SUSPENSER 23.11.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 SUSPENSER, zmień te ceny za MJ bo to jest mylące. Skoro z kilograma osiągasz 17 MJ to 1 tony jest 17.000 MJ a to jest 17 GJ. Więc jak obliczasz w rankingu wg ceny, a pod uwagę bierzesz cenę za 1 tonę to otrzymujesz cenę 1 GJ. Dzięki za zwrócenie uwagi już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 animus ja mam prawie takie same zużycie, bo i wielkość domu mamy podobną (405m2, z czego ogrzewane 350m2 + bojler 300 litrów). Średnio od 1 listopada 25kg dziennie (1 worek). U mnie 220m2 podłogówka reszta grzejniki sztuk 10. Temperatury w domu 22-23st, w łazienkach 24st. Faktycznie mamy podobne wszystkiego mam 450m2 chałupy też mam 240m2 podłogówka i 18 grzejników. Czyli nic na razie nie wskórałem ale przez ostatnie dwa dni zmniejszyłem nadmuch i 12,5 kg starcza mi teraz na 15h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.11.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 wybacz ale ja chce wiedzieć co kupuję i jak nie udzielą mi takiej informacji co mają na placu co moge wybrać to niestety ale kupuję ich towaru. i mam nadzieje że suspenser nie jest stronniczy bo co tu robi to jest kawał dobrej roboty bo w przeciwnym razie nic tu by nie maiło sensu. Ja też chcę wiedzieć co kupuję a testy robię także dla siebie, więc zależy mi na jak najbardziej rzetelnych wynikach. Trochę osób z forum mnie zna - jestem tu od kilku lat, można na żywo podglądać mój sterownik i jestem otwarty na uwagi nt testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Kupić można go tu: http://ekogroszek-sklad.pl/ekogroszek-rosyjski.html sprzedawca umieścił na swojej stronie link do tego wątku: Hech nieźle - gdy brałem węgiel rosyjski drugi raz do testów [w wynikach jako "nowa dostawa"] pochwaliłem ich i powiedziałem, że wyniki opisuję na forum muratora i jak widać namierzyli mnie tu. W takim razie nie możesz już kupować ekogrochu u nich ,jeżeli chcesz kupić u nich jeszcze do testów musisz poprosić kogoś znajomego o przysługę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.11.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Faktycznie mamy podobne wszystkiego mam 450m2 chałupy też mam 240m2 podłogówka i 18 grzejników. Czyli nic na razie nie wskórałem ale przez ostatnie dwa dni zmniejszyłem nadmuch i 12,5 kg starcza mi teraz na 15h. U mnie za dnia, tak na oko patrząc na ubytek eko z zasobnika i pracę kotła, wygląda na małe, ale wieczorem i w nocy robi się duże. Chyba wpływ na to mają różnice temperatur dzień/noc plus duże zużycie CWU na wieczór. Wszystkie obiegi się włączają, piec nadgania temperaturę i stąd ten większy pobór eko. Tak sobie to tłumaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.11.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Do tego jakiś czas temu podniosłem temp. w domu i utrzymuję 22,5-23 st [łazienki nawet 25], tylko sypialnia 20, garaż 16. Haha widzę ciekawa rzecz się dzieje.... gazowcy, elektrycy, pompiarze obniżaja temp w domu (generalnie pisza wszędzie ze temp komfortowa dla nich to ok 21st a jak palą w kominkach to im wyższa temp nie przeszkadza ) a groszkowcy podnosza u groszkowców przewazają temp 22-24st inne ciepło mamy?? Edytowane 23 Listopada 2012 przez Piotrek42 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Haha widzę ciekawa rzecz się dzieje.... gazowcy, elektrycy, pompiarze obniżaja temp w domu (generalnie pisza wszędzie ze temp komfortowa dla nich to ok 21st a jak palą w kominkach to im wyższa temp nie przeszkadza ) a groszkowcy podnosza u groszkowców przewazają temp 22-24st inne ciepło mamy?? Inne bo cieplejsze http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.11.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Inne bo cieplejsze http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif No własnie Zbyszek czemu masz 22,5??? daj 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.11.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Kupował ktoś w tym roku ( niedawno) ekogroszek na kwk Jankowice. Wymienię się na parę worków ( daje b. dobry bobrek z czerwca 2011 r) w celu przetestowania. No trzeba powoli już szukać dobrego ekogroszku na przyszły sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 24.11.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No własnie Zbyszek czemu masz 22,5??? daj 21 Nigdy w domu (wcześniej w mieszkaniu) nie miałem takiej temp. Moje panie o takiej temp. mówią że to już jak na zewnątrz - zimno Ale powiem szczerze że dla mnie to by było wystarczające, tylko "one" mają przewagę liczebną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.11.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 U mnie za dnia, tak na oko patrząc na ubytek eko z zasobnika i pracę kotła, wygląda na małe, ale wieczorem i w nocy robi się duże. Chyba wpływ na to mają różnice temperatur dzień/noc plus duże zużycie CWU na wieczór. Wszystkie obiegi się włączają, piec nadgania temperaturę i stąd ten większy pobór eko. Tak sobie to tłumaczę. Tracisz pewnie na sterowaniu temp. CWU ,a konkretnie szybkim dążeniem do sprostania twoim nastawom temperatury na sterowniku . U mnie zasobnik 2 płaszczowy CWU starcza na wieczór na 4 osoby,a grzeję go grawitacyjnie kocioł i sterownik nie widzi zasobnika , po opróżnieniu zasobnika z ciepłej wody ,zasobnik delikatnie grawitacyjnie podkrada ciepło z kotła , w nocy i tak zdąży cały nagrzać się do rana bo brak jest zużycia, w dzień zużycie CWU jest w małych ilościach więc stratę zasobnik łatwo sobie odbuduje. Praca którą zadaje sterownik ,czyli większy nadmuch ,bo wszystkie obiegi się włączają na raz "proszą" o energię , to właśnie ta strata ,nadmiar powietrza tlenu a zwłaszcza azotu zawartego w nim , studzi dodatkowo wymiennik zanim "złamie" ,opanuje duże zapotrzebowanie na energię po tym gwałtownym zapotrzebowaniu następuje stabilizacja i raptowne "nasycenie" zapotrzebowania a szkoda ,po rozgrzaniu teraz proces spalania przebiegał by najlepiej . U mnie przebiega to płynniej wolniej ale dłużej ,kocioł stara się dogrzać wykrytą mniejszą dawkę brakującego ciepła, ale zasobnik ciągle trochę "podbiera" i proces przebiega mniej dynamiczne ale dłużej ,po rozgrzaniu proces spalania przebiega dłużej spokojniej i z mniejszą ilością powietrza , czyli z mniejszą stratą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.11.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Animuss, jakiej mocy masz kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.11.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Animuss, jakiej mocy masz kocioł? 38 kW Z tym że mój kocioł jest inny mam oddzielnie wymiennik na którym stoi palenisko wyłożone szamotem,mogę mieć niższą temperaturę zasilania w instalacji i na powrocie a nie ma to wpływu na proces spalania .Ścianki kotła nie obniżają mi temperatury spalin ,a przecież proces spalania odbywa się przeważnie w tej zimnej dolnej strefie kotła wody powrotnej. Edytowane 24 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 24.11.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ostatnio wyczytałem w necie na stronie o ile dobrze pamietam z politechniki Gliwickiej opis kotła "retorowego" i to co mnie zaciekawiło to że nad palnikiem jest ceramiczna komora dopalająca z otworami na powietrze wtórne.czy są w sprzedaży takie kociołki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 24.11.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 38 kW Z tym że mój kocioł jest inny mam oddzielnie wymiennik na którym stoi palenisko wyłożone szamotem,mogę mieć niższą temperaturę zasilania w instalacji i na powrocie a nie ma to wpływu na proces spalania .Ścianki kotła nie obniżają mi temperatury spalin ,a przecież proces spalania odbywa się przeważnie w tej zimnej dolnej strefie kotła wody powrotnej. możesz pyknąć fotkę swojego kociołka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 24.11.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ostatnio wyczytałem w necie na stronie o ile dobrze pamietam z politechniki Gliwickiej opis kotła "retorowego" i to co mnie zaciekawiło to że nad palnikiem jest ceramiczna komora dopalająca z otworami na powietrze wtórne. czy są w sprzedaży takie kociołki ??? Prawdopodobnie zapoznałeś się z zgłoszeniem patentowym P384927 - "Sposób i kocioł do kontrolowanego spalania paliw" http://bazy.uprp.pl/patentwebaccess/PatentDetails.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 24.11.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Prawdopodobnie zapoznałeś się z zgłoszeniem patentowym P384927 - "Sposób i kocioł do kontrolowanego spalania paliw" http://bazy.uprp.pl/patentwebaccess/PatentDetails.aspx pierwszy raz to widzę to co zapodałeś mam to na drugi kompie u siebie w firmie jak będe w poniedziałek to wkleję. uważam że to ciekawe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.11.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) możesz pyknąć fotkę swojego kociołka? Gdzieś już dawałem ale mogę wkleić : http://img825.imageshack.us/img825/2275/p1130505o.jpg a to sam wymiennik stoi odwrócony na palecie (widać po zawiasach drzwiczek ,patrzą w dół ). http://img837.imageshack.us/img837/8310/p1130325z.jpg Edytowane 24 Listopada 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.11.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 38 kW Z tym że mój kocioł jest inny mam oddzielnie wymiennik na którym stoi palenisko wyłożone szamotem,mogę mieć niższą temperaturę zasilania w instalacji i na powrocie a nie ma to wpływu na proces spalania .Ścianki kotła nie obniżają mi temperatury spalin ,a przecież proces spalania odbywa się przeważnie w tej zimnej dolnej strefie kotła wody powrotnej. Ja mam 35 KW z dodatkowym rusztem i tam wpakowałem szamoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 24.11.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ufff jak czytam np. osiągi Karoki to naprawdę jest czego pozazdrościć... Ja dopiero zaczynam z eko (mój pierwszy sezon) i o takich wynikach mogę tylko pomarzyć. Kilka tygodni temu zaczynałem od spalania na poziomie 70kg/doba. Ale miałem na poczatku wiele problemów - pisałem o tym tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207993-Kocio%C5%82-BAWARIA-SEKO-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84/page3 Teraz zszedłem poniżej 20 kg/doba ale zdaję sobie sprawę, że mocno pomaga aura za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts