Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Ostatnio zaczął mi spiekać stabek nie dopalał się z jednej strony na palenisku po wyczyszczeniu paleniska problem znikł ładnie się spala po 2 dniach pół wiadra popiołu jak za tą cenę to nie jest źle :)

Jak ktoś narzeka na spalanie stabka czy innych rusków to proponuje wyczyścić palenisko.

• 1 month później...
Ostatnio zaczął mi spiekać stabek nie dopalał się z jednej strony na palenisku po wyczyszczeniu paleniska problem znikł ładnie się spala po 2 dniach pół wiadra popiołu jak za tą cenę to nie jest źle :)

Jak ktoś narzeka na spalanie stabka czy innych rusków to proponuje wyczyścić palenisko.

Czyli polecasz ekogroszek Stabek? Ja właśnie zastanawiam się jaki kupić. Znalazłem artykuł o nim - Ekogroszek Stabek ale wolałbym dostać jakieś opinie na forum. Proszę o prawdziwe opinie o nim osób, które nim palą. Dla mnie to dość spory zakup i chciałbym wybrać coś dobrego. Pozdrawiam

E dajże spokój to jest za słaby opał , umnie podajnik musiał dwa razy dłużej podawać niż na Chwałowickim pieklorzu a to wnerwiające jak masz podajnik o przesypie 6,5 kg na godzinę , w standardowych 13kg/godz to ujdzie ale u mnie to masakra no i co by nie robić to zawsze spieki czego nie potrafię zrobić choćbym nie wiem co robił na Chwałowckim a cena u mnie ta sama co chyba stabka .

• 3 weeks później...
Jak trochę poczekasz to Ci napiszę bo ostatnio zamówiłem tonę.

Palę Czarną Perłą i w sumie z ciekawości zamówiłem Stabka czy jest jakakolwiek różnica.

Ten sam producent, oba to rusek, 50zł różnicy w cenie. Zobaczymy.

No więc stwierdzam, że w zasadzie jest to takie samo badziewie co CP a w szczegółach porównanie wygląda tak:

- dostawa chyba ze 2 tygodnie, dramat (CP zawsze była max. po kilku dniach)

- worki 25kg mocne (CP 20kg, trochę słabsze)

- granulacja faktycznie większa niż CP, mniej jest drobnej frakcji i miału

- jak na porę roku węgiel w miarę suchy, tutaj nieliczny plus

- spieka się strasznie (chyba nawet bardziej niż CP)

- popiołu dużo (porównywalnie z CP)

- dużo jakiegoś czarnego nalotu na elementach kotła (przy paleniu CP ten nalot jest dużo jaśniejszy)

- spalanie podobne co CP

Czy warto dopłacić 50zł? Chyba nie.

Tak czy siak w tej cenie nic się nie kupi więc jak najbardziej można tym palić, mając powyższe na uwadze oczywiście.

Były niedawno mrozy około -20 i bez większego problemu na obu opałach piec sobie radził.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Jeżeli wam się spieka CzP czy Stabek to wyczyśćcie sobie palnik ja po wyczyszczeniu palinka nie mam żadnych spieków. Popiołu dużo to fakt ale zauważalnie ciut mniej niż w CzP ja miałem takie odczycie. Teraz zamówiłem Husky jest w takiej samej cenie co CzP zasypałem już 2 worki i efekt nieco lepszy nić Stabek i CzP spala się dobrze żadnych spieków poliolu no cóż myślę że każdy rusek będzie miał więcej popiołu niż każdy inny węgiel z naszych kopalni ale cenowo rusek bije wszystko.

paleta zamówiona przyjechała dość szybko ok 7 dni od zamówienia dobrze zabezpieczona worki 20 kg w miarę mocne nie tak mocna jak Stabek ale lepsze od CzP i co ważne suchy jak pieprz. Nauczyłem się palić tymi ruskami i z racji mniejszego budzetu na chwile obecna musze palic tym weglem na ten sezon chyba zamowie Husky jak bedzie w takiej cenia jak jest teraz 729 zl.

Jakby ktoś szukał zastępstwa dla Greenpalu z PGG to polecam ekomial Panda z przyjaznywegiel.pl

Aktualnie w promocji za 710zl/t z dostawą gratis. Węgiel przyjechał suchy jak trzeba. Palety bardzo dobrze zabezpieczone przed wilgocią. W przyszłym tygodniu sprawdzę jak się spala

IMG_20210501_111244.jpgIMG_20210501_111226.jpgIMG_20210501_111219.jpg

• 2 weeks później...
Jaka reklama!? Ja podobnie jak wielu zapewne miało dylemat co kupić zamiast greenpala z PGG (który już nie jest dostępny). Post ten ma na celu pomoc wybrać niedrogie paliwo do ogrzewania domu. Żadna bezczelna reklama. Ale kolega widzę to taki troll internetowy, lubujący się w nabijaniu postów.

Gość mtdeusz
Dlaczego kręcisz i unikasz odpowiedzi. W trolla się bawisz!?

Oczywiście, że się bawi to jest naczelny trol wciskający wszystkim i każdemu z osobna swój nie udany towar. I jeszcze mówi, że nie reklamuje beszczelnie.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367686-kocio%C5%82-na-pellet-z-sekom-pleszew&p=7997428&viewfull=1#post7997428

Dyskusja z nim nie ma sensu najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. :lol2: