amireczek 04.08.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam serdecznie.W zasadzie to nie byłem pewien czy to dobry dział, ale skoro o posadzkach...Remontuję mieszkanie w bloku, wielka płyta, idzie średnio, bo staram się, co się da robić sam (koszty).Ostatnio utknąłem w ubikacji, problem polega na tym, że posadzka jest z lastryka tzn z płytek lastrykowych,(tak mi się przynajmniej wydaje) a te płytki kładł chyba "fachowiec" na wielkiej bani - jak zresztą cały ten blok.Ale do rzeczy, te płytki są tak nierówno położone, że z jednej strony musiałbym położyć ok 5cm kleju, czy w takim przypadku mogę na tych płytkach położyć wylewkę wyrównującą albo samopoziomującą (tylko że ta ostatnia musi schnąć ok 2-3 tygodni, a to mi za bardzo nie pasuje, bo czas mnie goni)Skuwania wolałbym raczej uniknąć, bo na ścianach już są położone płyty g-k. Pozdrawiam. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez amireczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.08.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 da się to zrobić.... zreszta jak wiekszosc rzeczy, kwestia tylko czy przedstawiac Ci rozwiazanie gdzie worek wylewki samopoziomujacej bedzie kosztowac okolo 80 zl i chemie do wykonania warstwy szczepnej dla takiego podloza? Czas do ulozenia plytek - max 2 dni (liczac wykonanie warstwy szczepnej i wylanie samopoziomu) Kwestia tylko czy taniej nie wyjdzie skucie tego lastryko naprawa podloza i ukladanie plytek. Z cala pewnoscia mamy wtedy solidniejsze i pewniejsze podloze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amireczek 10.08.2010 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Dziękuję za zainteresowanieTakie rozwiązanie w zasadzie by mi odpowiadało, bo jak pisałem skuwanie tych płytek z lastryka byłoby dość kłopotliwe tym bardziej, że próbowałem i szło jak krew z nosa.Jak na razie pociąłem te płytki szlifierką kątową, pytanie czy najpierw wylać jakąś wylewką wyrównującą i dopiero potem samopoziomującą, czy też można lać taką grubą warstwę (w niektórych miejscach nawet ok 5cm) samopoziomującej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.08.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 podaj jeszcze zakres grubosci dla wylewki: minimum i maksimum (rozumiem ze max 50mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amireczek 11.08.2010 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 tak, max to ok 50mm, a w związku z tym że jest to pochyłość (z górkami i dolinkami) to z drugiej strony chciałbym to wyrównać na jak najmniejszą grubość, ponieważ ta posadzka i tak jest powyżej poziomu przedpokoju, jak jeszcze na to położę płytki to żebym nie musiał robić schodka, więc min to najwyżej 1mm (chyba że tak się nie da).Jeżeli to ważne to powierzchnia to nie całe 2m2Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.08.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 ok, da sie to zrobic od 1- 50mm ale wyjdzie to rozwiazanie duzo drozej niz np. od 20-70mm od aktualnego poziomu, wchodzi takie w gre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amireczek 12.08.2010 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Jeżeli byś mógł przedstawić oba rozwiązania to byłoby super bo kwestia kasy też nie jest bez znaczenia, a z drugiej strony, jak pisałem wcześniej nie chciałbym robić schodka do kibelka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.08.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Rozwiązanie:1. Kerakoll P6 ( 1 część P6 + 1 część wody + 2,5części cementu I) uzyskamy w ten sposób szlam tworzacy warstwe szczepna. wcieramy w lastryko. 2. Kerakoll Keracem Pronto (minimalnie 20mm maksymalnie 80mm w jednej warstwie) Opcjonalnie:1. Kerakoll P6 ( 1 część P6 + 1 część wody + 2,5części cementu I) uzyskamy w ten sposób szlam tworzacy warstwe szczepna. wcieramy w lastryko. 2. Kerakoll Keracem Pronto (minimalnie 20mm maksymalnie 80mm w jednej warstwie)3. Kerakoll Keratech Flex (wylewka samopoziomujaca 1-15mm) w celu idealnego wypoziomowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amireczek 13.08.2010 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Dzięki za odpowiedź.Ale pytanie pierwsze - co to jest Kerakoll i czy Kerakoll Keracem Pronto to wylewka wyrównująca i gdzie to można kupić pytanie drugie - ile to kosztuje pytanie trzecie - czy nie wystarczyłby grunt cersanit CN94 pytanie czwarte - jest coś takiego jak płyty gipsowo- włóknowe firmy fermacell czy nie można by tego użyć do wyrównania podłożaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.08.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Ad1 - Kerakoll to producent Keracem Pronto to gotowy w worku polsuchy jastrych szybkosprawny Ad2 - google : Kerakoll Keracem Pronto Ad3 - Nie Ad4 - jest cos takiego, mozesz zastosowac: 1. na istniejace podloze rozlozyc tekture lub papier, 2. wysypac podsypke wyrownujaca w zakresie 10-100mm, zagescic ja, 3. polozyc element jastrychowy fermacell, klejac na polaczeniach i skrecajac wkretami. Minus tego rozwiazania - wymiary plyty (0,50x1,50) - w Twoim przypadku przy tak niewielkiej powierzchni bedzie wiecej odpadu niz zuzytego materialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts