Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obmurować taki komin ???

Recommended Posts

Witam wszystkich, mój problem przedstawia się następująco: otóż stawiam komin systemowy Schiedla, przy nim biegną cztery kanały wentylacyjne,

http://i35.tinypic.com/29s7io.jpg

komin ten jest częścią ściany klatki schodowej, problem polega na tym jak obmurować go klinkierem nad dachem ? Nie można obmurowywać pełną cegłą od stropu bo komin wlazłby mi w klatkę schodową ( moja wina, bo można było go trochę wsunąć do łazienki...), słyszałem że można wylać betonową płytę, ale czy ona utrzyma tyle cegieł klinkierowych (nad dachem około 1,5 m), a poza tym płyta trzymałaby się tylko na Schiedlu (4 cm) i na pustakach wentylacyjnych (3 cm) LOL !!! A musiałaby wystawać 12 cm poza obrys komina.... Uprzedzam od razu że płytki klinkierowe nie wchodzą w grę.

Z góry dziękuję za pomocne rady.

Tynk też odpada, bo mam już zakupiony pełny klinkier którego długo szukałem. Cały czas się zastanawiam nad tą płytą, jaka gruba powinna być i czy na pewno to utrzyma tyle cegieł ? A masz może jakieś fotki tego komina u Ciebie ?

Mam. Wykonanego na gotowo i w trakcie murowania klinkieru. Podaj e-mail priv to Ci wyślę

mam pytanie....

czy dopuszcza sie szęść komina wystającego ponad dach obłożenie styropianem i zaciągnięcie go klejem i siatką?? ( styro 3 cm takiś twardy .. na podłogi )

czy w taki sam sposób mozna wykonac czapę..??

rozwiązanie TYLKO dla komina wentylacyjnego...

Można tak a najlepiej ocieplić od podłogi na strychu do samej góry komina. Styropian taki jak na ocieplenie ścian. Klejony na grzebień, bez kołkowania. Na to klej i dwa razy siatka oraz oczywiście narożniki takie jak do ociepleń.

Na czapkę styropian nie nadaje się. Czapkę najlepiej zrobicć z betonu (zbrojoną) i dodatkowo nakryć blachą.

mam pytanie....

czy dopuszcza sie szęść komina wystającego ponad dach obłożenie styropianem i zaciągnięcie go klejem i siatką?? ( styro 3 cm takiś twardy .. na podłogi )

czy w taki sam sposób mozna wykonac czapę..??

rozwiązanie TYLKO dla komina wentylacyjnego...

W domu w którym aktualnie mieszkam, kominy były pobudowane z cegły tak jak Ty je robisz. Wszystkie kominy były nieocieplone, ponad dachem cegła. Dom piętrowy i strych. Po dwóch sezonach palenia węglem i drewnem na strychu pojawiły się na kominach zacieki ze szlaki. Poradzono mi ocieplić kominy w pomieszczeniu nieogrzewanym (strych) i ponad połacią dachu styropianem 5cm. Tak też zrobiono. Problem zacieków zniknął i ze styropianem po 3 sezonach palenia jak dotychczas nic się nie dzieje. Komin spalinowy - piec węglowy SAS 29kW.

• 1 month później...