animuss 05.11.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Nie ma sprawy jedno piwko nie zaszkodzi Fakt, że cegły się sprawdzają ale talerz byłby bardziej profesjonalny ( ale może nie dopaliłby tak eko) . Myślę jednak na zrobieniu komory spalania w szamocie na wzór Andrzeja_M tylko muszę zdobyć większe gabarytowo płyty szamotu o grubości myślę 20 lub 30 mm i powinno wystarczyć Cegły podniosły temperaturę na skraju paleniska i dlatego się teraz dopala .Talerz możesz na próbę sam przerobić wystarczy pasek blachy ocynk ukształtowany , przytwierdzony ,ściągnięty śrubą z nakrętką jak opaska na kancie talerza . http://img195.imageshack.us/img195/9188/beztytuuplk.png Edytowane 5 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 05.11.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A co takiego zrobił Andrzej_M? W skrócie to całą komorę spalania wyłożył dookoła szamotem czy czymś podobnym ( z przodu też zrobił do paleniska takie wkładane drzwiczki - z okienkiem do podglądu paleniska ) czyli stworzył lepsze warunki do spalania eko i dopalania gazów. No robił to w kotle żeliwnym, prawie takim jak mój bo Reco - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 05.11.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Cegły podniosły temperaturę na skraju paleniska i dlatego się teraz dopala .Talerz możesz na próbę sam przerobić wystarczy pasek blachy ocynk ukształtowany , przytwierdzony ,ściągnięty śrubą z nakrętką jak opaska na kancie talerza . http://img195.imageshack.us/img195/9188/beztytuuplk.png Noo dobre i jak zwykle bardzo proste :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 05.11.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Panowie u mnie znowu z tyłu palnika robią się czasem spieki a przy wyższych temp. zew. nie dopala tammówicie że ułożenie cegły szamotowej na tylnej części palnika może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.11.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) W skrócie to całą komorę spalania wyłożył dookoła szamotem czy czymś podobnym przeniosłem to tu żeby nie było zadymy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page705 Edytowane 5 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekSXS 06.11.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Gdzie za 800 stówek stoi? Maxwell61 niżej masz linka do składu w Brzezince z retopalem http://www.agrolex.info/?page_id=78 Edytowane 6 Listopada 2012 przez TomekSXS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.11.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dzisiaj kupiłem na próbę po 100kg. eko-piekary i Juliusz-Sosnowiec przynajmniej na tym składzie tak go mają opisanego. Mam zamiar do pustego zasobnika zasypać najpierw jednego a później drugiego i zobaczyć ile się będą palić i ile i jakiego popiołu będzie. Jak myślicie jaką dawkę wsypać po całe 100kg. czy może być mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.11.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Ja szaleć to szaleć zasyp wszystko jak spalisz po 100kg to możesz z każdego zasypu zważyć popiół, prosto będzie liczyć, nawet nie trzeba będzie liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.11.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Tak mam zamiar zrobić będzie bardziej dokładny wynik myślę. Ogólnie mam na składzie wybór taki : EKO-JARET 580zł. EKO RETOPAL PIAST 690zł. Juliusz Sosnowiec 800zł EKO-Piekary 850zł. EKO BOBREK 820zł. Ogólnie ceny są wyjściowe na ogół 30zł. targuje w dół w zeszłym roku miałem tego PISTA za 660zł ale chciałbym spróbować czegoś lepszego, zwłaszcza że palę teraz szajsowatym miałem który daje chyba więcej popiołu niż wsypuje do zasobnika miału Jak zrobię test to napiszę jakie były wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.11.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Jakby to był taki borek jak kupiłem w czerwcu bezpośrednio na kopalni w Bytomiu to w 100 % polecam. Pali się elegancko i mało popiołu i zero jakiegokolwiek syfu. Ale ten co tam masz na składzie to najpierw jednak sprawdź zanim kupisz parę ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanja 07.11.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Spaliłem worek tego rosyjskiego - sprzedający niestety więcej szczegółów nie chciał podać skąd konkretnie ten węgiel jest - link do aukcji w Allegro: http://allegro.pl/ekogroszek-kamienny-24mj-spiekalnosc-0-2-olesnica-i2706637502.html Witam. Mam takie pytanie - czy dobry jest ten ekogroszek? warto go kupić? I czy słyszał ktoś o ekogroszku CieploZaGrosze z Chojnowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Witam. czy słyszał ktoś o ekogroszku CieploZaGrosze z Chojnowa? czy ja wiem czy to za takie grosze 729,00 zł transport cały kraj (http://allegro.pl/suchy-ekogroszek-wegiel-workowany-1t-gratis-i2743989400.html) jak tańszy jest nawet ten 699,00 zł parametry napisane takie same ,pisze że Węgiel produkowany i pakowany jest w Polsce. i z transportem cały kraj: http://www.sklep.taniopale.pl/ i tu za 695,00 zł też z transportem cały kraj : [http://allegro.pl/wegiel-ekogroszek-workowany-1-tona-wys-caly-kraj-i2745449659.html Edytowane 7 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 07.11.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 zanja, ten groszek z chojnowa to czech. Blisko do Pepików mają, to ciągną i sprzedają. Moja kuzynka właśnie zakupiła całą patelnię 24 tony czecha bezposrednio z kopalni z Ledvic. Z transportem wyszło jej nieco ponad 3 stówki/tona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onyx01 07.11.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam. Ja mam to samo. Na przesyłkę czekaliśmy tydzień. Temperatura na piecu stoi mi w granicach 49-53 stopni a minimalna jaką mogę zadać to 55. Bierze i bierze mi ten groszek. Jest to mieszanka węgla kamiennego z brunanym. Zareklamowałem go ale mnie kompletnie olali. Widać jestem zbyt mało istotnym klientem żeby sobie mną głowę zawracać Wartość opałowa podana na opakowaniu to mit Nikomu go nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.11.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Onyx01 - to ile teraz spalasz na dobę tego eko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 07.11.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam. czp01, z tym pierścieniem byłbym ostrożny, szczególnie z jego wysokością. Jak zanadto ograniczysz czyszczenie retorty z popiołu - tego wypalonego na proszek - to zacznie Ci go cofać do wnętrza retorty i możesz mieć okazję sprawdzenia zjawiska spiekania popiołu z palącym się węglem przy dyszach. Taki spiek jest znacznie gorszy od normalnego spieku na szczycie kopczyka, bo rośnie wgłąb retorty. Początkowo można go nawet nie zauważyć, ale po kilku dniach potrafi zablokować ślimak. Wydaje mi się, że gdybyś miał cały talerz, a nie tak przycięty bokami, to dopalałoby się dużo lepiej. On ma tam za mało miejsca, żeby sobie mógł ułożyć szańczyk z popiołu. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 07.11.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Onyx01 jak jest to mieszanka kamiennego z brunatnym to po dobrym wysuszeniu powinno być widać brunatny i kamienny (brunatny jest naprawdę brunatny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 07.11.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 zanja- pytasz czy robisz sobie reklamę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Witam. Ja mam to samo. Na przesyłkę czekaliśmy tydzień. Temperatura na piecu stoi mi w granicach 49-53 stopni a minimalna jaką mogę zadać to 55. Bierze i bierze mi ten groszek. Jest to mieszanka węgla kamiennego z brunanym. Zareklamowałem go ale mnie kompletnie olali. Widać jestem zbyt mało istotnym klientem żeby sobie mną głowę zawracać[ATTACH=CONFIG]146592[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146593[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146594[/ATTACH] Wartość opałowa podana na opakowaniu to mit Nikomu go nie polecam Onyx01 a ty kupiłeś ten workowany - CieploZaGrosze z Chojnowa? I chciałeś napisać że maksymalna temperatura jaką możesz zadać to 55 st C. Ze zdjęć po workach wynika ze to ekogroch z firmy Tani Opał http://image.ceneostatic.pl/data/products/17584392/f-tani-opal-ekogroszek-1-tona.jpg Edytowane 7 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.11.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Spaliłem worek tego rosyjskiego - sprzedający niestety więcej szczegółów nie chciał podać skąd konkretnie ten węgiel jest - link do aukcji w Allegro: http://allegro.pl/ekogroszek-kamienny-24mj-spiekalnosc-0-2-olesnica-i2706637502.html Witam. Mam takie pytanie - czy dobry jest ten ekogroszek? warto go kupić? I czy słyszał ktoś o ekogroszku CieploZaGrosze z Chojnowa? Poczytaj zanim zapytasz to znajdziesz odpowiedź na pierwsze pytanie. Na drugie już Onyx odpowiedział - pewnie to "tani opał" w nowych workach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts