Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co mi druga pompa?

froszka

Recommended Posts

• 1 month później...
To nie Clima :-) Chodzi o Natea Sofathu. Kolektor poziomy ma być na głębokości jednego metra właśnie. Przedstawiciel mówi, że ogranie c.w.u pompą to koszt 1zł dziennie (tzn. wtedy kiedy odpala się tylko raz). Koszt ogrzania tej samej wody większą pompą będzie "odpowiednio" większy.

No i ja nie umiem sobie wyobrazić sobie tej "odpowiednio" większej kwoty i w związku z tym zupełnie nie jestem przekonana o konieczności zakupu tego dodatkowego ustrojstwa :-) Mąż przekonany już jest więc ja szukam jakiś racjonalnych argumentów, żeby go odwieść od tego zamiaru :-)

Dwie pompy są potrzebne tylko w tedy gdy chcesz w lecie chłodzić a nie grzać, wtedy główna pompa chłodzi a druga grzeje wodę.

Dwie pompy są potrzebne tylko w tedy gdy chcesz w lecie chłodzić a nie grzać, wtedy główna pompa chłodzi a druga grzeje wodę.
Do tego w zupełności wystarczy jedna pompa ciepła.

Każda pompa ciepła po jednej stronie wytwarza ciepła, a po drugiej "chłód" (z tej strony ciepło jest odbierane).

W większości przypadków przy produkcji ciepła chłód jest "odpadem", podobnie jak przy produkcji chódu powstaje odpadowe ciepło.

Można jednak to odpadowe ciepło, czy chłód wykorzystać. Powstaje wtedy tzw. instalacja skojarzona.

G... prawda. Pompy z opcją pasywnego chłodzenia mogą i chłodzić i grzać CWU. Oczywiście nie na raz.

Chyba, że jakiś producent to totalnie spieprzył, choć w to nie wierzę.

Dwie pompy...

To całe "pasywne chłodzenie" to nic innego jak przepompowanie glikolu z DZ przez wymiennik płytowy podłączony do instalacji grzewczej - czyli latem chłodzącej. Każdy może sobie takie cudo zrobić kupując za 300zł wymiennik płytowy, zawór 3-drożny do przełączania DZ na pc lub wymiennik, i kawałki rurek do zbypasowania PC tym wyniennikiem płytowym. Powiem więcej, nawet pompa ciepła nie jest potrzebna do "pasywnego chłodzenia" ;-) Ludzie, nie wierzcie w mity...

Powiem więcej, nawet pompa ciepła nie jest potrzebna do "pasywnego chłodzenia"

Dokładnie

Dokładnie, dokładnie!

U mnie planuję zasobnik na wodę deszczową do podlewania ogrodu i spłuczek w toalecie. Może pralki (?)

Jak pamiętam 4 dodatkowe zawory i do podłogówki można wpuszczać wodę z zasobnika o temp. ok.12C latem.

Można dołożyć elektrozawory, sterownik i zrobić to automatycznie, ale chyba zostanę przy sterowaniu manualnym.

Czyli wychodzi, że będę miał spłuczkę z pasywnym chłodzeniem ???

:-)

• 1 year później...

Czyli system Natea Sofatu czynnik chłodniczy w instalacji zewnętrznej i wewnętrznej a w takim przypadku jak chcemy chłodzić to montujemy klimakonwektory i wtedy potrzeba jest drugiej pompy do grzania wody.

Do tego w zupełności wystarczy jedna pompa ciepła.

Każda pompa ciepła po jednej stronie wytwarza ciepła, a po drugiej "chłód" (z tej strony ciepło jest odbierane).

W większości przypadków przy produkcji ciepła chłód jest "odpadem", podobnie jak przy produkcji chódu powstaje odpadowe ciepło.

Można jednak to odpadowe ciepło, czy chłód wykorzystać. Powstaje wtedy tzw. instalacja skojarzona.

Zgadzam się z przedmówcą, jedna pompa wystarczy, montujesz sobie chiller i masz klimę extra

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam wszystkich ,widzę że prawie nikt z was niema pojęcia o marce SOFATH i produkcie jakim jest pompa ciepła NATEA ewentualnie handlowiec nie potrafił wyjaśnić dlaczego zaproponował dwie pompy a nie jedną . Jeżeli mogę pomóc to proszę o pytania.