ZUG 16.12.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ZUG, racja! We wrześniu kupiłem tonę w Tani Opał za ~800zł. Tu chyba gorzej nie będzie! ja tez szukałem odpowiedni dla mnie opał i dopiero teraz znalazłem mój faworyt to KWK Wesoła:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 16.12.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam, czy ktoś tu jest z kotliny kłodzkiej?? a może ktoś wie gdzie w tej okolicy można kupic ekogroszek z Ledvic ??? W tej chwili pale groszkiem z Komorzan, a chciałbym zobaczyc różnice. daleko do czech nie masz. Karnij się choćby do Broumova, przy dworcu kolejowym masz skład opału, popytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.12.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ZUG, racja! We wrześniu kupiłem tonę w Tani Opał za ~800zł. Tu chyba gorzej nie będzie! Dlatego lepiej brać po jednej tonie i tak opłata 90 zł za 1/t jak się wypali i jest dobry to znowu tonę itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 16.12.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 daleko do czech nie masz. Karnij się choćby do Broumova, przy dworcu kolejowym masz skład opału, popytaj ameryki nie odkryles paradoks jest taki, że czesi mają droższy węgiel niż w mojej okolicy. ale faktycznie będę musiał się wybrac żeby tylko spróbowac tego z ledvic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 16.12.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 z ciekawości. Po ile u Ciebie na składzie można kupić czeski?? Unas (okolice Świeradowa) na składzie tona, nie chcą powiedzieć jakiego, 480zł - workowany, mokry.We Frydlancie 380zł/tona workowany, suchuteńki, skład trzyma cały opał pod zadaszeniem - węgiel Ledvice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 16.12.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 suspenser a może czas na test ekobran, z kliku względów po pierwsze to rusek, który był dotychczas liderem u Ciebie, po drugie dostawa na całą Polskę, po trzecie cena wydaje się być przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 16.12.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A ja już chciałem pochwalić się SVER ok. 18MJ/kg w górniaku miałowym na miale po 580 za tonę, ale po korektach względem ilości wody w nim zawartej wyszło 16,57 / kg ( waga suchego + podpałka ). Gdyby policzyć zawartą w nim wodę w czasie zakupu, bo za nią też płaciłem to byłoby tylko 15,4 MJ / kg, a więc koszt 1 kWh 0,13 - 0,14 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 16.12.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 z ciekawości. Po ile u Ciebie na składzie można kupić czeski?? Unas (okolice Świeradowa) na składzie tona, nie chcą powiedzieć jakiego, 480zł - workowany, mokry. We Frydlancie 380zł/tona workowany, suchuteńki, skład trzyma cały opał pod zadaszeniem - węgiel Ledvice. hej, u mnie na komorzany najtaniej po 460 zł a jeśli bierzesz min 5 ton to za 430 zł i to na prawde uczciwy sprzedawca, bo spotkałem się już z wieloma krętaczami. niestety nie workują. ostatnio się pojawił ECOLATVEK workowany po 25 kg to ok 16 zł za worek. Kurcze, jakbym tu koło siebie miał po 380zł i to chętnie bym kupił pare ton, oczywiście jeśli by się dobrze palił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 16.12.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 blaste, pomyśl nad tematem w przyszłym sezonie, pogadaj ze znajomymi i kupcie na spółę patelnię 24 tony bezpośrednio z kopalni. Tona z transpotrem wychodzi około 280 złociszy Ja niestety nie mogę tak dokonywać zakupów opału, bo totalnie nie mam miejsca gdzie mógłbym go trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 16.12.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A jak u was popiół z ISKRY ŻÓŁTEJ?. Dzisiaj zważyłem i wyszło 8,3% testowane w górniaku, spieków żadnych. Ekomiał z RASTAR popiół 8%, a cena 560 zł/tona poworkowanego jest jednak troszkę wilgotny przez 4 dni ubyło 200 gram . SVERA nie przedstawię bo nie mam ciepłomierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.12.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Panowie (i Panie), a czy może któreś z Was ma pomysł jak rozwiązać problem z słabym podmuchem dmuchawy. Nadmienię, że wyczyściłem wentylator, przy zwiększaniu mocy słyszę, że nabiera obrotów ale niestety płomień na retorcie się praktycznie nie zmienia. W związku z tym ciężko mi stwierdzić i przetestować ekogroszki pod względem wydajności. Proszę o radę i pomoc. Witam. Jeżeli słyszysz, że wiatrak przyspiesza, to albo masz zanadto zamkniętą przysłonę, albo klapka ( przepustnica) dmuchawy się zablokowała w jakimś położeniu, albo trzeba wyczyścić kanał powietrzny pod retortą i dysze. Poza tym jak palisz głęboko w retorcie( bez właściwego kopczyka) to też może być taki objaw - Ty dmuchawę w górę a palić się nie ma co. Może też być wina węgla, niektóre spiekają się przy dyszach i nie przepuszczają powietrza z dmuchawy. Wszystkie te rzeczy oblukaj na spokojnie i rozwiązanie się znajdzie. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagoj 16.12.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam. Jeżeli słyszysz, że wiatrak przyspiesza, to albo masz zanadto zamkniętą przysłonę, albo klapka ( przepustnica) dmuchawy się zablokowała w jakimś położeniu, albo trzeba wyczyścić kanał powietrzny pod retortą i dysze. Poza tym jak palisz głęboko w retorcie( bez właściwego kopczyka) to też może być taki objaw - Ty dmuchawę w górę a palić się nie ma co. Może też być wina węgla, niektóre spiekają się przy dyszach i nie przepuszczają powietrza z dmuchawy. Wszystkie te rzeczy oblukaj na spokojnie i rozwiązanie się znajdzie. Pozdrawiam - Jacek Dzięki za radę. Kopczyk zawsze staram się utrzymywać na odpowiednim poziomie (tzn. około 3-4cm). Przepustnica też była w porządku, ale od 5 lat jak ktoś (czyli ja) nie czyści retorty to takie są tego skutki. Nawet nie wiedziałem że palenisko można odkręcić, ale od czego jest instrukcja... Kanały powietrzne były tak zapchane, że nie miało skąd dmuchać. I ciekawe w tym wszystkim jest to że problem dmuchawy wynikł po paleniu super węglem z Leroy-a „Czarnym Janem”. Na szczęście odkręciłem palenisko, przedmuchałem retortę i wyssałem popiołu i drobnych spieków z dna kanału powietrznego całe cztery odkurzaczowe worki. Teraz juz jest super i w końcu mogę się cieszyć moim super EKO-JET-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.12.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A jak u was popiół z ISKRY ŻÓŁTEJ?. Tyson, a zauważyłeś jakąś różnicę między dwoma workami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.12.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Widział ktoś tą Iskre żółtą na ich stronie poniżej 790zł? Przed chwilą zamówiłem za 790zł 1 tonę. To taka większa próba. Dam znać jak to wygląda przy całej palecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 16.12.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Tyson, a zauważyłeś jakąś różnicę między dwoma workami? Drugiej próbki jeszcze nie zużyłem zachowam na wiekszy mróz bo mi temperaturę podnosi na 80 stopni . No przy tonie będziemy wiedzieć czy to uczciwy towar czy tylko marketing firmy KARENA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 16.12.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Przed chwilą zamówiłem za 790zł 1 tonę. To taka większa próba. Dam znać jak to wygląda przy całej palecie. Też właśnie zakupilem tonę za to 790zł. Tylko mam pytanko czy po zamówieniu na ich stronie przychodzi jakieś potwierdzenie na maila? Bo ja nic nie dostałem i teraz nie wiem czy przyjęli zamówienie? A i jak u nich z płatnością? Bo żadnej instrukcji nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 16.12.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Koledzy muszę kupić coś taniego i w miarę dobrego, co polecacie:http://allegro.pl/wegiel-ekogroszek-workowany-z-dostawa-pod-drzwi-i2853457410.html#deliveryczy możehttp://allegro.pl/ekogroszek-czeski-pakowany-z-dostawa-do-domu-649zl-i2805731034.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 16.12.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ja tam sie nie znam ale ogólnie towar z firmy tani opał nie jest polecamy. Za to zerknij na strone http://www.ekogroszek-sklad.pl/ albo na karena.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mullann 16.12.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Z KARENY kupiłem próbke. (czekam na dostawę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 mullan, Tani Opał przerabiałem ~w październiku. Wg mnie finalnie wychodzi to na jeden z droższych groszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts