Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co wam ułatwia życie, a co jest niepotrzebne w zmywarce ?

MonkaD

Recommended Posts

Myślę że od kolejnych wypowiedzi bardziej Ci się nie poukłada :D Zmywarkę bowiem powinno się dopasowywać do swoich potrzeb i trybu życia. Też kierowałam się opiniami innych, w rezultacie czego kupiłam chyba najbardziej wypasioną w funkcje i być może najdroższą zmywarkę 45cm jaką znalazłam (brałam pod uwagę jedynie boscha i siemensa) :bash: Wprawdzie mam ją od niedawna, ale mogę sie już podzielić pewnymi spostrzeżeniami. I tak np. funkcja 1/2 wsadu.. dla większości w zmywarkach 60cm przydatna, przy 45cm nawet nie ma co myśleć bo i tak się nie będzie z niej korzystało. A ja stwierdzam, że jeśli domowników jest mało, długo pracują poza domem, posiłki częściej na szybko i "jednogarnkowe" to brudnych naczyń będzie mało i ciężko będzie uzbierać pełną zmywarkę w ciągu dnia. U mnie dla porównania na 2 dorosłe osoby (z czego jedna praktycznie całymi dniami poza domem) zmywarka 45cm jest włączana co 2 czasem nawet zdarzy się co 3 dni, więc w naszym przypadku 60cm obowiązkowo brałabym z opcją pół wsadu :roll: Funkcja vario speed.. jeśli zmywarka jest włączana codziennie naczynia dobrze domywają się na mniejszych temperaturach więc w krótkich programach. Jeśli zaś włączam zmywarkę na 2gi czy 3ci dzień już muszę użyć mocniejszego i dłuższego programu. Jakoś chyba z przyzwyczajenia tylko używam funkcji vario bo lepiej mi się patrzy na czas zmywania 70min niż 140 :D (choć zdaje sobie sprawę że przy tej funkcji zmywarka bierze więcej prądu i wody niż przy normalnym zmywaniu :oops:) Zdecydowanie bez tej funkcji mogłabym się obyć. Moja zmywarka ma jeszcze funkcję strefa intensywne z której do tej pory ani razu nie skorzystałam, tak samo jak z dodatkowego programu 70st-garnki. Na chwilę obecną uważam że zmywarkę kupiłam na wyrost, ale kto wie może jak mi się rodzina powiększy będę myślała innymi kategoriami :D Przemyśl sobie na spokojnie z jakich funkcji będziesz korzystała teraz i w niedalekiej przyszłości, pooglądaj w sklepach ile miejsca jest w koszach (czy będziesz w stanie je zapełnić w 1-2 dni) i zdecyduj :) Powodzenia! :D