Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Całą zimę przepaliłem CzP i u mnie nic nie spiekało ale popiołu to było od groma

Spaliłem tonę CP, teraz kupiłem 2 tony na zapas bo cena śmieszna ale u mnie mocno się spieka, szczerze to nie wiem jak ją spalić żeby się nie spiekała.

Tej "zimy" trochę poeksperymentowałem z 3 rodzajami opału, napiszę w wolnej chwili oddzielnego posta bo wyniki są interesujące.

Aby się nie spiekał to bardzo mało powietrza musi być , spieki powstają z popiołu aże słabe węgle maja dużo lub bardzo dużo popiołu toż to spieki , ja tam wolę porządny ekogroszek z kopalni Chwałowice pod 28mj w cenie 730zł/tona na składzie z dowozem a na samej kopalni kosztuje 619 zł/ tona ,ja mam 50km do dałbym radę sam kupić ale to średnio opłacalne a reszta PL ? wydaje mi się że zamówienie 24 ton tirem byłoby opłacalne .

Stabek zamówiony w poniedziałek dostarczony w piątek do południa czyli nie jest tak źle z dostawą pan z poczty nie robił problemow i wyładował tam gdzie chciałem. Jeszcze nie paliłem ale mogę podzielić się ogólnymi wrażeniami.

Worki solidne lepsze niż CzP na 4 palety 2 worki lekko uszkodzone i 3 słabo zgrzane wyrywkowo otwarłem kilka worków i o dziwo w środku suchutko jak na saharze. Granulacja w przesypanych 5 workach sporo lepsza niż CzP na razie wszystko na plus zobaczymy jak będzie ze spalaniem.

To jest niby taka lepsza odmiana CzP paliłem 2 sezony CzP i spieków nie miałem, popiołu duzo to fakt ale nic nie spiekało za to trafiały się niedopałki ale to mogła być przyczyna że worki CzP są bez mikrowentylacji i niby z wierzchu wygląd był suchy ale w środku mogło być trochę wilgoci i stąd niedopałki worki ze stabka sa pod tym względem o niebo lepsze bo maja mikrowentylacje.

• 2 weeks później...
czp. daje tyle popiołu ,że normalnie ręce opadają. w tym roku to już przesada. prowadzę dwa kotły i w jednym spalałem czp. , a w drugim skarbek. faktycznie rozrzut cenowy jest duży ale cena jest skrupulatnie liczona i adekwatna do produktu. tam gdzie paliłem skarbkiem normalnie zapomniałem ,że mam kocioł. popielnik wybierany raz na miesiąc! z 3ton węgla popiołu trochę więcej niż połowa pojemnika 240l. a w drugim miałem wrażenie takie ,że to co wsadziłem to na dolę wyciągnąłem. cena ,fakt , czp nic nie pobije ,ale w tym roku już jej raczej nie kupię. odżałuje parę groszy więcej i kupie opał który nie daje tyle popiołu i pracy przy oczyszczaniu kotła.

Ja na ten sezon zakupiłem Stabka i zasypałem na probe 3 worki i mam wrażenie jakby tego popiołu było nieco mniej nie spodziewałem się cudów ale popiołu mniej niż z CzP.

Co do CzP to popiołu dużo za duzo ale za taka cenę można to zaakceptować 2 lub 3 sezony ja w przyszłym roku też będę szukał czegoś polskiego żeby tego popiołu było mniej na plus tego węgla jest ilość sadzy nie trzeba czyścić kotła tak często jak wybiera się popiół :)

Dajcie spokój z tym stabkiem , cały sezon paliłem Chwałowickim a teraz w święta zasypałem stabkiem z zeszłego roku i to istna masakra ,popiołu chyba z 5 razy więcej jak z Chwałowic a zasilałem tylko jedną pętlę podłogówki aby przyjemniej było i nie wyobrażam sobie palenia tym cały rok .

Czym większa temperatura w palenisku tym mniej popiołu.

Raczej odwrotnie tj. im wyższa temperatura w palniku tym objętościowo więcej popiołu bo część się spiecze i powstanie żużel, a przy mniejszej mocy będzie mniej żużla choć wagowo popiołu będzie tyle samo przy dobrym dopaleniu w obu przypadkach [kwestia odpowiednich nastaw].