karoka65 21.11.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Niestety myślę że w większości przypadków tak jest. Trafić na naprawdę uczciwego sprzedawcę, wykonawcę coraz trudniej. Ale co pocieszające są jeszcze tacy że nie musisz pokazywać wszystkiego palcem i pilnować jak dziecka w piaskownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.11.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Niestety myślę że w większości przypadków tak jest. Trafić na naprawdę uczciwego sprzedawcę, wykonawcę coraz trudniej. Ale co pocieszające są jeszcze tacy że nie musisz pokazywać wszystkiego palcem i pilnować jak dziecka w piaskownicy. Teraz miałem okazje widzieć jak spala sie eko o nazwie Jaret. Oryginalne pakowanie w worki z napisami kopalni. 24tys. kalorii. Spalanie na konstrukcji tłokowej OPAL25kw bajeczne. Pyłek przy stałym odbiorze ciepła, ewent. drobniutkie spieki przy dogrzewaniu bojlera, czyszczenie kanałów dymnych w tłoku raz na miesiąc - to rekord, normalnie raz na 5-6dni!!! Na dobę idzie ok.10kg!! Byłem w szoku. W domu ciepełko. Później wkleje foty tego groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.11.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Jaret jest ekogroszkiem produkowanym z węgla kopalni Janina i ma 21MJ/kg, ty zapewne widziałeś Jaret Plus który pochodzi z Południowego Koncernu Węglowego i to on ma 24MJ/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.11.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Jaret jest ekogroszkiem produkowanym z węgla kopalni Janina i ma 21MJ/kg, ty zapewne widziałeś Jaret Plus który pochodzi z Południowego Koncernu Węglowego i to on ma 24MJ/kg. Tak, masz rację Jaret Plus 24000kJ, wymiar ziarna 6-25mm, producent napisany jako Flint Katowice i napis PKW.... Super się wypala, tyle mogę powiedzieć, mimo,że kaloryczność na poziomie Retopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.11.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Tak, masz rację Jaret Plus 24000kJ, wymiar ziarna 6-25mm, producent napisany jako Flint Katowice i napis PKW.... Super się wypala, tyle mogę powiedzieć, mimo,że kaloryczność na poziomie Retopala. Plus ma popiół chyba do 5% a Retopal to eko z kopalni Piast ma też 24MJ/kg ale popiół do 10% i pozostawia trochę szlaki. Ale mam takich co tylko chcą Piasta bo oni tylko piastem palą i co im zrobisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.11.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 A niech palą, widocznie dla nich on jest najlepszy. I znowu sprawdza powiedzenie co dobre dla jednego niekoniecznie musi być też dobre dla Bobka_Budowniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.11.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 jak jest niedopalony to zmiejsz czas podawania ew zwieksz nawiew, ale jak zwiekszysz nawiew moze ci szlakowac...robia sie takie kalafiory (wielkie) jak wezmiesz nadusisz pogrzebaczem to sie rozsypuja...to ja chyba coś takiego mam. Oto ostatnie zdjęcia z mojego pieca - pojawiają się większe - mniejsze grudki, ale jak potraktować to siłą, to się rozlatują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.11.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Znaczy się zostałem oszukany. A może mieli duże zapasy i im zostało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 No i an czyje wyszło ? Najgorzej jak jajko chce być mądrzejsze od kury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Panowie jak kopalnie nie zaczną inwestować w nowe ściany, i znowu przeżrą te 400mln dotacji które dostały od rządu to będziemy palić takim badziewiem że aż nie chcę myśleć. Trzeba będzie przeprosić starego poczciwego śmieciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.11.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Panowie jak kopalnie nie zaczną inwestować w nowe ściany, i znowu przeżrą te 400mln dotacji które dostały od rządu to będziemy palić takim badziewiem że aż nie chcę myśleć. Trzeba będzie przeprosić starego poczciwego śmieciaka. Nie strasz, dopiero co kupiłem kocioł Na szczęście usłyszałem podczas kampanii, że nasza gmina ma być w całości "zagazowiona" do 2014, więc alternatywa będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Nie strasz, dopiero co kupiłem kocioł Na szczęście usłyszałem podczas kampanii, że nasza gmina ma być w całości "zagazowiona" do 2014, więc alternatywa będzie... Chyba obiecywali przed wyborami. U nas obiecywali kanalizację w 2012 a teraz słyszę że może 2015 a może 2017. Dobrze że założyłem POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Wczoraj byłem na testach z firmą Pancerpol i ich najmniejszym palnikiem w ofercie.Wniosek- do badań najlepiej Retopal lub ten Jaret Plus o którym mówiłem wcześniej. Natomiast co do jakości paliw - miały spalą retorty obrotowe Pancerpol, Ardeo, palniki typu Brucer oraz trochę nowsze Ekoenergia. Najlepiej jednak pali się dobry ekogroszek. Moim zdaniem dobry= tzw miękki, czyli typu Retopal oraz Jaret Plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.11.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 No i an czyje wyszło ? Najgorzej jak jajko chce być mądrzejsze od kury. A ten tekst, to niby do kogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.11.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 A ten tekst, to niby do kogo? Odpisałem ci na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.11.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 A ten tekst, to niby do kogo? Pewnie do tego co chciał kupić towar którego nie ma na rynku:) karoka65 zdaje się jest z "czarnej branży". A swoją drogą myślałem, że palenie ekogroszkiem jest prostsze i wpływ paliwa jest niewielki jak w przypadku innych nośników energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.11.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Co do jakości eko-groszku. Może niekoniecznie samego węgla jako takiego, ale tego co dostajemy w worku kupując eko. Otóż we wtorek po raz drugi musiałem wyciągać ślimaka po jego zatrzymaniu. Za pierwszym razem był to kamień wielkością zbliżony do węgla, więc rozumiem, że mógł się jakoś zapodziać przy sypaniu do worków. Ale jak wytłumaczyć coś takiego??: dla zrozumienia rozmiarów przyłożyłem długopis a samo zdjęcie zrobione na kartce A4. Palę Ekoresem VIP i gdyby nie te wpadki to byłbym z niego bardzo zadowolony. Aż boję się wyjechać na święta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Hmm... martwisz mnie trochę bo właśnie zakupiłem 4 tony Ekoresa. Co prawda nie VIP, ale skoro w VIP są takie bonusy to ciekawe co znajdę w swoim :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.11.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Co do jakości eko-groszku. Może niekoniecznie samego węgla jako takiego, ale tego co dostajemy w worku kupując eko. Otóż we wtorek po raz drugi musiałem wyciągać ślimaka po jego zatrzymaniu. Za pierwszym razem był to kamień wielkością zbliżony do węgla, więc rozumiem, że mógł się jakoś zapodziać przy sypaniu do worków. Ale jak wytłumaczyć coś takiego??: [ATTACH=CONFIG]31902[/ATTACH] dla zrozumienia rozmiarów przyłożyłem długopis a samo zdjęcie zrobione na kartce A4. Palę Ekoresem VIP i gdyby nie te wpadki to byłbym z niego bardzo zadowolony. Aż boję się wyjechać na święta... Mi na wiosnę wygasł kocioł. Pierwsze patrzę chyba zapomniałem dosypać eko, ale otwieram, patrzę jest. Patrzę zerwana zawleczka. Założyłem klucz na ślimak a tu ani rusz. Odkręciłem klapkę i zaraz na ślimaku zawinięty drut fi 4 mm i ze 30cm długości. Wyciągnąłem go i próbuję pokręcić, kawałek poszło i znowu coś blokuje. Spuściłem eko i kręcę w odwrotną stronę. Wyszedł jeszcze klucz oczkowy dwustronny 12/13 taki masywny. W VIPie i w zwykłym ekoresie jest domieszka pieklorza piekarskiego który jest bardzo dobrym paliwem ale i nosi miano najbrudniejszego węgla. Można z w nim znaleźć przewody od zapalików, kawałki drewna, maski przeciwpyłowe wyrzucone przez górników itp. Niestety przy pakowaniu takich ilości nie można wszystkiego wyłapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.12.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Patrzę zerwana zawleczka. Tak ostatnio rozmyślałem rozbierając swój podajnik co to ludzie piszą o tej zerwanej zawleczce. Jakoś nie mogłem sobie wyobrazić co może spowodować jej zerwanie. Ale może mój podajnik jest jakiejś innej konstrukcji i nie jest podatny na tego typu zjawiska. U mnie wygląda to tak, że ślimak jednym końcem "włożony" jest w łożysko silnika. Na końcu wystającym dobre 5cm poza silnik jest sobie zawleczka. Czyli aby zerwać zawleczkę, ślimak musiałby próbować "wyjść" z silnika w stronę paleniska. To się chyba nie zdarza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts