voytas80 04.08.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Czy ktoś z forumowiczów buduje z YTONG ENERGO 48. Ja robie podchody bo skoro ma byc cieplej od trdycyjnej 40 to może warto troche dołozyć cm.Może ktoś robił symulacje ile wyjdzie drożej domek z 48 vs 40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 14.09.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 U mnie domek już jest Ytong 48. Na razie wrażenia takie, że ściana strasznie krucha i trudno coś zamocować. Do bramy musiałem kupić śruby z kołkami długie na 25 cm, takie na 10-14 nic nie trzymały Poza tym mankamentem jest OK - szybka budowa itd. Zamieszkam to napiszę coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 15.09.2010 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Ta kruchość troche mnie przeraża ale chyba dam rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 19.10.2010 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Forsa80 jakieś nowe refleksje w temacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 16.11.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Z nowych refleksji: - ściana jest tak ciepła, że komary próbują wyssać z niej co się da , normalnie siadają na niej i "dziabią" - niestety jest tak krucha, że szafke rozdzielacza podłogówki montowałem na 4 gwoździe do łączenia krokwi , takie po 25 cm długie, kołki wypadały, ale muszę jeszcze sprawdzić czy jak wywiercę otwór o oczko mniejszym wiertłem to czy wtedy da radę, wiercenie bez udaru i bardzo starannie nie daje pozytywnego rezultatu, a zaznaczam kołki 15 cm długie. Za miesiąc będzie już ogrzewanie i może jakieś mrozy wtedy będzie coś więcej można powiedzieć o walorach funkcjonalnych ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenia50 17.11.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ja tez wybudowalam z dom z Ytongu co prawda jeszcze musze wykonczyc nutruje mnie sprawa docieplania scian wykonawca mowi, ze nie trzeba docieplacznajomi mowia,ze trzeba jak wy rozwiazaliscie te sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.11.2010 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 - niestety jest tak krucha, że szafke rozdzielacza podłogówki montowałem na 4 gwoździe do łączenia krokwi , takie po 25 cm długie, kołki wypadały, ale muszę jeszcze sprawdzić czy jak wywiercę otwór o oczko mniejszym wiertłem to czy wtedy da radę, wiercenie bez udaru i bardzo starannie nie daje pozytywnego rezultatu, a zaznaczam kołki 15 cm długie. A te kołki to z aprobatą do gazobetonu? Te gwożdzie jak beda same to wyjdą i nie będą trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 02.12.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 A te kołki to z aprobatą do gazobetonu? Te gwożdzie jak beda same to wyjdą i nie będą trzymać. A co to jest aprobata do gazobetonu? Montuję wszystko na zwykłe kołki rozporowe - nie ma problemu z trzymaniem w ścianach działowych 11,5 cm i nośnych 24 cm. Tam trzyma, że ho ho ... Problem jest z Energo 48 - jest on tak kruchy, że nie wyobrażam sobie kołka, który zakotwi się tam bez problemu ... ale może jeszcze takiego nie znalazłem - jakiś producent, gdzie to kupić? A gwoździe sprytnie zamocowałem bo w dziury po kołkach naładowałem kleju do styropianu (ten w piance) i w do gwóźdź. Trzyma super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 02.12.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 ja tez wybudowalam z dom z Ytongu co prawda jeszcze musze wykonczyc nutruje mnie sprawa docieplania scian wykonawca mowi, ze nie trzeba docieplac znajomi mowia,ze trzeba jak wy rozwiazaliscie te sprawe Mamy teraz mrozy po -17C wicher itd. u mnie w domu panika bo brak ocieplenia poddasza, a woda w budynku, ale ściany ciepłe i na dole przy paleniu od czasu do czasu (3-4 razy na dzień w kozie w salonie) mamy 1C. Zaznaczam, że nie mam drzwi wejściowych i żadnych drzwi do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 05.12.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Forsa80 i jak sytuacja na froncie robót, ja temperatura w budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 06.12.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Nie jest lekko, ale ściany cieplutkie. Mój termometr zanotował najniższą temp. -22,6C. W domu jak nie napalę jeden dzień to przy tych dużych mrozach temp. spada do 0 na dole i -2 na górze. W garażu woda zamarzła ([rzez wiejący prosto w garaż wiatr), ale w kotłowni już nie. po całodziennym paleniu w kozie na dole udało mi się sięgnąć 10C, na górze 2C, ale góra ocieplona w 30%. Za 1-2 tygodnie powinienem mieć już całkowicie ocieplone poddasze, wówczas będzie można powiedzieć coś więcej na temat trzymania ciepła przez budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 22.07.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Już mieszkam i muszę przyznać wybór materiału nie jest najgorszy Zobaczymy jeszcze po całkowicie przemieszkanej zimie, ale wstępnie jest OK w najbardziej upalne dni wewnątrz przyjemnie 21-23C. Dopracowałem też metodę mocowania w tym Ytongu - kupuję gwoździe o tej samej średnicy co kołek i wiercę gwoździem czyli w zasadzie nie wiercę a ubijam bloczek pod kołek - szafki kuchenne w ten sposób zawieszone trzymają się już miesiąc no i do tego o ile mniej się syfu robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 25.07.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 ne latwiej kolki przeznaczone do bk!co do samej sciany, poki co spelnia normy, ale za jakis czas bedzie malo i koszty ogrzewania wzrosną, nie lepiej bylo zrobic sciane 2W! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 29.07.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 ne latwiej kolki przeznaczone do bk! co do samej sciany, poki co spelnia normy, ale za jakis czas bedzie malo i koszty ogrzewania wzrosną, nie lepiej bylo zrobic sciane 2W! Co do kołków - już kiedys pytałem co to są kołki do bk? To są zwykłe kołki, które spokojnie trzymają w bk o większej gęstości. Nie da się porównać bk jaki kupisz na działówki w markecie czy składzie budowlanym a bk energo na ściany zewnętrzne - inna bajka. Uwielbiam wypowiedzi typu nie lepiej było zrobić ścianę 2W - pewnie lepiej, pewnie nawet taniej, ale ja chciałem 1W. dodatkowo skąd pewność, że tylko moja 1W nie będzie spełniała parametrów? Przyjmijmy standardową ścianę 2W - MAX i 15 cm styropianu, parametry w sumie identyczne albo nawet gorsze niż mojej 1W więc ta ściana też nie będzie spełniała parametrów za rok, dwa, a może 15. Ja zawsze mogę dolepić styropian/wełnę itd na 2W raczej już się tego nie zrobi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dlaczego nie ? Tak jak można docoeplic 1W tak i można zwiększyć grubość ocieplenia 2W. Cenowo może to być podobnie . problemem ściany 1W jest uniknięcie mostków cieplnych np. w miejscu wieńca , nadprożach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts