Vld 09.12.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 powinien odrazu portfel podstawić, by pieniądze nie rozlewały się po podłoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.12.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ja testowałem trzy rodzaje ekogroszku kupiony w Wielkich Drogach pod Skawiną koło Krakowa firma "OPAL" test na początku listopada termostatów w domu starałem się nie ruszać i na sterowniku też nic nie zmieniać podczas testu, przed każdym zasypem czyściłem piec, kilka razy dziennie spisywałem temperaturę na zewnątrz i wilgotność. 1. "Juliusz sosnowiec" zasyp ok.89kg. palił się 91H i 10 minut średnie spalanie 0,97kg/H przy średniej temperaturze na zewnątrz +7,2C popiołu ok. 5kg mało spieków cena wyjściowa 800zł/T 2. "Eko Piekary" rekomendowane na składzie zasyp ok. 89kg palił się ok. 104H średnie spalanie 0.85 kg/H przy średniej temperaturze na zewnątrz +5,19c popiołu ok. 5kg więcej spieków cena wyjściowa 850zł./T 3. "Eko Retopal Piast" zasyp ok. 89kg palił się ok. 80H średnie spalanie 1.11kg/H przy średniej tem. na zewnątrz +1.14 popiołu dużo ok. 9kg. ale najmniej spieków cena wyjściowa 690zł./T Co ciekawe test tego ostatniego powtórzyłem przy wyższej temperaturze zewnętrznej tj. ok. 5,4c i przy większym zasypie ok. 145kg. palił się ok. 146h i wyszło średnie spalanie ok. 0.99kg/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.12.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Dziś znalazłem coś takiego: http://www.karena.pl/ekogroszek_loteria.html Co do węgla i cen to pewnie bardziej kompetentni się wypowiedzą ale na uwagę zasługuje ciekawy system otrzymania próbki. Trochę drogo, ale tanie dostawy kurierem [90 zł/tonę], poczytałem także z grubsza "porady ekspertów" i widzę, że znają się na rzeczy. Nie rozumiem tylko tego: "Polecany do kotłów o słabszej konstrukcji" - nie wiem co to jest "słabsza konstrukcja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.12.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Normalnie węgiel już na grupponach sprzedają: http://www.citeam.pl/oferty/okazje-allegro/wegiel-ekogroszek. Może niedługo i listonosz będzie oferował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Normalnie węgiel już na grupponach sprzedają: http://www.citeam.pl/oferty/okazje-allegro/wegiel-ekogroszek. Może niedługo i listonosz będzie oferował To węgiel z firmy Tani Opał pewno im nie schodzi to przecenili żeby się pozbyć tego........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.12.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Trochę drogo, ale tanie dostawy kurierem [90 zł/tonę], poczytałem także z grubsza "porady ekspertów" i widzę, że znają się na rzeczy. Nie rozumiem tylko tego: "Polecany do kotłów o słabszej konstrukcji" - nie wiem co to jest "słabsza konstrukcja" Witam. Myślę, że chodzi im o kotły o słabiej dopracowanym palniku, bo to jest łatwy węgiel. Nie rozumiem tylko, jak się miesza węgiel o wartości opałowej 25 MJ ( Ziemowit) z innym o wartości opałowej 21MJ (Sobieski) żeby uzyskać mieszankę 25 MJ - jakaś magia czy cuś. Nie wiem też, skąd biorą Kazimierz - Juliusz o wartości opałowej 26 MJ, bo według KHW to jest 23 do 25 MJ. Pozdrawiam - Jacek Edytowane 10 Grudnia 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 10.12.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Byłem dzisiaj w POLMARKU we Wrocławiu i szczerze firma, ani obsługa nie rzuciła mnie na kolana - dziadek wszechwiedzący na wszystko ma odpowiedź. Patrząc na stronę tej firmy to robi wrażenie, a na miejscu nic ciekawego na magazynie dwie -trzy palety towaru: 1 paleta niby ekoretu nie oryginalnie pakowanego i reszta to carbo stal. Kupiłem trzy worki na próbę carbo stala zielonego ( niby pieklorz "uszlachetniony" ziemowitem), ale oczywiście mokry - dziadek stwierdził że musi być mokry bo taki wychodzi z produkcji - odkrył Amerykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 10.12.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Co do słabszej konstrukcji to tego typu kotłem jest np. GALMET 12 KW, a dokładniej podajnik. W Galmecie jest naprawdę delikatny - matula moja ma taki i porównując ze swoim podajnikiem w kotle SKAM P-PREMIUM 17 KW i w związku z tym nieustannie szukamy ekogroszku o mniejszej granulacji którego strawi Galmet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.12.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Ecovip z Infinitum był mokry, jego waga to 23,9 kg [powinno być 25] i trochę się spiekał, SVER = 14,98 MJ.kg, przy cenie 840 zł/tonę wg mnie nie jest wart zainteresowania. Zdjęcia worków węgla z Auchan oraz zdjęcie VIP-a w zasobniku [jakoś nierówno dosychał, więc to chyba mieszanka różnych węgli: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.12.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Co do słabszej konstrukcji to tego typu kotłem jest np. GALMET 12 KW, a dokładniej podajnik. W Galmecie jest naprawdę delikatny - matula moja ma taki i porównując ze swoim podajnikiem w kotle SKAM P-PREMIUM 17 KW i w związku z tym nieustannie szukamy ekogroszku o mniejszej granulacji którego strawi Galmet. Raczej chodziło im pewnie o palnik [zgadzam się z Kobra64] tylko tak "fachowo" napisali . Dobrze, że nie wziąłeś Ekoretu bo ja go dzisiaj zasypałem i spieka się jak diabli - nawet bardziej niż Pieklorz bytomski z tego roku. Zrobiłem co mogłem ustawiając co się dało w trybie 2 stanowym, żeby go zużyć, ale i tak rosną farfocle aż miło Do tego Galmeta weź na próbę Ledvicki - powinien dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 10.12.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Psiałem wcześniej o ekorecie, u mnie spieki są nie do zlikwidowania próbowałem już róznych nadmuchów i spieka jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 10.12.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 No ja pierwsze nauki jakie wyciągnąłem po kilku tygodniach palenia to: 1. Piwo Czesi mają dobre. Węgiel niekoniecznie. 2. Kupując w Tani Opał patrz w oczy sprzedającego. Z pewnością puszcza oko jak w przypadku piwa bezalkoholowego. 3. Węgiel trzeba kupować wcześniej. Ja kupiłem w połowie listopada prosto z placu. Węgiel dobry. Ale kotłownia wygląda tak, że węgiel w zasobniku plus kilka otwartych worków dookoła pieca. Parują. Muszę jeszcze trochę dokupić i jestem przerażony bo gdzie nie pojadę to wszystko pod chmurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 10.12.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 No ja pierwsze nauki jakie wyciągnąłem po kilku tygodniach palenia to: 1. Piwo Czesi mają dobre. Węgiel niekoniecznie. 2. Kupując w Tani Opał patrz w oczy sprzedającego. Z pewnością puszcza oko jak w przypadku piwa bezalkoholowego. 3. Węgiel trzeba kupować wcześniej. Ja kupiłem w połowie listopada prosto z placu. Węgiel dobry. Ale kotłownia wygląda tak, że węgiel w zasobniku plus kilka otwartych worków dookoła pieca. Parują. Muszę jeszcze trochę dokupić i jestem przerażony bo gdzie nie pojadę to wszystko pod chmurką. Martinos widzę, że jesteś z mojej okolicy a gdzie kupiłeś ten ekogroszek?? Ja w czwartek brałem z GS-U u nas w Sobótce gość dokładnie nie wie co to za ekogroszek, ale twierdzi że z kopalni Chwałowice cena 780 zł luzem. Ogólnie objechałem kilkanaście już składów w naszej okolicy i prawda jest taka że profesjonalizmu nie ma nigdzie w naszej okolicy. Co do tego ledvickiego to spróbuje zaaplikować w Galmecie, tylko nie wiem jak z kalorycznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 10.12.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Psiałem wcześniej o ekorecie, u mnie spieki są nie do zlikwidowania próbowałem już róznych nadmuchów i spieka jak diabli. A kupowaliście ten Ekoret w Polmarku?? Bo właśnie jak byłem dzisiaj, to ktoś przez telefon strasznie narzekał na ekoret i dlatego nawet nie brałem na próbę, jeśli to jest Ekoret. Oryginalny powinien być w czarnych workach z żółtymi napisami. tak jak tu: http://www.agrolex.info/?page_id=78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 10.12.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) A kupowaliście ten Ekoret w Polmarku?? Bo właśnie jak byłem dzisiaj, to ktoś przez telefon strasznie narzekał na ekoret i dlatego nawet nie brałem na próbę, jeśli to jest Ekoret. Oryginalny powinien być w czarnych workach z żółtymi napisami. tak jak tu: http://www.agrolex.info/?page_id=78 Mi właśnie ten mocno się spiekał.... szlakował. Generalnie wszystko mi się szlakuje(powietrza daje nie dużo...) PS: Te worki są przeźroczyste z zielonymi napisami. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez mullann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 10.12.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Ja kupowałem w gorzowie wielkopolskim w firmie drewgór. Mi powiedzieli, że workują sami.Drewgór jest w wykazie producenta ekoret poza tym firma istnieje już 20 lat,nie sądzę, że oszukują, za węgiel płaciłem 1020zł Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 10.12.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Michal1507, szczerze mówiąc nigdy wcześniej się tym nie interesowałem i dopiero od kilku miesięcy jestem w temacie. Mam na oku 2 składy, które są z polecenia. 1. Skład Karoki - koło Grodkowa 2. Skład w Strzelinie na Wojska Polskiego. Węgiel kupiłem w Strzelinie głównie ze względów logistycznych - na początek 2t. Wcześniej miałem 3 worki na próbę. Węgiel jest OK ale jest mokry. Dlatego zdecydowałem się wziąć luzem a że mam sporo miejsca to trochę go rozłożyłem i schnie w budynku + mam zawsze kilka worków przy piecu. Nie wiem jak to ma się do wilgotności % ale jak zasypuję to się kurzy Ale nigdy więcej węgla luzem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.12.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Mi właśnie ten mocno się spiekał.... szlakował. Generalnie wszystko mi się szlakuje(powietrza daje nie dużo...) PS: Te worki są przeźroczyste z zielonymi napisami. Ekoret ci szlakuje??? pierwszo słyszę ...porządne eko ale drogie... gdzie kupowałeś w Ochli??? czy bezpośredno z Cigacic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 10.12.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Z Cigacic biorę workowany.Generalnie jak zmniejszyłem ilość powietrza to nie jest źle ale takiego czystego popiołu to na żadnym opale nie mogę uzyskać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 10.12.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Dziś znalazłem coś takiego: http://www.karena.pl/ekogroszek_loteria.html Co do węgla i cen to pewnie bardziej kompetentni się wypowiedzą ale na uwagę zasługuje ciekawy system otrzymania próbki. Zamówiłem tam dziś próbkę ISKRA ŻÓŁTA jak przetestuję dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts