karoka65 16.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 A nie jest tak czasami że jak kupię mniej kaloryczny gdzieś ok 22Mj/kg to spiekalność też maleje?? Tak, z tym że musisz liczyć się z tym że spalisz go odpowiednio więcej co za tym idzie więcej miejsca do składowania, więcej noszenia, dźwigania, popiołu. Są też takie które mają przyzwoitą kaloryczność i niską spiekalność a co za tym idzie cena odpowiednio wyższa niestety. To Ty musisz wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Tak, z tym że musisz liczyć się z tym że spalisz go odpowiednio więcej co za tym idzie więcej miejsca do składowania, więcej noszenia, dźwigania, popiołu. Są też takie które mają przyzwoitą kaloryczność i niską spiekalność a co za tym idzie cena odpowiednio wyższa niestety. To Ty musisz wybrać Teraz spieki wyrzuca do śmietnika ,a one nie dość że walą po kieszeni to jeszcze zwiększają ilość popiołu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.11.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Teraz spieki wyrzuca do śmietnika ,a one nie dość że walą po kieszeni to jeszcze zwiększają ilość popiołu . Czy coś napisałem nie tak ? Niech wszyscy palą czechem, nie będzie spieków, czy to moja wina że kupił sobie ciulowy węgiel ? Odpisałem na pytanie kolegi że przy niższej kaloryczności paliwa 22MJ/kg spieków nie będzie także nie rozumiem tego cytatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.11.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Czy coś napisałem nie tak ? Niech wszyscy palą czechem, nie będzie spieków, czy to moja wina że kupił sobie ciulowy węgiel ? Odpisałem na pytanie kolegi że przy niższej kaloryczności paliwa 22MJ/kg spieków nie będzie także nie rozumiem tego cytatu. Nie nic do Ciebie ,tak ogólnie chciałem dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.11.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Teraz testuję Jaret Plusa - w worku było 24,7 kg i jest suchy jak pieprz [tak suchego kamiennego jeszcze nie miałem - aż się kurzy przy wsypywaniu niczym czeski z Komorzan ] - może dosechł w worku zwłaszcza, że w kotłowni mam <20% wilgotności. Pali się ładnie, podajnik pracuje bardzo cicho, za 2 dni będzie SVER ... SVER = 17,0 MJ/kg - całkiem nieźle, no i nie spieka się w pracy automatycznej [retortowy-auto]. Wychodzi na to, że na razie jest najlepszy z tegorocznych nie spiekających się [Pieklorz oryginalny jest bardziej kaloryczny, ale się spieka]. Zasypałem Juliusza - suchy, dość grube ziarna, trochę trudniej się go rozpala [kocioł mi dzisiaj wygasł bo przegapiłem koniec zasypu i musiałem go odpalić na nim]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jannek80 18.11.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam, mam pytanie palił ktoś może ekogroszkiem z BM Kobylin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Wynik Juliusza - SVER=16,9 MJ/kg - całkiem nieźle. Rano musiałem przełączyć na "retortowy ręczny" bo powstał delikatny spiek. Teraz testuję Ledvice, wynik za 2 dni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 18.11.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam. Mam piec z podajnikiem szufladowym VAKO-S 25kW oraz sterownik LUKSUS EKO RJako paliwo używam EKO-GROSZKU różnych marek - i cały czas mam problem ze spiekami(szlaką) na każdym paliwie. Próbowałem już różnych ustawień ale żadne nie dają poprawy.Teraz mam:DMUCHAWA: 90%PODAWANIE PALIWA CO: 300sekund (jednak te czas przy tej temp. nie funkcjonuje bo osiągnięcie temp. po nadzorze trawa ok 2min.) Temp. zadana +50C (nie ma problemu z osiąganiem temp)Musiałem ruszt wyciągnąć aby te spieki wpadały wprost do popielnika - bo się przed nim blokowały. Płomień jest jasno żółtyDymienia za dużego nie ma Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Wynik Juliusza - SVER=16,9 MJ/kg - całkiem nieźle. Rano musiałem przełączyć na "retortowy ręczny" bo powstał delikatny spiek. Teraz testuję Ledvice, wynik za 2 dni ... Dobrze by było jak byś wszędzie wkleił zdjęcia worków po tych węglach ,które testujesz .Było by większe bezpieczeństwo przy zakupie w składzie czego można się spodziewać po takim ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Worki wg. mnie to chyba tylko oryginalnie pakowanego chociaż i tak niektórzy nie rozróżnią z podróbkami. Worki jednego koloru może używać kilkadziesiąt składów, większość jest nawet nie opisana bo są tańsze.Widziałem nawet tutaj na forum jak ktoś wstawiał zdjęcia niby oryginalnie pakowanego pieklorza bytoskiego z tym że worki miały po 25kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Worki wg. mnie to chyba tylko oryginalnie pakowanego chociaż i tak niektórzy nie rozróżnią z podróbkami. Worki jednego koloru może używać kilkadziesiąt składów, większość jest nawet nie opisana bo są tańsze. Widziałem nawet tutaj na forum jak ktoś wstawiał zdjęcia niby oryginalnie pakowanego pieklorza bytoskiego z tym że worki miały po 25kg. Wiadomo że "Polak" potrafi.... ale trzeba chociaż próbować z tym walczyć Zdjęcia worków ,jakieś charakterystyczne napisy itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Dobrze by było jak byś wszędzie wkleił zdjęcia worków po tych węglach ,które testujesz .Było by większe bezpieczeństwo przy zakupie w składzie czego można się spodziewać po takim ekogroszku. Ok dzięki za zwrócenie uwagi - zobaczę jakie worki mi zostały i powrzucam fotki w podsumowaniu [po spaleniu Ledvickiego planuję wpis z porównaniem testowanych do tej pory ekogroszków którym oznaczyłem SVER]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.11.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 SUSPENSER jeśli masz czas i ochotę to podaj ranking eko wg SUSPENSER i wyniki testu w tzw liście od 1 do XY. Ciężko wertować wszystkie strony tego wątku. Fajnie, że ktoś ma ochotę i zapał robić takie testy. Wielkie piwko Ci się od wszystkich ekogroszkowców należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Ok dzięki za zwrócenie uwagi - zobaczę jakie worki mi zostały i powrzucam fotki w podsumowaniu [po spaleniu Ledvickiego planuję wpis z porównaniem testowanych do tej pory ekogroszków którym oznaczyłem SVER]. Nawet zdjęcie węgielków jak jest mieszanka np. 2 rodzai węgla się też nada . Takie testy muszą być udokumentowane, szkoda by było tyle pracy włożyłeś nasz najlepszy kolego ,a co do piwa jestem za ,a nawet przeciw rozpijaniu "SUSPENSERA" bo jeszcze pomylą mu się Megadżule . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.11.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Ja bym nawet sugerował osobny wątek z wynikami testu wg suspenser bez zbędnych komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 19.11.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) nie piszesz żadnych szczegółów i wniosków Pokazuję jaki towar (na foto) można nabyć w różnych miejscach i za ile, przynajmniej w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. Już od początku wskazywałem na lakoniczność moich ''testów''. Dotyczą one opakowania, jego nazwy, ceny. Szczegółowość spalania paliw jest dla mnie ''świerzaka'' na tym etapie za ''ciężka'' do oceny, więc się jej nie podejmuję. Przytaczam dane dostępne na opakowaniach. Dla ''280m'' - dobrze się pali to dla mnie brak ingerencji w nastawy pieca, brak kłopotów ze szlakowaniem, spiekami ;(tzn.one są, mniejsze lub większe ale same spadają do popielnika, nic mi tam nie przytykają, blokują itd.). Edytowane 19 Listopada 2012 przez robus2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.11.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Nawet zdjęcie węgielków jak jest mieszanka np. 2 rodzai węgla się też nada . Takie testy muszą być udokumentowane, szkoda by było tyle pracy włożyłeś nasz najlepszy kolego ,a co do piwa jestem za ,a nawet przeciw rozpijaniu "SUSPENSERA" bo jeszcze pomylą mu się Megadżule . Z tymi zdjęciami też niezły pomysł, postaram się je od dzisiaj robić zwłąszcza, że często worki są bez żadnych oznaczeń i napisów. Co do piwka to chętnie je wypiję gdy będzie okazja - oczywiście z umiarem Testy planuję robić na bieżąco gdy będę trafiał na jakiś nowy, ciekawy węgiel, a gdy ktoś mi podrzuci jakiś do przetestowania też się nie obrażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.11.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Ja bym nawet sugerował osobny wątek z wynikami testu wg suspenser bez zbędnych komentarzy. To będzie dobre, ale obawiam się, że szybko znajdą się tacy, którzy zaczną w nim pytać jak ustawić kocioł, czy testowałem węgiel z lokalnego składu w Suwałkach itp. ale ok spróbuję i zobaczymy co z tego wyjdzie. A może będzie dobrze i dołączą się inni testerzy z ciepłomierzami Czekam na propozycje tytułu wątku np. "Ekogroszek - kaloryczność zmierzona ciepłomierzem w warunkach domowych." Edytowane 19 Listopada 2012 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.11.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Proponuję nowy wątek "Ekogroszek test i ranking wg SUSPENSER"Każdy nowy post to nowy test. Piszą tylko robiący testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 19.11.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 ,,,, A może będzie dobrze i dołączą się inni testerzy z ciepłomierzami Czekam na propozycje tytułu wątku np. "Ekogroszek - kaloryczność zmierzona ciepłomierzem w warunkach domowych." Ja kiedyś na bliższym memu sercu forum napisałem taki tekst na temat VER. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12026-ver-czyli-prawdziwe-osiagi-naszych-kotlow-i-paliw-porownanie/#entry107372 Z upływem czasu, raczej nic nie zmieniłbym w treści tego tekstu. Należy pamiętać, że ten współczynnik VER nie jest wyznacznikiem kaloryczności węgla. Można mieć węgiel o dużej kaloryczności i spalić go nieefektywnie. Współczynnik VER jest wyznacznikiem umiejętności palacza, jakości paliwa, konstrukcji kotła, możliwości sterownika, aktualnej pogody, aktualnego zapotrzebowania mocy, itp. Co mogę dodać, warto taki ciepłomierz zamontować ( najlepiej z demobilu - cena 50 zł-60 zł). Ale pragnę także dodać, że ustawienie optymalnych parametrów sterownika na podstawie odczytów z ciepłomierza jest bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts