dylas 19.03.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 "ciekawe jak wypada z sadzą bo CzP pod tym względem tez jest ok"ze stabka trudno to nazwać sadzą taki lekki pył, kurz spada byle miotełką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 20.03.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 dylas a popiołu zauważyłeś mniej niż z CzP czy porównywalnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.03.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Całą zimę przepaliłem CzP i u mnie nic nie spiekało ale popiołu to było od groma Spaliłem tonę CP, teraz kupiłem 2 tony na zapas bo cena śmieszna ale u mnie mocno się spieka, szczerze to nie wiem jak ją spalić żeby się nie spiekała. Tej "zimy" trochę poeksperymentowałem z 3 rodzajami opału, napiszę w wolnej chwili oddzielnego posta bo wyniki są interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 20.03.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Aby się nie spiekał to bardzo mało powietrza musi być , spieki powstają z popiołu aże słabe węgle maja dużo lub bardzo dużo popiołu toż to spieki , ja tam wolę porządny ekogroszek z kopalni Chwałowice pod 28mj w cenie 730zł/tona na składzie z dowozem a na samej kopalni kosztuje 619 zł/ tona ,ja mam 50km do dałbym radę sam kupić ale to średnio opłacalne a reszta PL ? wydaje mi się że zamówienie 24 ton tirem byłoby opłacalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 22.03.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 "dylas a popiołu zauważyłeś mniej niż z CzP czy porównywalnie ??" paliłem i CP i STABIKEM, popiołu z obu tyle samo, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 23.03.2020 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Mi CzP nie spiekała ale popiołu bardzo dużo chyba jeszcze ten sezon przemęczę się z popiołem ale kupie stabka bo kaloryczność trochę większa a w przyszły kupie piasta na lokalnym składzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 26.03.2020 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 4 tony Stabka zamówione w poniedziałek ciekawe kiedy przyjedzie i jaki przyjedzie. Transporty są wydłużone przez pandemie koronowirusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 30.03.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Stabek zamówiony w poniedziałek dostarczony w piątek do południa czyli nie jest tak źle z dostawą pan z poczty nie robił problemow i wyładował tam gdzie chciałem. Jeszcze nie paliłem ale mogę podzielić się ogólnymi wrażeniami.Worki solidne lepsze niż CzP na 4 palety 2 worki lekko uszkodzone i 3 słabo zgrzane wyrywkowo otwarłem kilka worków i o dziwo w środku suchutko jak na saharze. Granulacja w przesypanych 5 workach sporo lepsza niż CzP na razie wszystko na plus zobaczymy jak będzie ze spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.03.2020 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Będą spieki , ten węgiel ma za dużo popiołu i powstają spieki żużlowe , powietrza najmniej jak się da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 31.03.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 To jest niby taka lepsza odmiana CzP paliłem 2 sezony CzP i spieków nie miałem, popiołu duzo to fakt ale nic nie spiekało za to trafiały się niedopałki ale to mogła być przyczyna że worki CzP są bez mikrowentylacji i niby z wierzchu wygląd był suchy ale w środku mogło być trochę wilgoci i stąd niedopałki worki ze stabka sa pod tym względem o niebo lepsze bo maja mikrowentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 02.04.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Stabek i CP wg mnie to jest to samo, tylko stabek odsiany na grubszy i wysuszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 03.04.2020 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 No niby na workach parametry podane są inne ciut lepsze ale przyszłość pokaże jak to się będzie palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.04.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 czp. daje tyle popiołu ,że normalnie ręce opadają. w tym roku to już przesada. prowadzę dwa kotły i w jednym spalałem czp. , a w drugim skarbek. faktycznie rozrzut cenowy jest duży ale cena jest skrupulatnie liczona i adekwatna do produktu. tam gdzie paliłem skarbkiem normalnie zapomniałem ,że mam kocioł. popielnik wybierany raz na miesiąc! z 3ton węgla popiołu trochę więcej niż połowa pojemnika 240l. a w drugim miałem wrażenie takie ,że to co wsadziłem to na dolę wyciągnąłem. cena ,fakt , czp nic nie pobije ,ale w tym roku już jej raczej nie kupię. odżałuje parę groszy więcej i kupie opał który nie daje tyle popiołu i pracy przy oczyszczaniu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 15.04.2020 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Ja na ten sezon zakupiłem Stabka i zasypałem na probe 3 worki i mam wrażenie jakby tego popiołu było nieco mniej nie spodziewałem się cudów ale popiołu mniej niż z CzP. Co do CzP to popiołu dużo za duzo ale za taka cenę można to zaakceptować 2 lub 3 sezony ja w przyszłym roku też będę szukał czegoś polskiego żeby tego popiołu było mniej na plus tego węgla jest ilość sadzy nie trzeba czyścić kotła tak często jak wybiera się popiół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 15.04.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Dajcie spokój z tym stabkiem , cały sezon paliłem Chwałowickim a teraz w święta zasypałem stabkiem z zeszłego roku i to istna masakra ,popiołu chyba z 5 razy więcej jak z Chwałowic a zasilałem tylko jedną pętlę podłogówki aby przyjemniej było i nie wyobrażam sobie palenia tym cały rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 15.04.2020 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Niska temperatura to i popiołu dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 15.04.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Niska temperatura to i popiołu dużo. jaka jet optymalna (nie niska) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 15.04.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Czym większa temperatura w palenisku tym mniej popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 15.04.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 To ze by mniej mieć popiołu to muszę spalić więcej węgla? tylko po co, grzać piec po to żeby był gorący jak potrzebuję ciepły? gorący, więcej węgla, ciepły mniej o 30% opału, gdzie tu ekonomia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.04.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Czym większa temperatura w palenisku tym mniej popiołu. Raczej odwrotnie tj. im wyższa temperatura w palniku tym objętościowo więcej popiołu bo część się spiecze i powstanie żużel, a przy mniejszej mocy będzie mniej żużla choć wagowo popiołu będzie tyle samo przy dobrym dopaleniu w obu przypadkach [kwestia odpowiednich nastaw]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts