Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odnowienie granić - problem...

Recommended Posts

sytuacja moja wygląda następująco:

niedawno kupiłem działkę (dość wąską 20m.)

z jej lewej strony sąsiad robił podział (3 lata przed moim kupnem).

geodeta który to robił źle wbił słupek graniczny od ulicy powinien być na 5mertach a jest na 4,2m od krawędzi jezdni - ulica biegnie pod kontem dość ostrym i ta różnica 80cm dość znacząco (o 1m) zmienia wymiar po całej działce...

według mapy którą niedawno robił dla mnie geodeta (do celów projektowych) na mojej działce brakuje ponad metra na całej długości!!

według map w starostwie ten brak jest podobny...

A u sasiada co dziwne od ulicy jest dodane 1,5metra a dalej wymiar dziaki sasiada zgadza sie, a po mojej stronie po calej dlugosci brakuje 1metra...

sasiad jak kargul z kazdej strony ile tylko mogł poworywał sie kazdemu i nie ma zamiaru popuscic...

co teraz moge zrobic ? bo przy waskiej działce zalezy mi na kazdym metrze...

a odnowienie granic niewiele może pomóc bo współżędne punktów granicznych geodety partaka są już zatwierdzone...

Jezeli sasiad jeszcze nie postawil ogrodzenia,to stawiaj wedlug swojej mapy

jezeli ogrodzenie juz jest,nie masz latwo

pozostaje albo dogadanie sie z sasiadem,albo bardzo kosztowne i pewnie dlugotrwale postepowanie cywilne....

u mnie sasiad wjechal z ogrodzeniem ok 90cm,jestem na etapie orientowania sie co z tym fantem mozna zrobic i niestety niewiele.....

Hmm...tak się zastanawiam czy krawędź jezdni może być punktem odniesienia do pomiarów geodezyjnych - chyba nie. Jezdnia jest tylko częścią drogi, to droga na mapach też ma swoje granice i ewentualnie od tej granicy można zgrubnie mierzyć.

Generalnie jeżeli geodeta źle wbił słupek, to bym pogadał z tym sąsiadem (mapa do teczki, flaszeczka do kieszeni) i tego geodetę wezwał, aby to poprawił .....jeśli jesteś pewien, że Twój geodeta wykonał prace porządnie bazując na osnowie.

U mnie geodeta który dzielił działki bazował na tym co "znalazł" w ziemi i też miałem jazdę o 40cm(a to juz prawie pół metra). Dopiero przy mapie do celów projektowych geodeci gonili po polach i szukali osnowy, a jak pomierzyli to wyszło co wyszło i wiem na czym stoję i gdzie mam granice.

Przy pomiarze po wykonawczym również przemierzyli i odtworzyli granice bazując na osnowie geodezyjnej i wszystko było ok.

Mapa do teczki, flaszeczka do kieszeni i negocjuj z sąsiadem.

oczywiscie,to najlepsze rozwiazanie jednak sie dogadac

to samo tlucze mi do glowy moj architekt,urzedowe ustalanie nowych granic wbrew czyjejs woli,to kosztowna i nerwowa zabawa

a i nie od dzis wiadomo,ze z sasiadami jest dobrze zyc w zgodzie

chociaz szczerze mowiac nie rozumiem co dokladnie z tej historii wynika,czy zachlannosc sasiada czy nieudolnosc geodety,?

Idź do dobrego geodety takiego z doświadczeniem i silnym charakterem i zamów u niego wytyczenie granic. Ja tez tak miałem jak kupiłem działke. 4 sąsiadów i każdy miał swoje granice. Geodeta wezwał na piśmie ( oczywiście z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym) wszystkich właścicieli działek sąsiadujądych z moją. Na odpowiednią godzine wszyscy się napewno wstawią, jeśli tylko na piśmie bedzie coś o wytyczaniu granic, bo przecież każdy będzie bronił swojej własności. Wszyscy przyszli, wkopaliśmy słupki, wbiliśmy pręty. Sąsiedzi podpisali papiery geodecie. Kosztowało mnie to 800 (400 działka i 400 droga 150 m. Mam święty spokuj i od tego czasu duzo lepiej dogadujemy sie z sąsiadami