Ruta 11.02.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Przymierzam się do wykupu lokatorskiego mieszkania spółdzielczego. Mam możliwość tego wykupu na dwóch prawach: 1) spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu 2) prawo odrębnej własności. I tu mam pytanie: jaka jest różnica pomiędzy tymi formami wykupu? I co jest właściwie dla mnie bardziej korzystne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 12.02.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Własność jest korzystniejsza ,bo odrywasz się od spółdzielni i masz prawo współdecydować o kosztach eksploatacyjnych i remontowych oraz zakresie robót do wykonania, zatrudnianiu wykonawców i zarządców. Koszt ok. 1000,- zł wyższy za przekształcenie we własność, bo dochodzą koszty notarialne i wpis w księgę wieczystą. Będąc właścicielem możesz być nadal członkiem spółdzielni lub nie. Mając prawo własnościowe musisz nadal być członkiem ze wszystkimi prawami i ograniczeniami określonymi statutem spółdzielni i płacić bez szemrania co spółdzielnia wyliczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts