Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.


Mattin

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja za to od tygodnia tj od czasu uruchomienia pieca nie moge nic zrobic aby zapobiec spiekaniu ekoreta, mam konkretnej wielkości brazowe kalafiory i jak dla mnie to te zachwyty na ostatnich kilku stronach nad ekoretem sa lekko naciagane, wczesniej wrzucilem worek retopala i gdyby nie to,ze byl tak mokry,ze wygladal jakby ktos mulu do worka nasypal to wzialbym pewnie retopal. Poki co zaladowalem do kotlownie1.5t ekoreta ciekawe co bedzie jak zima przycisnie? Przy retopalu na drugi dzien mialem tylko drobny popiol na dnie popielnika a ekoret to pelny popielnik co 3 dzien i juz zaczyna mnie draznic bo na dworze raczej wiosna niz zima. Edytowane przez Beata&Slawek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie szybkie pytanko do ekspertów:

 

Czy próbował ktoś groszek tego producenta:

http://www.ekogroszekpakowany.pl

 

Chodzi mi o groszek workowany prestige premium w czerwonych workach.

 

Kolega co opala nim przez cały rok od 2 lat suszarnie drewna jest z niego zadowolony, ale trafiłem na niego przypadkiem, bo zobaczyłem że w jego kuble na śmieci są czarne niespalone koksiki, więc zapytałem jaki ma piec i jaki groszek, no i tak dotarłem do eko groszku pakowanego w te czerwone woreczki, co wy o nim możecie powiedzieć?

Chciałbym go spróbować tyko nie wiem czy warto, palnik na którym miałby chodzić to Brucer 35kW ogrzewanie domu 300m2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie szybkie pytanko do ekspertów:

 

Czy próbował ktoś groszek tego producenta:

http://www.ekogroszekpakowany.pl

 

Chodzi mi o groszek workowany prestige premium w czerwonych workach.

 

 

Kolega co opala nim przez cały rok od 2 lat suszarnie drewna jest z niego zadowolony, ale trafiłem na niego przypadkiem, bo zobaczyłem że w jego kuble na śmieci są czarne niespalone koksiki, więc zapytałem jaki ma piec i jaki groszek, no i tak dotarłem do eko groszku pakowanego w te czerwone woreczki, co wy o nim możecie powiedzieć?

Chciałbym go spróbować tyko nie wiem czy warto, palnik na którym miałby chodzić to Brucer 35kW ogrzewanie domu 300m2

 

Na tym potworze co masz to lepiej spalać młody węgiel o niższej kaloryczności chyba że masz też obok domu suszarnię drewna.

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No suszarni nie posiadam :) a i tak ostatnio kupiłem groszek z tych droższych 930zł/t workowany u sprawdzony sprzedawców u mnie, i co mnie najbardziej wkurza to duża spiekalność i masa popiołu, a tego chciałbym uniknąć, wiec chyba skusze się na ten powyżej.

 

PS. co znaczy "młody węgiel" no i co w palniku Brucer da niższa kaloryczność, jak wpłynie ona na spalanie, czy będzie mniej popiołu i spieków??

Zaznaczam że modyfikowałem już Brucera do potrzeb pracy na niższych mocach, uszczelnienie i zaklejenie otworów i pewnych nacięć w palniku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beata&Sławek może ten wasz ekoret to nie ekoret :)

 

Zapewne wasz sterownik jest ustawiony pod retopal :)

 

Retopal testowałem w lecie, dużo więcej popiołu i słabsza kaloryczność.

 

Tak jak na jednym składzie pytam o dobry węgiel-Pieklorz,

patrzę bierze gość 100kg z tej kupki, pytam i jak ten Pieklorz?

Panie ja nie brałem Pieklorza tylko Retopal :D

Edytowane przez darase
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No suszarni nie posiadam :) a i tak ostatnio kupiłem groszek z tych droższych 930zł/t workowany u sprawdzony sprzedawców u mnie, i co mnie najbardziej wkurza to duża spiekalność i masa popiołu, a tego chciałbym uniknąć, wiec chyba skusze się na ten powyżej.

 

PS. co znaczy "młody węgiel" no i co w palniku Brucer da niższa kaloryczność, jak wpłynie ona na spalanie, czy będzie mniej popiołu i spieków??

Zaznaczam że modyfikowałem już Brucera do potrzeb pracy na niższych mocach, uszczelnienie i zaklejenie otworów i pewnych nacięć w palniku.

Spróbuj pewnie , ale wysokokaloryczny to na tęgie mrozy (może jest napisane tylko na worku że wysokokaloryczny a węgiel jak węgiel ).

Duży kocioł +wysokokaloryczny opał to musisz zapewnić mu duży odbiór ciepła.

Węgiel młody miękki tu łatwiej się spali rozsypie na popiół Brucer nie ma obrotowej retorty .A przed modyfikacją jak wyglądało spalanie może za dużo otworów zakleiłeś? i duży nadmuch robi teraz spieki.

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przed zaklejeniem były jeszcze gorsze spieki oraz nie paliło się na całej retorcie, teraz pali się równomiernie ale spieki i tak pozostały.

Nadmuch mam ustawiony na 30% mocy dmuchawy i przysłonięte przysłonę na 2cm.

Już sam nie wiem jaki opał kupić, z drugiej strony u nas na wybrzeżu ceny są takie żę głowa boli, najniższa cena przyzwoitego eko to 930zł a są tez takie że za workowany zapłacisz 1150zł, porąbało ich i to ostro.

 

A nie jest tak czasami że jak kupię mniej kaloryczny gdzieś ok 22Mj/kg to spiekalność też maleje??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przed zaklejeniem były jeszcze gorsze spieki oraz nie paliło się na całej retorcie, teraz pali się równomiernie ale spieki i tak pozostały.

Nadmuch mam ustawiony na 30% mocy dmuchawy i przysłonięte przysłonę na 2cm.

Już sam nie wiem jaki opał kupić, z drugiej strony u nas na wybrzeżu ceny są takie żę głowa boli, najniższa cena przyzwoitego eko to 930zł a są tez takie że za workowany zapłacisz 1150zł, porąbało ich i to ostro.

 

A nie jest tak czasami że jak kupię mniej kaloryczny gdzieś ok 22Mj/kg to spiekalność też maleje??

 

U mnie z cenami nie lepiej Warmia wszystko co w workach (bo węglem tego nie nazwę ) 800 zł jak kupisz min 4 tony to transportu nie doliczą.

Mój znajomy przepuszcza 9 ton miału rocznie przez swój kocioł podajnik ardeo ,ładuje go latem z pryzmy w wory ,po 520 zł .Przez 4 lata 2 razy zawleczkę mu zerwało .Tylko co zrobić z taką ilością popiołu pewnie ze 2 tony :)

 

Po pierwsze musisz użyć jednego rodzaju węgla (jeden zakup w jednym składzie )i tak ustawić (gmerać w ustawieniach) aż pozbędziesz się spieków .Załóż sobie zeszyt zapisuj optymalne nastawy na jakim opale zostały ustawione .Potem zmień opał i dalej to samo,

w ten sposób trafisz na węgiel który najlepiej spala się w twoim kotle.

Edytowane przez animuss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przed zaklejeniem były jeszcze gorsze spieki oraz nie paliło się na całej retorcie, teraz pali się równomiernie ale spieki i tak pozostały.

Nadmuch mam ustawiony na 30% mocy dmuchawy i przysłonięte przysłonę na 2cm.

Już sam nie wiem jaki opał kupić, z drugiej strony u nas na wybrzeżu ceny są takie żę głowa boli, najniższa cena przyzwoitego eko to 930zł a są tez takie że za workowany zapłacisz 1150zł, porąbało ich i to ostro.

 

A nie jest tak czasami że jak kupię mniej kaloryczny gdzieś ok 22Mj/kg to spiekalność też maleje??

 

Na wybrzeżu szukaj ecogroszku rosyjskiego z kopalni STIEPNOJ. Jest dobry. Jest sortowany na terminalach z płukanego twardego węgla przychodzącego z Rosji we frakcji 13-50.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...