marten19 04.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 witam mam pokoik 3,5x4,5 i tak miałem w nim podłogę ułożoną na legarach na piasku. Po zerwaniu desek, wywaleniu starych legarów, wywiezieniu piasku i wyrównaniu podłoża planuję zrobić wylewkę miksokretem. I tak ekipa ma wylać 5 cm chudego betonu na chudziak i 5 cm wylewki górnej. Moje pytanie jest takie... po wylaniu chudziaka ile trzeba czekać na kolejne prace? tzn. wyłożenie folii budowlanej, ułożenie styropianu i dylatacji, oraz ułożenie kratownicy, a kończąc na wylewce? I jaka jest kolejność prac? zaznaczam że nie będzie ogrzewania podłogowego a styropian zakupiłem twardy 2 x 5 cm na przemian pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 09.08.2010 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) gdzież już było na forum ile schnie wylewka ogólnie przyjmuje się że 1 cm na tydzień, czy jest sucha możesz "domowym" sposobem sprawdzić kładąc gazetę na wylewce, jeżeli po jednym dniu pod gazetą będziesz miał ciemniejszy kolor znaczy wylewka mokra. Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.08.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 witam mam pokoik 3,5x4,5 i tak miałem w nim podłogę ułożoną na legarach na piasku. Po zerwaniu desek, wywaleniu starych legarów, wywiezieniu piasku i wyrównaniu podłoża planuję zrobić wylewkę miksokretem. I tak ekipa ma wylać 5 cm chudego betonu na chudziak i 5 cm wylewki górnej. Moje pytanie jest takie... po wylaniu chudziaka ile trzeba czekać na kolejne prace? tzn. wyłożenie folii budowlanej, ułożenie styropianu i dylatacji, oraz ułożenie kratownicy, a kończąc na wylewce? I jaka jest kolejność prac? zaznaczam że nie będzie ogrzewania podłogowego a styropian zakupiłem twardy 2 x 5 cm na przemian pozdrawiam Twoja konstrukcja podłogi to chudziak 5N/mm2 grubość 3 cm + beton 25N/mm2 grubość 5cm + podkład cementowy 15N/mm2 grubość 5cm. Razem daje to 13 cm. Schnięcie czegoś takiego to około 0,5 roku a może dłużej. Pod panele wymaga się jak podają producenci według starych wskazówek maksimum 2CM% lub jak podają bezpiecznie dla siebie podłoże musi być suche. Ani folią ani gazetą nie stwierdzisz czy wylewka jest sucha do ułożenia paneli np. drewnianych. Przy wilgotności 2,5CM% (za duża wilgotność o 1CM%). Pewnie to ma wyglądać trochę inaczej. Chudziak po 2 tygodniach folia i beton 5cm. Następnie po kilku tygodniach folia na zakładkę grubość minimum 0,4mm zakładki szczelnie połączone. Na folię styrodur, na niego folia o,4mm na zakładkę i szczelnie połączona z wywinięciem na ściany. Na ścianach 10mm pianka polietylenowa. Na to wylewka 5 cm. Wylewka powinna zostać pokryta folią na 5-7 dni dla lepszej i pełnej hydratacji. Cement użyć najlepiej bez dodatkowych składników w postaci popiołów lotnych krzemionkowych, żużla wielkopiecowego, pucolanów itd. Najlepiej czysty portlandzki cement typu CEM I 32,5R. Po odsłonięciu folii zatartą maszynowo powierzchnię należy przeszlifować dla poprawienia wysychania wylewki. Schnięcie około 3 miesięcy do poziomu 1,5CM%. Badanie wilgotności wylewki wykonuje się pobierając próbkę z dołu wylewki. Najlepiej zlecić to fachowcom, żądając od nich protokołu pomiarów-jako dowód. Jezeli posadzka będzie ułożona pływająco, należy pod nią ułożyć folię 0,4mm na zakładkę z jej szczelnym połączeniem i wywinięciem na ściany. Dokładność i szczelność wykonanych barier przeciw wilgoci da Tobie gwarancję na stabilną podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 11.08.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 witam. u mnie jak robilismy z moim znajomy fachowcem wylewke to panele polozylem tak po uplynieciu 5-6 tygodni. i nic sie nie dzieje.plytki ceramiczne mozna klasc juz nawet po tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts