MrOnyx 04.08.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam! Pozwalam sobie raz jeszcze wpisać temat, tym razem mam nadzieję, że na tym podforum uzyskam odpowiedź... Przeglądam to forum od kilku tygodni,a tematyka interesuję się od kolejnych kilkunastu... Na skutek niezaplanowanych okoliczności przyszło mi zmierzyć się z tematem zburzenia połowy bliźniaka i wybudowania go na nowo. oczywiście chcę wykorzystać Wasze doświadczenie, by zrobić to najsensowniej. I tutaj mam pytanie, czy ktoś przerabiał już ten problem? - Czy pozwolenie na zburzenie części bliźniaka (druga część jest zamieszkana, budynek ma kilkadziesiąt lat) obwarowane jest innymi przepisami jak klasyczna rozbiórka? - Czy trudniej jest uzyskać zgodę na budowę według nowego projektu? Mam sporo pomysłów jak wybudować na nowo dom, ale nie wiem jakie ciekawostki mnie po drodze spotkają... Wiem, że dach zostanie płaski jak jest, ze wszystkie media, które do tej pory były będę mógł znów podłączyć... Ale co mnie ogranicza...? Mam też wiele pytań co do wyboru materiałów, ale te pytania będę zadawał w osobnych tematach lub podejmę decyzję na podstawie Waszych doświadczeń - przeczesuję po kilka stron forum dziennie Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 05.08.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Idz z tymi pytaniami do Urzędu Gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 14.08.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jeżeli masz możliwość budowy domu wolno stojącego po rozbiórce to nie buduj bliźniaka . Mówiły jaskółki ,że do d..... spółki . Ja bym ścierpiał budynek sąsiada w ostrej granicy . Idzie taki stan dobrze zamaskować choćby zielenią (np. dzikie wino) przecież to ślepa ściana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrOnyx 19.08.2010 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Dzięki - byłem w gminie i wiem, że nie ma planu zagospodarowania, więc mogę zaproponować swój projekt. Czy zostanie zatwierdzony? To już inna sprawa. Działka jest dosyć mała, więc chyba jednak przytulę się do sąsiada. Tym bardziej, że sąsiad jest ok, a układ budynku i ta ślepa ściana mi nie przeszkadza No i chyba lepiej jeśli się będziemy ogrzewać nawzajem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts