Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oli i Jacka droga do gniazdka

Recommended Posts

Masz rację co do gniazdek ale w sytuacji, kiedy robi to fachowiec to policzy sobie za każdy punkt. Jeśli chodzi o kuchnię to możesz spokojnie poszaleć ;-) Ja nie miałam tego problemu bo mój mąż robił całą elektrykę i nie musiałam się przejmować kosztami robocizny jedynie kosztem kabla ;-) A co d okien to jakie wybrałaś?? Jestem ciekawaa co padł Twój wybór;-)

U mnie zaczęliśmy już kłaść płytę OSB na podłogę i zaczynamy w sobotę kłaść już płyty KG i powoli powoli domek zaczyna wyglądać :-)

Witam, dzięki za podpowiedź, nam elektrykę robi wujek, więc też można poszaleć:), tyle że wypadałoby choć trochę już rozplanować pomieszczenia:). Okna wybraliśmy jednak plastiki profil Brugman, bardzo dobre okna, oczywiście kolor dwustronny złoty dąb:).Zaraz lecę do Twojego bloga podpatrzeć co tam masz nowego:). Powodzenia i pozdrawiam!

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Odwiedzających, mamy położone kable, ustaliliśmy już mniej więcej co gdzie będzie stało, plus asekuracyjnie, gdyby pomysłów przybywało, co wysoce prawdopodobne:), dodatkowe punkty gdzieniegdzie. Poddzasze ocieplone, rozmawiamy teraz z fachowcem od wody, gazu, ogrzewania, który wstępnie ma wejść od kwietnia. Muszę jeszcze dokładnie przemyśleć kwestię miejsca płyty gazowej w kuchni, bo jednak na taką się zdecydowałam. Pogoda coraz lepsza, więc i oczyszczalnię może się uda zrobić. Mam coraz więcej pomysłów na urządzenie domu, ale jeszcze sporo roboty przed nami zanim to nastąpi a kasy będzie niestety ubywać;(. No nic, cieszmy się tym co jest!Pozdrawaim

Hej Ola!! Czyli elektryka juz gotowa? Super - czy to znaczy, ze można juz po zmroku przy żąróweczce posiedzieć? U nas dopiero od konca tygodnia ma pan Kazio - elektryk wchodzic i oczywiście wciąż mi wpadają do głowy jakies gniazdkowe poprawki. W ogole jestem w szoku ile tych gniazdek i włączników wychodzi - mnóstwo!!Nie mogę się doczekać Waszych okien - ja myślałam, ze moje jest duże, hehe!! Mam takie pytanie - czy Wasz domek był ocieplany taką specjalną pianką? Ponoć stosuje się ją w drewnianych domach - mój mąż się napalił na nia bardzo, szukam jakichś opinii..

Dorbenku, elektryka jest pociągnięta, ale prąd mamy dalej od sąsiada:), więc żaróweczkę po zmroku można zapalić, ale jeszcze nie stąd gdzie się powinno:).Skrzynka jest w linii ogrodzenia, ale prądu jeszcze nie puścili. Czekamy na ten wspaniały moment:). Okien też się nie mogę doczekać, na pewno pokażę je w dzienniku, ale to jeszcze chwilę potrwa. Co do ocieplenia, to wiem, że w domach drewnianych różnie się ociepla, my ocieplaliśmy tradycyjnie wełną, wiem że popularny jest ekofiber, ale o piance nie słyszałam. Pytaj na http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248-domy-z-bali/page403, tam znajdziesz odpowiedź może na pytanie o piankę. Pozdrawiam, życząc dalszych sukcesów budowlanych i nie tylko.

Witaj Kala, zdjęcia mało ciekawe póki co, to wskazuje na to, że poddasze nie będzie w drewnie:). http://img840.imageshack.us/img840/5450/zdjcie0249h.jpg Ja właśnie szukam schodów i obrazków mam mnóstwo i nie mogę się zdecydować :), idę do Ciebie do dziennika połazić i podpatrzeć:). Pozdrawiam

Kala, u nas muszą być schody zabiegowe i chcemy ażurowe. Klatka ma ok. 2m szerokości, więc coś ładnego można wybrać. Klatka będzie z modrzewia, więc nie chciałabym żeby schody były zabyt zabudowane i chyba zdecyduję się na elementy metalowe przy barierkach ale subtelne, żeby zgrywały się z otawrtą kuchnią. Jak coś znajdę naprawdę ciekawego to wkleję i poproszę o poradę:). Pozdrawiam i dzięki za dobre chęci. Ewa, a no prundu ni ma póki co. Trzeba poczekać:)

Kala, u nas muszą być schody zabiegowe i chcemy ażurowe. Klatka ma ok. 2m szerokości, więc coś ładnego można wybrać. Klatka będzie z modrzewia, więc nie chciałabym żeby schody były zabyt zabudowane i chyba zdecyduję się na elementy metalowe przy barierkach ale subtelne, żeby zgrywały się z otawrtą kuchnią. Jak coś znajdę naprawdę ciekawego to wkleję i poproszę o poradę:). Pozdrawiam i dzięki za dobre chęci. Ewa, a no prundu ni ma póki co. Trzeba poczekać:)

..jak tam Ola.....wybrałas jakies schody??

czekam na foteczki:)

u mnie skończono kłaść podłogi.....szukamy kogos kto wycyklinuje nam teraz.

..jak tam Ola.....wybrałas jakies schody??

czekam na foteczki:)

u mnie skończono kłaść podłogi.....szukamy kogos kto wycyklinuje nam teraz.

Cześć Kaluś, w pracy nie miałam internetu przez kilka dni, a do domu późno ostatnio przychodzę, bo spędzam czas na budowie jeszcze na budowie mówię, jak wstawią okna - będę już w domu:). Znaleźliśmy niedrogi jesion i wybieramy się w sobotę ze stolarzem na ocenę brusów. Projekty schodów są 4 w zasadzie do siebie podobne, ale wreszcie znalazałm coś nie super nowoczesnego, ale na czasie:), a i przy tym są ciepłe, ale ocenę pozostawię Zaglądającym do mnie:), jak macie jakieś pomysły, śmiało proszę wklejać:), zaznaczam że klatka schodowa będzie w drewnie - w modrzewiu, muszą top być schody zabiegowe i najlepiej ażurowe, choć nie ukrywam że ostatnio bardzo spodobały mi się schody pełne a zarazem niepełne - ułożone harmonijkowo - teraz jest taki trend, który najlepiej sprawdza się ze szklanymi balustradami, ale to chyba jednak w naszym domu odpada, nie mówiąc rzecz jasna o kosztach:), ale pomarzyć zawsze można:).

Ok, niestety zapisać obrazków nie mogłam, więc wklejam linki.

1) http://www.schodydrewnianewroclaw.pl/szczegoly/69

2) http://www.schodydrewnianewroclaw.pl/szczegoly/75

3) http://www.schodydrewnianewroclaw.pl/szczegoly/45

4) http://www.schodydrewnianewroclaw.pl/szczegoly/42

i proszę o ocenę:)

Ps. Gratuluję podłogi, lecę zajrzeć:).

Edytowane przez OlaiJacek

Fajny dziennik i super domek. Mam nadzieję, że i my niedługo będziemy mogli coś popisać. Działka jest, wnioski o media złożone. Wybieramy projekt, no a później kredyt... pozdrowienia od ziomali z tego samego miasta, łukasz i ola :)

Witam "Ziomali"i dziękuję za komplementy:), to lubię! Życzę Dziennika bogatego i rozpoczęcia prac jak najszybciej. Pozdrawiam i jakby co służę pomocą.papa

Dzięki Aniu, dla Ciebie mam takie w zamian http://img830.imageshack.us/img830/8008/alternatywadlaszklanych.jpg

Kaluś , dzięki wiejsko sielsko anielsko, a to różnica:), dzięki, na razie 2 odpadają, ale ja się skłaniam ku 3:), jedynie co może troszkę inne łączenia zastosujemy,ale ja już o schodach, a tyle roboty jeszcze przed nami. Wczoraj byłam na konferencji wnętrzarskiej- bajery niezłe, najbardziej zwrócił moją uwagę system nagłośnienia w łazience- w postaci małego panela na ścianie z możliwością wgrania własnych mp3 i jakby się bardzo uprzeć, to można coś takiego mieć-koszt 450zł, ale zawsze kasa na jakiś tam grymasik, który nie wiadomo czy zda egzamin. Ogólnie większość rzeczy prezentowanych nie na naszą kieszeń, ale wychodzę z założenia, że czasem jeden droższy gadżet bardzo cieszy, więc dla tej radości czasem warto.

• 2 weeks później...

Witaj Olu!

Rzadko ostatnio bywam na FM z powodu braku czasu związanego z URZĄDZANIEM :D.

wpadłam zobaczyć jak postęp robót u Ciebie ,a tu dylematy schodowe.Dużo zależy od charakteru wnętrza jaki ma być w domu,aby schody nie były takie "do czapy".W zasadzie wszystkie wrzucone tu schody są ładne (ale Ci pomogłam ;) )Napisz więcej jaki styl wykończenia preferujesz.

Pozdrawiam :)

Witeczka Ola!

Dawno mnie tu nie było a tu takie postepy i plany,ho..ho.

Jesli chodzi o schody to mnie widzą się nr 2 i 4. Ale żeby nie było dwa pozostałe tez całkiem całkiem do rzeczy.

Ola u nas jedyną nowinką, bajerem na jaki sobie pozwoliliśmy to odpływ liniowy w prysznicu. Cena męża powaliła i byłam przekonana że to nie przejdzie ale jednak dało radę. Pozostaje nam tylko postawić na dobrego płytkarza co by tego cuda dobrze zamontował.

Pozdrawaim no i cały czas podglądam