rudachary 04.08.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam. jestem w temacie ogrzewania c.o nowicjuszem ale teoretycznie z tego forum jestem przygotowany. Ponizej przedstawiam schemat mojej isntalacji c.o ktora che stworzyc. Jest nadbudowa na cele mieszkalne warsztatu samochodowego , strop jest betonowy , dach drewniany na ktory bedzie polozona welna mineralna 15 wraz z foliami oraz na sciany budynku ktore sa z pustaka max ocieplenie styropian 10 oraz zostanie zalozona stolarka okienna plastik 5 komorowy.powierznia mieszkalna to 88 m2 http://img508.imageshack.us/img508/6025/rys1.png http://img824.imageshack.us/img824/289/rys2.png Opis schematu mojego pomyslu. Kociol Zebiec KWK s 12 kw - z sterownikiem ZT81 zPID ktory bedzie pracowal w ukladzie otwartym . Bojler bedzie dwuplaszczowy Elektromet 120l z grzalka elektryczna ( wlasnie mam delikatny problemik czy mozna zastosowac jakis zawor ktory bedzie odcinal zasilanie bojlera przy zamiezonej temperaturze np 45 C ). Cale ogrzewanie podlogowe oraz grzejniki beda pracowac w ukladzie zamknietym za posrednistwem wymiennika plytowego 30 KW. Do podmieszania wody do podlogowki zaproponowano mi zestaw Danfosa ( rys.2) oczywiscie pompe do ladowania zaloze osobno . Grzejniki i tu sie pomylilem w wartosciach 2 szt 1474w ( 75/55 ) oraz 1 szt 2620w (75/55) .Cala instalacja otwrta bedzie w stali kotlowej , po wymienniku będę stosowal pex/al/pex Do podlogowego ogrzewania polecono mi rury pex/al./pex 16x2.0 - Perfekt. Pompy polecono mi Leszno typ PCO 25/40. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 04.08.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) schemat jak najbardzie poprawny z małymi zmianami, jeżeli chcesz sterować CWU to trzeba przewidzieć drugą pompę lub zawór trójdrogowy przełączający, Jeżeli sterownik ST 81 to jest sterowanie pompy lub zaworu ze sterownika (priorytet CWU) Druga uwaga to montaż zaworu zwrotnego na powrocie przy pompie bez senu zawór w takiej konfiguracji montuje się na nitce pompy a nie na obejsciu. trzecia uwaga zastaw do podłogówki jak najbardziej ok ale są zgrabniejsze pasujące w szawkę rozdzielacze z układem zmieszania i pompą np KAN-term. a i jeszcze pompa za wymiennikiem , grawitacyjnie to nie zadziała. uzupełnianie wody i spust można rozwiązać jednym i tym samym zaworem ze złączką do węża pozdrawiam Piotr Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts