SUSPENSER 21.10.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Pytalam sie o mial w eko wlasnie dlatego. ze jak przywiezlismy Juliana to w nim bylo troszeczke mialu....i tak sobie myslalam, ze moze to nie sklady oszukuja tylko kopalnia. Nie wiem.....ja osobiscie nie wyobrazam sobie aby mieszac wegiel z mialem czy sprzedawac inny opal niz jest w rzeczywistości.......klient zawsze moze zrobic sobie proby laboratoryjne i sprawdzic.. Troszeczkę to może być bo zawsze coś się z węgla obtłucze w transporcie. Poza największymi klientami typu elektrownie nikt raczej laboratoryjnie węgla nie sprawdzi bo to kosztuje. Spotkaliście kiedyś odbiorcę indywidualnego który by zrobił takie próby (biorąc pod uwagę także pracowników laboratoriów z elektrowni) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 21.10.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 A nam sie trafil pewien nadgorliwy klient Zrobil probe mialu Wszystko wyszlo ok.....ale powiem szczerze, ze sami bylismy ciekawi ....niby jest kwit z kopalni na ktorym sa dokladnie napisane parametry...ale kto wie czy nie robia odbiorcow "w konia" na szczescie parametry z laboratorium tylko minimalnie (w granicy bledu) roznily sie od kopalnianych Koszt takiego badania w ubieglym roku wyniosl ok. 200 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 21.10.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 A co do mialu w Eko to zdaje sobie sprawe , ze w transporcie wegiel sie obtlucze (mamy swoj transport ) ale i tak jak przywozilismy Chwalowicki to nie bylo go tyle co w Julianie. Oczywiscie nie pisze to tutaj po to aby kogos zniechecic...absolutnie....wrecz przeciwnie Eko z Juliana to bardzo dobry wegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.10.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 A nam sie trafil pewien nadgorliwy klient Zrobil probe mialu Wszystko wyszlo ok.....ale powiem szczerze, ze sami bylismy ciekawi ....niby jest kwit z kopalni na ktorym sa dokladnie napisane parametry...ale kto wie czy nie robia odbiorcow "w konia" na szczescie parametry z laboratorium tylko minimalnie (w granicy bledu) roznily sie od kopalnianych Koszt takiego badania w ubieglym roku wyniosl ok. 200 zl No to jestem zaskoczony, że ktoś to sprawdził - dzięki za informację o koszcie takiej analizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.10.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 No i jestem wywołany do tablicy. Właśnie zrobiłem pierwszy zarzut Ekoresa VIP do zasobnika. Oczywiście trzeba skorygować nastawy bo inny węgiel na palenisku. Więc o jakości spalania się węgla powiem za kilka dni. O samym węglu również jeszcze trochę za wcześnie, aby się dogłębnie wypowiadać, bo na razie inne sprawy na głowie. Póki co 2 palety przerzucone do garażu a 4 stoją na dworze. Na plus idzie pakowanie w worki 20kg. Niby to tylko 5kg mniej, ale różnicę czuć w krzyżu. Tutaj polecam kupić nawet najprostrzy wózek magazynowy i na nim przewozić po kilka worków do kotłowi. Szybciej idzie i mniej boli na drugi dzień. Sam się zdziwiłem jak te 1,8 tony szybko weszło do garażu. Sam węgiel wygląda na dość suchy. Worki pozostawione na dworze jednak mają krople wody od środka. Pewnie wciągają z otoczenia, więc wstępne suszenie w garazu konieczne będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.10.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Poniżej wrzucam link do zdjęć Ekores VIP po wsypaniu do zasobnika oraz popiół z niego po spaleniu na retorcie starego typu - proszę, żeby inni oceniający inne węgle także wrzucali fotki a wtedy będzie widać ile jest miału, spieków itd.: http://yfrog.com/4zdsc00413hbjhttp://yfrog.com/n1dsc00412sjhttp://img215.imageshack.us/g/dsc00414hl.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.10.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Poniżej wrzucam link do zdjęć Ekores VIP po wsypaniu do zasobnika oraz popiół z niego po spaleniu na retorcie starego typu - proszę, żeby inni oceniający inne węgle także wrzucali fotki a wtedy będzie widać ile jest miału, spieków itd.: Dobry pomysł - postaram się dzisiaj zajrzeć do kotłowni i porobić zdjęcia.... porównamy ten sam węgiel w dwóch piecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Dobry pomysł - postaram się dzisiaj zajrzeć do kotłowni i porobić zdjęcia.... porównamy ten sam węgiel w dwóch piecach. Oj - chyba zapomniałem dodać tutaj zdjęcia. To już się poprawiam. Zdjęcie wykonane kilka minut po rozpaleniu pieca, bo miałem niekontrolowane wygaszenie spowodowane zacięciem się ślimaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 16.11.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 kurcze u was jakos dozo tego groszku na retorze, u mnie wrecz krater. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.11.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 kurcze u was jakos dozo tego groszku na retorze, u mnie wrecz krater. Masz ustawioną za dużą dawkę powietrza [za mocno dmuchasz ] ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 17.11.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Założyłem posta o ustawieniach dla Ling Cobi:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168658-Klimosz-Ling-combi-Viadrus-groszek-Wasze-ustwienia.&p=4379910#post4379910ale jakoś nikt się nie dołączył do wypowiedzi więc podepnę temat tutaj. Ling U22 Klimosza Groszek Chwałowice i Julian:- 8s podawania, 30s przerwy i podtrzymanie żaru co 25minut- dmuchawa otwarta na ok. 2cm- temperatura na piecu ustawiona na 62C- temperatura wody w bojlerze ustawiona na 42C- sterownik pokojowy temperatury Spalanie super.------------------------------------------------- Groszek z Bobrka:- 8s podawania, 50s przerwy, podtrzymanie żaru co 25 min- dmuchawa otwarta na ok. 4cm- reszta jw.Spalanie tragiczne, walczę dalej. ------------------------------------------------ Mam wielki problem z tym groszkiem.O ile udał mi się w końcu ustawić piec na podtrzymaniu, żeby nie zgasł o tyle dalej węgiel jest nie spalony ?Zmniejszyłem nadmuch do minimum i dalej to samo.Czy przy nie dopalonym węglu należy zmniejszyć czy zwiększyć nadmuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Spalanie tragiczne, walczę dalej. Czy przy nie dopalonym węglu należy zmniejszyć czy zwiększyć nadmuch ? Co to znaczy tragiczne - tylko nie dopala czy także spieka ? Zwiększyć nadmuch lub wydłużyć czas palenia (przerwy między podaniami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 19.11.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Z retory spada niedopalony węgiel.Zwiększenie nadmuchu powoduje że węgiel zaczyna spalać się bardzo dziwnie tworząc jak by to nazwać duże połączone grudy węgla.Dodatkowo duży nadmuch powoduje bardzo szybkie spalanie węgla do wewnątrz retorty. Ogólnie ten węgiel jest jakiś dziwny, albo to nie jest Bobrek albo sam już nie wiem ?Na dzień dzisiejszy pozostałem przy tym, że nie dopalony węgiel po ostygnięciu z powrotem mieszam z jeszcze nie palonym i ponownie poddaje spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.11.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Ludzie ile można pisać, piszę już do znudzenia że chwałowickiego i bobrka nie ma już od wiosny. Chyba z d..py. Cisną wam nie wiadomo co a wy kombinujecie jak dzieci w piaskownicy. Napiszę jeszcze raz. Kopalnia chwałowice na chwilę obecną sprzedaje GROSZEK a nie ekogroszek. Granulacja typowego groszku to od 8 do 31,5 mm a ten groszek sprzedają w granulacji od 5 do 25 mm. Składy wykorzystują to i cisną ludziom jako eko. W ciągu ostatnich pięciu dni miałem chyba z siedmiu klientów którzy to kupili w pobliskim składzie i mówią że się spieka i kupa popiołu. Na kopalni bobrek przygotowywana jest nowa ściana. Także proszę nie piszcie już takich pierdoł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.11.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 No mniej, więcej się to tak odbywa. A zapytaj jaki to typ węgla albo o jego parametry to będzie się patrzył na ciebie jakbyś z marsa przyleciał. A już broń boże żebyś zaczął krytykować to jeszcze łopatą przez plery dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.11.2010 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Tak, tak jak zapakuje u siebie to od razu jest polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.11.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ludzie ile można pisać, piszę już do znudzenia że chwałowickiego i bobrka nie ma już od wiosny. Chyba z d..py. Mój co prawda nie z d...py ale ze składu węgla: http://images35.fotosik.pl/235/686c20974c45579fmed.jpg Znaczy się zostałem oszukany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Na to wygląda kolego. Powiem tak, pieklorz piekarski był trochę tańszy od bobrka a na bramie w kopalni kosztował 608 pln. Dolicz sobie teraz koszt transportu ze składu do kopalni tzn. ilość kilometrów w dwie strony X jakieś od 3, 80 do 4 pln/km. Nawet licząc swoje auto ilość kilometrów X 36 do 38 litrów ON/ 100km bo tyle pali patelnia. Następnie podziel przez 25 ton bo tyle może zabrać na siebie i dolicz tą kwotę do tony. Wyjdzie na to że przy odległości 150 km do kopalni musieli by dopłacić do tego węgla a dopiero żeby na nim coś zarobić. Chyba że kupiłeś w Caritasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 20.11.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Aktualna oferta: http://www.kwsa.pl/327,,grube_srednie_paliwa_kwalifikowane.html To mają w sprzedaży czy nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.11.2010 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 to ci wyszło :) siedzisz kol karoka65 pierdzisz w stołek, nudzisz sie jak mops.... napisałbys jakis przewodnik jak rozpoznać ekogroszek, albo jakie sa efekty palenia kiepskim ekogroszkiem (jak juz kupilismy kiepski) Bodek wzrokowo możesz poznać tylko tyle kto cię zrobił na szaro po tym ile w eko jest wody i miału lub innych tym podobnych związków. Efekty są takie że za 30 godz. palenia popiół nie mieści ci się w wiaderku, masz ładne firany z sadzy i rosną takie piękne gluty że deflektor podnoszą ci do góry. Jak już kupiłeś g...no to ratuj się dobrym groszkiem i mieszaj go z tym gorszym, żeby to jakoś wypalić i wyjść z twarzą z tych pozornych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts