Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliźniak - rozbiórka i budowa na nowo a prawo?

MrOnyx

Recommended Posts

Witam!

Pozwalam sobie raz jeszcze wpisać temat, tym razem mam nadzieję, że na tym podforum uzyskam odpowiedź...

Przeglądam to forum od kilku tygodni,a tematyka interesuję się od kolejnych kilkunastu... Na skutek niezaplanowanych okoliczności przyszło mi zmierzyć się z tematem zburzenia połowy bliźniaka i wybudowania go na nowo. oczywiście chcę wykorzystać Wasze doświadczenie, by zrobić to najsensowniej.

I tutaj mam pytanie, czy ktoś przerabiał już ten problem?

- Czy pozwolenie na zburzenie części bliźniaka (druga część jest zamieszkana, budynek ma kilkadziesiąt lat) obwarowane jest innymi przepisami jak klasyczna rozbiórka?

- Czy trudniej jest uzyskać zgodę na budowę według nowego projektu?

Mam sporo pomysłów jak wybudować na nowo dom, ale nie wiem jakie ciekawostki mnie po drodze spotkają... Wiem, że dach zostanie płaski jak jest, ze wszystkie media, które do tej pory były będę mógł znów podłączyć... Ale co mnie ogranicza...?

Mam też wiele pytań co do wyboru materiałów, ale te pytania będę zadawał w osobnych tematach lub podejmę decyzję na podstawie Waszych doświadczeń - przeczesuję po kilka stron forum dziennie :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)

• 2 weeks później...
Jeżeli masz możliwość budowy domu wolno stojącego po rozbiórce to nie buduj bliźniaka . Mówiły jaskółki ,że do d..... spółki . Ja bym ścierpiał budynek sąsiada w ostrej granicy . Idzie taki stan dobrze zamaskować choćby zielenią (np. dzikie wino) przecież to ślepa ściana .

Dzięki - byłem w gminie i wiem, że nie ma planu zagospodarowania, więc mogę zaproponować swój projekt. Czy zostanie zatwierdzony? To już inna sprawa. Działka jest dosyć mała, więc chyba jednak przytulę się do sąsiada. Tym bardziej, że sąsiad jest ok, a układ budynku i ta ślepa ściana mi nie przeszkadza :)

No i chyba lepiej jeśli się będziemy ogrzewać nawzajem :))