to myślę, że pelletu powinno gdzieś 3500kg wystarczyć ( 2450zł ) i wizyty w kotłowni w celu babrania się w popiele już prawie całkiem zapomnę ;)

Zostaje tylko problem tego, że mam kanały poziome w kotle i zbiera się jednak więcej sadzy niż przy węglu. Wiecie jak to rozwiązać?

Edytowane przez bt9

Dopiero wczoraj rozpakowałem paletę z CP.

Zaczęli pakować w worki 20kg, może to i lepiej, mniej się trzeba nadźwigać.

Jak na tę porę roku węgiel nie jest mokry byłem miło zaskoczony, worki po przesypaniu do podajnika od środka czyste więc jest dobrze.

Zasypałem wczoraj, zobaczymy czy są jakieś różnice w stosunku do poprzedniego zakupu.

Palę już od miesiaca Czp z worków 20kg, Woda się z nich nie leje ale jest dość wilgotny.

Za to w obecnych temp do -2 w nocy całkiem ładnie się spala....

Palę już od miesiaca Czp z worków 20kg, Woda się z nich nie leje ale jest dość wilgotny.

Za to w obecnych temp do -2 w nocy całkiem ładnie się spala....

No właśnie też mam wrażenie, że trochę mniej się spieka tylko nie wiem czy to zasługa CP czy trochę innych parametrów spalania wynikających z tego, że jest cieplej.