Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Czemu piszesz że CzP ma na pewno dużo popiołu paliłeś i wiesz czy przypuszczasz a może gdzieś słyszałeś bądź czytałeś ?? Ja zakupiłem właśnie 3 tony CzP u mnie fajnie się pali problemow nie stwarza jak wysokokaloryczne groszki które trzeba umieć dobrze ustawić na piecu a CzP ma popiołu tyle co retopal z PGG tez paliłem i wiem a cena znacznie niższa niż nasz rodzimy węgiel z PGG.

pozdro

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czemu piszesz że CzP ma na pewno dużo popiołu paliłeś i wiesz czy przypuszczasz a może gdzieś słyszałeś bądź czytałeś ?? Ja zakupiłem właśnie 3 tony CzP u mnie fajnie się pali problemow nie stwarza jak wysokokaloryczne groszki które trzeba umieć dobrze ustawić na piecu a CzP ma popiołu tyle co retopal z PGG tez paliłem i wiem a cena znacznie niższa niż nasz rodzimy węgiel z PGG.

pozdro

Cena niźsza, bo pewnie coś za coś. Ogladałem ostatnio w Casto ekogroszek Niedzwiedz, jeden worek był otwarty, nawet ładnie wyglądal ale poczytałem opinie i zrezygnowałem. Cenowo było też nieźle, bo 16 zł za worek 20 kg. Z Czarną Perła jest pewnie podobnie.

Kryzys porównywanie CzP z groszkiem z Chwałowic nie idzie w parze CzP to nie to samo co STABEK doczytaj trochę zanim coś napiszesz. Ale pogratulować komuś przedsiębiorczości jak komuś wciska CzP za cenę groszku Chwałowickiego. Ja CzP kupiłem za 739 zł z oficjalnej strony nie przez aledrogo.

jasiek11 jak masz zamiar się wypowiadać negatywnie ja czymś to najpierw to przetestuj sam a nie powielaj czegoś co ktoś napisał to że ktoś tak kiedyś napisał że coś mu się źle spala ma spieki czy kalafiory nie znaczy że to od razu wina opału bo w większości przypadków to wina złego ustawienia pieca nie testowałem groszków z Casto bo jest mi nie po drodze żeby kupić ale mogę np. polecić groszki z Bartexu które sprzedawane są w OBI rubin, silver i gold nie polecam black power kiepsko się pali i słado trzyma żar a cena nieadekwatna do jakości.

Kryzys porównywanie CzP z groszkiem z Chwałowic nie idzie w parze CzP to nie to samo co STABEK doczytaj trochę zanim coś napiszesz. Ale pogratulować komuś przedsiębiorczości jak komuś wciska CzP za cenę groszku Chwałowickiego. Ja CzP kupiłem za 739 zł z oficjalnej strony nie przez aledrogo.

Nie wiem co masz na myśli porównywanie Chwałowic z CP bo paliłem głównie retopalem oraz Chwałowicami dlatego że mieszkam w sumie niedaleko od tych kopalń i cena jest tu inna niż reszty PL , na lokalnym składzie retopal z dostawą pod piwnicę kosztuje 760zł natomiast Chwałowice 800zł , opał zawsze suchy nie to co w tych wrednych workach (pierwszy i ostatni zakup workowanego)

Jeśli chodzi o worki to wiadomo, ze węgiel jest przeważnie w nich mokry. Dlatego trzeba go kupić wiosna, lato, by wysechl do zimy. Do tego ważne by worki miały perforacje czy małe otwory wentylacyjne. Przy szczelnych workach sposób Suspensera, srubokret do ich dziurawienia. Przy parterowym domu węgiel luzem odpada, no chyba, ze w big bagu.

Kraków - czy ktoś jeszcze będzie palił eko po 1,09 czy to już koniec przygody ???

Straszą karami.... mają prawo jeśli ktoś ma prawomocne pozwolenie na użytkowanie wydane dla nowego budynku raptem 6 lat temu. A co z prawem nabytym i że prawo nie działa wstecz ???

Chłopie tu jest Polska tu prawo działa wstecz

Jestem w...y , dużo zainwestowałem w instalację , wszystko działa ok, groszek sobie pyka od kilku lat zgodnie z WZ i PNU i co ... smog !

A smog i tak będzie .. i tak .... i to jeszcze większy !!!

Widzisz ja swojego muszę wywalić za 4 sezony. Taki kraj.

Maiłeś dużo czasu na przygotowanie się na ten dzień. Ja planuję dwa klimatyzatory bufor i grzałkę ale to jeszcze kupa czasu wszystko może się zmienić.

Edytowane przez kulibob

Widzisz ja swojego muszę wywalić za 4 sezony. Taki kraj.

Maiłeś dużo czasu na przygotowanie się na ten dzień. Ja planuję dwa klimatyzatory bufor i grzałkę ale to jeszcze kupa czasu wszystko może się zmienić.

Widzisz to nie jest do końca tak prosto i pięknie jak to sobie z początku pomysłodawcy uchwały zaplanowali.Bowiem na dzień dzisiejszy nie zdołano wymienić według KAS ( Krakowski Alarm Smogowy ) ok 5140 typowych śmieciuchów ( dolniaki , kozy , piece kaflowe) , i to nie z winy właścicieli budynków tylko z niemożności skorzystania z jakiejkolwiek dotacji przez nieuregulowane sprawy własnościowe , spadkowe itd.

Następnie brak jest pomysłu na kontrole i egzekwowanie tego zakazu.

Piszesz że był czas na przygotowanie się . ok tak tylko na własnym przykładzie powiem ci że tu gdzie mieszkam jest 22 domy typu klocek " póżny Gierek" gdzie na prośbe o podłączenie do węzła MPEC wszystkich domów uzyskaliśmy odmowną decyzje ze względu na nieopłacalność inwestycji.

W moim przypadku mam nieocieplonego bliźniaka z lat 78-81 , w którego musiałbym zainwestować jakieś 65 koła w modernizacje żeby wpakować ogrzewanie gazowe. Niestety nie jestem jedynym właścicielem , a z pozostałymi nie ma nikt kontaktu więc dla Urzędu Miasta niestety nie kwalifikuje się do żadnej dotacji ( nawet na termomodernizacje).

Reasumując to jak tak dalej pójdzie to cała ta uchwała umrze śmiercią naturalną zważywszy na fakt ze jest rok wyborczy, i brak alternatywnych rozwiązań dla takich budynków jak napisałem

czy ktos z forumowiczów palił ekogroszkiem wesoła - wydaje się dobra cena 785,-zł poniżej parametry

wartość opałowa 28-31 MJ

•granulacja 6-25 mm

•zawart. siarki 0,2-0,6%

•zawart. popiołu 3-8%

doradxcie co lepiej kupić

-ekogroszek wesoła 785,-zł czy ekogroszek pieklorz 760,-zł

Edytowane przez ADLER2204

Zimą paliłem Wesołą ale tylko jeden zasyp bo po drodze kupiłem kilka worków i powiem że rewelka , popiołu tyle co kot napłakał a i moc solidna , taki przykład na retopalu mój zasyp wystarcza na 4 pełne doby natomiast ta Wesoła 6 pełnych dób sobie pykała więc warto kupować mocne ekogroszki zwłaszcza jak kociołek idzie na średniej mocy to wtedy ani żadne spieki ani tym podobne się nie robią .

Witam, poszukuje jakiegoś ekogroszku na sezon zimowy, zastanawiam się co w tym roku wybrać. Cały zeszły rok paliłem Dragonem Premium- dostępny w Bricomarche . Ze względu na to że zmuszony byłem do częstego kupowania małych ilości było to dla mnie wygodne- ale cena sięgała 1000zł/t. Pytanie zatem co zamiast tego? Piec mam mały bo 8KW, metraż około 60 m2 z niskim stropem. Palę tylko w sezonie zimowym bo nie mam drugiego obiegu. Czy w Poznaniu lub okolicach można kupić coś sensownego? Jestem zielony w temacie.

czy ktos z forumowiczów palił ekogroszkiem wesoła - wydaje się dobra cena 785,-zł poniżej parametry

wartość opałowa 28-31 MJ

•granulacja 6-25 mm

•zawart. siarki 0,2-0,6%

•zawart. popiołu 3-8%

doradxcie co lepiej kupić

-ekogroszek wesoła 785,-zł czy ekogroszek pieklorz 760,-zł

Wesoła daje radę paliłem nią nieraz i jest super, w takiej cenie chętnie bym sam kupił - gdzie taka jest i czy to luz czy w workach ?