bobasxxx 04.08.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, mój problem przedstawia się następująco: otóż stawiam komin systemowy Schiedla, przy nim biegną cztery kanały wentylacyjne, http://i35.tinypic.com/29s7io.jpg komin ten jest częścią ściany klatki schodowej, problem polega na tym jak obmurować go klinkierem nad dachem ? Nie można obmurowywać pełną cegłą od stropu bo komin wlazłby mi w klatkę schodową ( moja wina, bo można było go trochę wsunąć do łazienki...), słyszałem że można wylać betonową płytę, ale czy ona utrzyma tyle cegieł klinkierowych (nad dachem około 1,5 m), a poza tym płyta trzymałaby się tylko na Schiedlu (4 cm) i na pustakach wentylacyjnych (3 cm) LOL !!! A musiałaby wystawać 12 cm poza obrys komina.... Uprzedzam od razu że płytki klinkierowe nie wchodzą w grę.Z góry dziękuję za pomocne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 04.08.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Lej płytę pod połacią dachu zazbrojoną prętem fi 6 i sieniebój. U mnie tak stoi na podobnym kominie ok. 300 cegieł i całość ma się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.08.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 skoro płytki nie wchodzą w grę to zrób tynk mozaikowy i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 05.08.2010 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Tynk też odpada, bo mam już zakupiony pełny klinkier którego długo szukałem. Cały czas się zastanawiam nad tą płytą, jaka gruba powinna być i czy na pewno to utrzyma tyle cegieł ? A masz może jakieś fotki tego komina u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.08.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 yyy, u mnie? czy u Darpiot ? bo ja to mam tynk mozaikowy w kolorze dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 05.08.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Tynk też odpada, bo mam już zakupiony pełny klinkier którego długo szukałem. Cały czas się zastanawiam nad tą płytą, jaka gruba powinna być i czy na pewno to utrzyma tyle cegieł ? A masz może jakieś fotki tego komina u Ciebie ? Mam. Wykonanego na gotowo i w trakcie murowania klinkieru. Podaj e-mail priv to Ci wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 06.08.2010 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Wysłałem Ci adres na priv i czekam na fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 07.08.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Mam. Wykonanego na gotowo i w trakcie murowania klinkieru. Podaj e-mail priv to Ci wyślę A ja moge rowniez prosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 08.08.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Dapriot i Edde bardzo proszę o fotki na adres mailowy. Ja jeszcze się waham jaka obróbka komina. [email protected] Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 08.08.2010 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 mój adres: [email protected] jeśli można to proszę o zdjęcia, bo jeszcze żadnych nie otrzymałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.08.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 mam pytanie.... czy dopuszcza sie szęść komina wystającego ponad dach obłożenie styropianem i zaciągnięcie go klejem i siatką?? ( styro 3 cm takiś twardy .. na podłogi )czy w taki sam sposób mozna wykonac czapę..?? rozwiązanie TYLKO dla komina wentylacyjnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.08.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Można tak a najlepiej ocieplić od podłogi na strychu do samej góry komina. Styropian taki jak na ocieplenie ścian. Klejony na grzebień, bez kołkowania. Na to klej i dwa razy siatka oraz oczywiście narożniki takie jak do ociepleń.Na czapkę styropian nie nadaje się. Czapkę najlepiej zrobicć z betonu (zbrojoną) i dodatkowo nakryć blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.08.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 o nakryciu blachą pamiętam... siatka x 2 ? jest jakaś logiczne uzasadnienie? przecież ten komin nie będzie widział temperatur...wiec chyba nie bedzie "pracował" bardzo dziękuję M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 09.08.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Przepraszam, że nie wysłałem zdjęć ale wielka burza spowodowała brak internetu na kilka dni. Zdjęcia moich kominów są w tym wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164789-Obmurowanie-komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 09.08.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 mam pytanie.... czy dopuszcza sie szęść komina wystającego ponad dach obłożenie styropianem i zaciągnięcie go klejem i siatką?? ( styro 3 cm takiś twardy .. na podłogi ) czy w taki sam sposób mozna wykonac czapę..?? rozwiązanie TYLKO dla komina wentylacyjnego... W domu w którym aktualnie mieszkam, kominy były pobudowane z cegły tak jak Ty je robisz. Wszystkie kominy były nieocieplone, ponad dachem cegła. Dom piętrowy i strych. Po dwóch sezonach palenia węglem i drewnem na strychu pojawiły się na kominach zacieki ze szlaki. Poradzono mi ocieplić kominy w pomieszczeniu nieogrzewanym (strych) i ponad połacią dachu styropianem 5cm. Tak też zrobiono. Problem zacieków zniknął i ze styropianem po 3 sezonach palenia jak dotychczas nic się nie dzieje. Komin spalinowy - piec węglowy SAS 29kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.08.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 bardzo dziekuję za info.. pozdroNETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 16.09.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Miałem podobny przypadek. Obmurowałem na trzech krawędziach porothermem gr 11cm do wysokości poddasza a pod dachem zabetonowałem wieniec na którym murowałem z klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 16.09.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Czy jak obmurowywaliście komin systemowy to pomiędzy kominem a klinkierką nad dachem dawaliście ocieplenie (wełnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 17.09.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Ja pod cegłę nie dawałem. Znam takich co docieplali, ale raczej dla wyrównania pod płytkę niż dla izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts