kryzys 17.09.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) Ja kupiłem stabka po 749-pln za tonę z transportem w workach po 25kg (suchy) 24 MJ/kg 749 pln / 24 MJ/kg = 31,21 pln NIE PRZEPŁACIŁEM To jest kiepski opał niestety też kupiłem tego 1 tonę i do naszego retopala nie ma porównania w dodatku niby suchy ale w zasobniku pełno wody i pary , teraz wiem że workowanego już nie kupię nigdy tylko luz a że mieszkam ok 50km od naszych kopalń to mam wybór np Chwałowice mocny eko po 750zł i retopal Piast 720zł w piwnicy sam się dosuszy i jest super , sprawdźcie sobie zasobnik po niby suchym opale w workach . wychodzi mi 27,7za Gj Edytowane 17 Września 2019 przez kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor626 17.09.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) @animuss; I pozamiatane - super. @kulibob; Jednak yo nie jest jedynkowe kryterium którym należy się kierować. To też zależy jaki kto ma dom bo jeśli potrzebujesz mało energii to cały sezon można palić parchem a jeśli potrzebujesz dużo to lepiej na środek sezonu mieć coś mocniejszego. Mocne węgle gorzej się spalają na początku i końcu sezonu. Gorzej w sensie nie ekonomicznie. Z tego względu nie warto ogrzewać CWU w sezonie letnim ekogrochem bo wtedy sprawność leci na łeb. Na ekonomię spalania największy wpływ ma prawidłowo dobrany kocioł (moc) a najmniejszy wpływ ma paliwo (musi być najlepsze). Jeśli posiadamy dobry sterownik o mocy modulowanej wyposażony w czujnik pogodowy mamy głowę spokojną. Jeśli chodzi o CWU lub początek i koniec sezonu grzewczego wystarczy mi przepalanie drewnem w komorze awaryjnej. Edytowane 17 Września 2019 przez Wiktor626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyzio997 17.09.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) @animuss; I pozamiatane - super. @kulibob; Na ekonomię spalania największy wpływ ma prawidłowo dobrany kocioł (moc) a najmniejszy wpływ ma paliwo (musi być najlepsze). Jeśli posiadamy dobry sterownik o mocy modulowanej wyposażony w czujnik pogodowy mamy głowę spokojną. Jeśli chodzi o CWU lub początek i koniec sezonu grzewczego wystarczy mi przepalanie drewnem w komorze awaryjnej. Nie zgodzę się, marnej jakości "eko"groszek potrafi się spalić w ilościach o 60% większych niż porządny ekogroszek z naszych kopalni. Oczywiście kocioł i mądrze zrobiona instalacja to podstawa, ale nie każdy sam budował swoją instalację i szuka ekonomii w tym co może, a wymiana pieca bo jest za duży to kilka lub nawet kilkanaście lat, żeby się zwróciło przez to, że ma źle dobrany piec. Edytowane 17 Września 2019 przez Dyzio997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor626 17.09.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 @Dyzio997; Nie zgodzę się, marnej jakości "eko"groszek potrafi się spalić w ilościach o 60% większych niż porządny ekogroszek z naszych kopalni. Nie zrozumieliśmy się - ja również pisałem że paliwo powinno być najlepszej jakości. Chodziło mi o to że bezsensowne jest kupowanie paliwa słabszej jakości po to tylko by zmniejszyć moc kotła do panujących warunków (pogoda, grzanie wyłącznie CWU, itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.09.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Czyli wg was jak moja średnia z 2 lat to 1700kg i zamiast taniego parcha kupił bym super groch to spaliłbym 1000kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 17.09.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Nie zgodzę się, marnej jakości "eko"groszek potrafi się spalić w ilościach o 60% większych niż porządny ekogroszek z naszych kopalni. Równie dobrze mogę napisać (z własnego doświadczenia), że rusek za 730 zł spali się tak samo jak nasz za 900 i co tu jest "porządne" a co nie??? Śmieszy mnie co to producenci a raczej dystrybutorzy wypisują na swoich stronach no ale jak się chce sprzedać towar za 1000 czy nawet 1200 (o zgrozo) to jakimiś bajkami trzeba to uzasadnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 17.09.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Panowie, a doradzi ktoś jaki groszek z allegro koniecznie w ratach 0%? https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-opal-253377?raty-zero=1&string=ekogroszek&bmatch=baseline-eyesa-bp-hou-1-1-0903&p=4 Kolego z tymi ratami 0% to trzeba uważać. Nie na same raty bo wielokrotnie korzystałem ale np. ktoś polecił SOBIANKA - ok, tylko że cena Silvera na allegro w ratach 0% to 1019 a u nich na stronie od ręki kupujesz tego samego za 909... no tylko musisz od razu wyłożyć kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 17.09.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Czyli wg was jak moja średnia z 2 lat to 1700kg i zamiast taniego parcha kupił bym super groch to spaliłbym 1000kg? Spalił byś tyle samo, może ciut mniej Przynajmniej u mnie tak jest bo jednak każda instalacja jest inna. U mnie różnice w spalaniu różnych grochów to max.10%-15%, mogą być większe w przypadku dużych mrozów ale takich dni jest kilka w roku, bardziej różnice są np. w ilości popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edass 17.09.2019 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Od momentu zamontowania pieca z podajnikiem prowadzę zapiski (dość dokładne) o ilości i kosztach opału. Moje obliczenia są obarczone pewnym błędem ponieważ oceniam sezon grzewczy a nie ilość dni w jakich piec pracuje. Pamiętajcie też , że zimy są raz zimniejsze raz cieplejsze.Najtaniej u mnie wychodzi palenie jak najtańszym groszkiem ! Na dodatek była to mroźna zima. Fakt , że spaliłem go prawie tonę więcej i popiołu było mnóstwo to i tak było najtaniej. Aktualnie idę na kompromis - średniej klasy groszek ale z małą ilością popiołu aby zaoszczędzić własny czas. Na ten sezon mam 1 tonę Bartex Gold, 1 tonę Bartex silver oraz 0,5 t Rubina. Wszytkie kupowałem po 800zł/t - w mojej okolicy to niska cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor626 17.09.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 @edass; Fakt , że spaliłem go prawie tonę więcej i popiołu było mnóstwo to i tak było najtaniej. Czas to pieniądz, więc nie jest najtaniej. Najtaniej u mnie wychodzi palenie jak najtańszym groszkiem ! Kocioł i komin kiedyś się upomną za swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 17.09.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Bo na drogim to się nie upomną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor626 17.09.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 @mtdeusz;Proszę Cię nie porównuj jakościowo ekogroszku "Bartex" z "Pieklorz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 17.09.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Ale co to do kończenia komina?Że niby drogi czyściej się spala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor626 17.09.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Nie drogi tylko lepszy. Widziałeś wymiennik i komin po tygodniu palenia kiepskim ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.09.2019 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Od momentu zamontowania pieca z podajnikiem prowadzę zapiski (dość dokładne) o ilości i kosztach opału. Moje obliczenia są obarczone pewnym błędem ponieważ oceniam sezon grzewczy a nie ilość dni w jakich piec pracuje. Pamiętajcie też , że zimy są raz zimniejsze raz cieplejsze. Najtaniej u mnie wychodzi palenie jak najtańszym groszkiem ! Na dodatek była to mroźna zima. Fakt , że spaliłem go prawie tonę więcej i popiołu było mnóstwo to i tak było najtaniej. Aktualnie idę na kompromis - średniej klasy groszek ale z małą ilością popiołu aby zaoszczędzić własny czas. Na ten sezon mam 1 tonę Bartex Gold, 1 tonę Bartex silver oraz 0,5 t Rubina. Wszytkie kupowałem po 800zł/t - w mojej okolicy to niska cena. Bo masz pecha że mieszkasz daleko od Śląska , tu dostaniesz bardzo dobry ekogroszek w cenie od 630zł a wiosną od 570zł/tona natomiast na składzie u mnie Chwałowicki ekogroch leci po 750 zł/tona i tu nawet nie da się tego porównać to ruskiej słabizny za te same pieniądze , tu na Śląku nikt nie wie co to jakiś sobianek czy bartex gold czy jakoś inaczej ,tu operuje się nazwami kopalń np Piast-Ziemowit,Chwałowice,Piekary itp a te dziwaczne nazwy to albo ekogroch komicznie nazywany ten nasz lub ruski po to aby zmylić przeciwnika czyli was . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 18.09.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Nie drogi tylko lepszy. Widziałeś wymiennik i komin po tygodniu palenia kiepskim ekogroszkiem. Sprecyzuj może dokładnie co mam oglądać bo jak patrzę na mój komin nie po tygodniu ale po 8 sezonach to nie widzę nic niepokojącego...:confused: A piec czyścić trzeba tak czy siak. Z jednego grochu syfu więcej z drugiego mniej. Bo masz pecha że mieszkasz daleko od Śląska Jak pewnie 95% tu piszących, natomiast z tym pechem to nie wydaje mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edass 18.09.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Bo masz pecha że mieszkasz daleko od Śląska , tu dostaniesz bardzo dobry ekogroszek w cenie od 630zł a wiosną od 570zł/tona natomiast na składzie u mnie Chwałowicki ekogroch leci po 750 zł/tona i tu nawet nie da się tego porównać to ruskiej słabizny za te same pieniądze , tu na Śląku nikt nie wie co to jakiś sobianek czy bartex gold czy jakoś inaczej ,tu operuje się nazwami kopalń np Piast-Ziemowit,Chwałowice,Piekary itp a te dziwaczne nazwy to albo ekogroch komicznie nazywany ten nasz lub ruski po to aby zmylić przeciwnika czyli was . Raczej napisałbym, że mam szczęście, że nie mieszkam na Śląsku. U nas powietrza nie widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyzio997 18.09.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 U mnie w okolicy poza Chwałowicami nie mam nic Polskiego, do tego cena 900zł/t...Ale fakt, że powietrze mam lepsze na pewno, coś za coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danik876 19.09.2019 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Ja zamawiam od dwóch sezonów Golda z kgm i złego słowa powiedzieć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoyLer 20.09.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś poleci jakieś pewne źródło dobrze spalającego się paczkowanego ekogroszku z dostawą do Chorzowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts