bejgus 06.08.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam ponownie Powoli przygotowuję się do wykonania stropu (Teriva 4,0/1) nad pomieszczeniem (piwnicą) o wymiarach bagatela 1,9 x 2,3 m więc powierzchnia śmieszna, ale... Po pierwsze, czy można belki stropowe oprzeć na ścianie z kamienia wapiennego oczywiście robiąc wcześniej poduszkę z betonu - tam był strop który właśnie tak był oparty (przez ponad 50 lat), ale ze względu na jego słabą konstrukcję musiał zostać zawalony. Po drugie czy jedna z belek może leżeć prawie całą długością na ścianie (tak mi niestety wychodzi) chyba, że nie będę wykonywał poduszki na tej ściance nad którą wychodzi mi ta belka zrobię deskowanie i zaleję tak, żeby pod belką została szczelina ze 2 cm. Jest to dla mnie korzystne ponieważ belka będzie równocześnie nadprożem nad schodami prowadzącymi do piwnicy. (rysunek w załączeniu - opis do rysunku poniżej) Po trzecie, czy można pustaki stropowe skracać z szerokości (zwężać) bo mi wychodzi 9,6 pustaka więc jeden musi być węższy ponieważ zgodnie z wszelkimi opisami pustaki ie mogą opierać się na podporach stałych na których oparte są belki - a może mogą jednak? Po czwarte jak wykonać otwory na rury kanalizacyjne - w pustakach przed zalaniem, czy nie dawać w tych miejscach pustaków tylko szalować i lać beton? Czy one nie pękają przy jakiejkolwiek próbie obróbki? opis do mojego rysunku: gruba przerywana linia to zarys pomieszczenia nad którym ma być strop belka wychodząca nad ścianą (oparta na ścianie równoległej do niej) jest u dołu rysunku szerokość oparcia pustaków na górze rysunku wynika z szerokości ścianki bo jeszcze muszę tam zmieścić wieniec (mógłbym dać belkę u góry rysunku, ale ponieważ mam tam piony kanalizacji i wypadły by w belce też musiałbym ją położyć na ścianie i wtedy mogę nie mieć miejsca na wieniec) Znalazłem taki projekt http://lh6.ggpht.com/_1G00NWFCN2U/TCJl783kTVI/AAAAAAAAPIs/PwTIfs_sjH0/strop.teriva-klatka.schodowa.jpg i tu niektóre belki wychodzą nad ściankami, ale czy są oparte na nich czy "wiszą" nad nimi tego nie wiem (np belka szósta od lewej w górnym rzędzie) Dzięki z wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.08.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 dlaczego teriva ? dlaczego podwójne belki ? moim zdaniem aż się prosi o monolit Znalazłem taki projekt http://lh6.ggpht.com/_1G00NWFCN2U/TC...a.schodowa.jpg katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 06.08.2010 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) wick 1. bo tanio i chcę zrobić to sam, a belki podwójne bo tak mi pięknie wychodzi ten rozstaw, a jak się więcej dowiem to może zrobię na pojedynczych, ale pustaki dużo się opierają na ścianie (może to lepiej niż belka ma się opierać?). Rozrysuję z pojedynczymi i zobaczę. A może można różne pustaki zastosować tzn. dać od terivy bis przy jednej i drugiej ścianie równoległej do belek a w środku te większe? Na razie improwizuję. 2. wiem monolit też można samemu zrobić, ale trochę mnie przeraża jego masa w stosunku do Terivy a przy ścianach z kamienia to różnie może się zachowywać (chociaż z drugiej strony tam był monolit i wytrzymał 50 lat) 3.że niby to katastrofa? http://lh6.ggpht.com/_1G00NWFCN2U/TC...a.schodowa.jpg - nie wiem nie znam się Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez bejgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.08.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 1. nie ta rozpiętość 2. nie ta rozpiętość 3. nie można schodów opierać/kotwić na pustakach,byle jakiej belce,byle jak zakotwionej.......................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 06.08.2010 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 wick nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc nie ta rozpiętość - belki będą miały raptem 2,5 m długościpoza tym schodów nie zamierzam na tym opierać bo schody prowadzą w dół do piwnicy nad którą ma być strop - one się kończą tam gdzie jest ostatnia belka na dole rysunku ta która wychodzi mi nad ścianą od piwnicy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.08.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 a gdyby twój strop monolityczny miał mieć 10 cm grubości i byłby zbrojony prętami fi 8 co 15 cm w obu kierunkach...to nadal będziesz uważał że jest droższy,cięższy od twojej terivy z podwójnymi belkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 07.08.2010 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 wick ja naprawdę nie jestem przeciwnikiem stropu monolitycznego tym bardziej że tam był taki strop i tak jak mówiłem sporo wytrzymał, ale ponieważ był słabej konstrukcji to musiał zostać zawalony i teraz kombinuję, bo poza tym, że pewnie wyjdzie cenowo podobnie przy terivie i monolicie (chociaż nie sprawdzałem) to Teriva jednak chyba lepiej izoluje bo ta piwnica na gruncie (załączam zdjęcia tej ogromnej piwnicy). w ogóle to muszę najpierw wylać podłogę w piwnicy a dopiero potem kombinować ten strop oczywiście biorę pod uwagę wszelkie propozycje i być może ostatecznie zrobię tam monolit, ale ciągle się zastanawiam nad za i przeciw Teriva vs. monolit no i jest jeszcze jedno ale, a mianowicie mam już zrobioną lokalówkę (widac na zdjęciu) i może być problem ze stemplowaniem monolitu (oczywiście można to rozebrać a potem złożyć z powrotem ale zamysł był inny związany właśnie z ta terivą nieszczęsną pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 07.08.2010 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 jeszcze trochę wyjaśnień do zdjęć zamieszczonych w poprzednim wejściu otóż dwie ściany które widać na zdjęciu są wykonane z kamienia wapiennego za nimi jest kolejna ściana ale już z bloczków betonowych takich konkretnych po 50 kg każdy i na tych bloczkach leży podwalina a na niej stoi chałupadwie ściany których nie widać są postawione właśnie z bloczków betonowych takich samych jak te wyżej wymienione i stoją jak drut, żadnego podciekania ani takich tami nie boję się o oparcie na tych bloczkach tylko na tych ścianach z kamieniaprzy tym stropie monolitycznym 10 cm wychodzi około 0,75 m3 betonu jak dobrze liczę nie wiem ile będzie zbrojenie ważyło ale sam beton to pewnie koło 1800 kgprzy terivie wychodzi 268kg/mkw stropu czyli około 2000 kg też nie licząc zbrojenia wieńcówmyślę, że masowo wyjdzie bardzo podobnie no i teraz dylemat co wybrać - dalej analizuję pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.08.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 tam możesz mieć problemy z wysokością, a monolit wyjdzie po prostu - cieńszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 08.08.2010 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 jeśli chodzi Ci o wysokość pomieszczenia to nie ma ona dla mnie większego znaczenia - teraz jest około 190 cmtam będzie tylko centrum wodno-kanalizacyjne do którego będę zaglądał parę razy do rokunie zamierzam jej wykorzystywać do innych celów czyli jako zwykłej piwnicy - bo mam piękny loch obok chałupy jeśli natomiast chodzi Ci o wysokość stropu to akurat bardziej pasuje mi Teriva bo na pozostałej powierzchni muszę rzucić trochę gruzu piasek wszystko ubić potem chudziak styropian i wylewka, aż do górnego poziomu podwaliny bo tak będzie w całym domua jak zrobię tam monolit 10 cm to potem trzeba dawać styropian i znowu wylewkę i znowu masa rośnie sam już nie wiem co będzie lepsze może faktycznie zrobić monolit i połączyć go z wylewką na pozostałej części pomieszczenia do wysokości 10 cm potem dać 10 cm styropianu i znowu wylać i wtedy wyjdzie tyle samo co teriva bo około 24 cm ciepło będzie i w ogóle pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżynier Marek 12.05.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts