enickman 06.08.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam, Mam pytanie do fachowców Mam blat z klejonki dębowej, który zamierzam zabarwić na ciemnobrązowy kolor. Jak to zrobić? Szukać oleju o określonym kolorze? Jakiej firmy i gdzie? (Warszawa) Ew. może najpierw pobejcować, a potem dopiero olej? Czy wobec tego można pod olej bejcować tylko bejcą wodną? Czy można też nitro? Jakiej firmy najlepiej i gdzie kupić? No to wyszło z jednego pytania raptem 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 06.08.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Ja mam blat dębowy - zabarwiony bejcą. Bejcą wodną - jednak to kontakt z żywnością. Chciałam uzyskać taki rustykalny, delikatnie miodowy brąz. Dobrałam idealnie kolor a potem dopiero olejowanie robiliśmy. Wyszło super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 06.08.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 A pamiętasz może nazwy firm? Zastanawiam się czy olej oferowany w IKEI za całe 19,9 zł za 0,75l wystarczy, czy jednak brać inny olej?W tym z IKEI jest ponoć nawet olej tungowy (chiński), który uważany jest za jeden z najlepszych do olejowania blatów (jest w 100% naturalny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 06.08.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Bejcę mieszał mi pan, który wykonywał mi stół. Co do olejów do blatów, zapraszam na wątek : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119027-Blaty-drewniane-do-kuchni Tam rozwodzę się obszernie na temat IDEALNEGO OLEJU. Strona druga. Miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 06.08.2010 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 To jeszcze zostało mi znaleźć idealną bejcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 06.08.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inlays 06.08.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Bejca wodna czy spirytusowa nie ma znaczenia poza tym obie można łączyć , aby dobrze dobrać kolor bejcy najlepiej wykonać próby na lewej stronie w miejscu niewidocznym , po wyschnięciu nanieść niewielką ilość oleju wtedy będziemy mogli stwierdzić czy kolor jest odpowiedni.Muszę przyznać że stosowanie bejcy w warunkach domowych, mam namyśli nie mająć doświadczenia zastosowałbym bejce wodną, w przypadku bejcy nitro szybko paruje i jest możliwość wykonania plam. Pamietać należy aby bejcowany element był suchy, najlepiej nakładać olej w następnym dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryblair 19.04.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Mam nadzieję, ze ktoś tu jeszcze zagląda Mam pytanie do użytkowników blatów bejcowanych lub olejowanych na kolor. Czy bejcowane blaty nie brudzą mebli kuchnennych? Planuję białe, a debowy blat chciałam przyciemnić na kolor orzechowy. Czy może jest dostępny jakiś dobry olej kolorowy, za pomocą którego uzyskam efekt przyciemnienia blatu bez użycia bejcy. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, jak najlepiej przyciemnić blat kuchenny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.04.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Mam nadzieję, ze ktoś tu jeszcze zagląda Mam pytanie do użytkowników blatów bejcowanych lub olejowanych na kolor. Czy bejcowane blaty nie brudzą mebli kuchnennych? Planuję białe, a debowy blat chciałam przyciemnić na kolor orzechowy. Czy może jest dostępny jakiś dobry olej kolorowy, za pomocą którego uzyskam efekt przyciemnienia blatu bez użycia bejcy. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, jak najlepiej przyciemnić blat kuchenny. Pozdrawiam Olejowanie olejem z pigmentem jest wygodniejsze ale...użytkuje się powierzchnię kolorową nie chronioną. Łatwo o starcie koloru. Należy zabejcować bejcą np firmy Zar i po 48 godzinach położyć olej. Można również kupić bejcę Starwax lub Syntilor wodne i po wyschnięciu olejować olejem do podłóg. To proste. Olejowanie polega na nasyceniu płyty olejem a nadmiar po 0,5-1,0 godzinie zetrzeć energicznie szmatką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 28.04.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 mam problem z blatem olejowanym, olejowany był tydzień temu olejem 3v3 do blatów, i niestety pomimo ciągłego wietrzenia wciąż wydziela niezbyt przyjemny zapach. podpowiedzcie czy ten olej długo będzie czuć? czy to tylko ten olej czy każdy tak ma? zastanawiam się nad ewentualnym przemalowaniem innym olejem, ale czy to pomoże? proszę podpowiedzcie, bo się mąż na mnie wkurza i muszę coś wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julies 18.06.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Czy ktoś z Was używał wosku twardego olejnego kolor firmy Osmo to zabarwienia blatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 18.06.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Ja zwykłą bejcą barwiłam.Kolor i efekt dokładnie taki jak chciałam, a kosztowało grosze w sumie.OSMO to pewnie lux będzie ( fakt, to znakomite produkty )... ale koszt może być jednak wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 08.07.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 czy ktoś może zna sposób, żeby pozbyć się żółtego odcienia zaolejowanego jesionu? schody mam lakierowane i mają świetny kolor, natomiast blat zżółkł po olejowaniu, zastanawiam się czy jest może jakiś sposób żeby go troszkę wybielić? myślałam, eby trochę dolać do oleju jakiegoś białego barwnika ale boję się zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.07.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 czy ktoś może zna sposób, żeby pozbyć się żółtego odcienia zaolejowanego jesionu? schody mam lakierowane i mają świetny kolor, natomiast blat zżółkł po olejowaniu, zastanawiam się czy jest może jakiś sposób żeby go troszkę wybielić? myślałam, eby trochę dolać do oleju jakiegoś białego barwnika ale boję się zepsuć Najpierw trzeba olej usunąć przez szlifowanie. Następnie wetrzeć olej koloryzujący. Po jego wyschnięciu wetrzeć olej bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 11.07.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 dziękuję za odpowiedź, muszę w takim razie przemyśleć czy mi przeszkadza tak bardzo żeby aż szlifować wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 29.08.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 W łazience mam dębowy blat (z Ikei), który został zaolejowany. http://images39.fotosik.pl/1032/f31b068089cb68f9m.jpg Okazało się jednak, że kolor nie za bardzo pasuje do reszty wystroju. Chciałabym, żeby był ciemnobrązowy lub grafitowy. Czy ktoś może podpowiedzić jak to technicznie najlepiej zrobić? Czy są jakieś oleje koloryzujące? czy może zabejcować i na to nanieść olej? Czy trzeba usunąć naniesioną już warstwę oleju? Nie znam się na tym za bardzo, więc z góry dziękuję za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.08.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Zaolejowanego drewna nie zabejcujesz, nie polakierujesz, jedyne, co z nim można to dość głęboko zestrugać zaolejowaną warstwę, co w przypadku blatu zrobionego na gotowo nie ma chyba większego sensu.Jeśli są oleje koloryzujące (nie wiem), być może to jest jeszcze ostatnia możliwość, ale tu też będziesz ograniczona jedynie do połączenia obecnego koloru z nowym, czyli przyciemnić można, być może da się go odrobinkę napchnąć w stronę innego odcienia - to wymagałoby prób na ścinku albo spodniej stronie, jeśli też jest olejowana. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 29.08.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 bardzo dziękuję za odpowiedź spróbuję poszukać, czy są oleje koloryzujące. Zostały ścinki z tego blatu, więc mam gdzie przeprowadzać próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.08.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Są na rynku preparaty do usuwania oleju z drewna. Widziałem w casto pokaz jak to działa. Pan z firmy to produkującej pokrył powierzchnię drewna preparatem i po 5 minutach ściągnął cykliną warstwę oleju przywracając drewnu jego naturalny kolor. Wyglądało to bardzo przekonująco. Mimo wszystko z doświadczenia wiem że bejcowanie drewna pokrytego wcześniej czymś innym z reguły daje kiepski rezultat. Plam nie da się uniknąć chyba że wczesniej zestruga się dreno do "żywego" ale w przypadku oleju to być może będzie i z 5 mm. Trochę bez sensu. Spróbuj takim preparatem (niestety nie pamiętam nazwy) i zaolejuj innym kolorem. Możesz też potem uzyć jakiejś lakiero-bejcy ale w żadnym przypadku nie na bazie wody czy też wodorozcieńczalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 30.08.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jeżeli grafitowy, to może opalarka?Niestety po opaleniu blat może nie być idealnie gładki.Może pokost z proszkiem grafitowym się przyjmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts