Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylot rury spalinowej - jakie przepisy?

tejta

Recommended Posts

Witam,

Mam do zainstalowania piec dwufunkcyjny 21kw z zamknieta komora w domku jednorodzinnym- kominiarz radzi by rure koncentryczna wyprowadzic przez sciane.

Jej wylot na zewnatrz jest pod okapem dachu w narożniku, po wyzej jest na strychu wykusz z oknnem mojego mieszkania (praktycznie nie uzywane)

Co mowia przepisy o odleglosci wylotu spalin w pionie od okien bo rozumiem przepis 175 ze 05 mera w poziomie chodzi.

.

Okap dachu ma od lica sciany do konca rynny 75 cm czy rura moze byc pod okapem czy musi byc wysunieta dalej niz 75 cm?

Obawiam sie ze spaliny beda sie gromadzic pod okapem i ze rura zamiast powietrza bedzie zasysac te spaliny .Czy jest jakies zabespieczenie w rurach koncentrycznych zeby nie zasysala spalin?

Przepis ogolny mowi tez ze rura nie moze byc dluzsza niz 2 metry ,czy sa jakies szczegolowe przepisy dotyczace tego tematu? Jakies odstepstwa?

Dzieki za porady.

Spaliny są wydmuchiwane mechanicznie przez wewnętrzny przewód (spalinowy), a powietrze zasysane zewnętrznym przewodem (przetestowane przez producenta). Czy kominiarz może podpisać się pod czymś co może zagrozić twojemu życiu lub zdrowiu? Zazwyczaj doradzi na plus. Za przepust dachowy trzeba zapłacić, rury więcej itd. z tego co pamiętam to jeszcze było ogranicznenie: w odległości x metrów nie może być innego budynku lub placu zabaw ale szczegółów nie pamiętam.

Spaliny są wydmuchiwane mechanicznie przez wewnętrzny przewód (spalinowy), a powietrze zasysane zewnętrznym przewodem (przetestowane przez producenta). Czy kominiarz może podpisać się pod czymś co może zagrozić twojemu życiu lub zdrowiu?

Nie sadze zeby przewod byl na tyle inteligentny zeby nie zasysac spalin wraz z powietrzem , jesli spaliny nie beda rozwiewane ,a tego sie obawiam ze tak będzie u mnie pod okapem w narożniku domu.

Tak kominiarz możne wstawiać ,zatwierdzać źle zamontowane i niezgodne z przepisami wkłady kominowe -dla tego chce zobaczyć na własne oczy co o tym mówią przepisy w jakiej odległości w pionie od okna możne byc rura wylotowa spalin. Jeśli pod oknem to w jakiej odległości.

Ps mnie kominiarz zatwierdził wkład kominowy którego nie było i przewód z aluminium ,który po roku był jak sito i mnie zaczadzało również proponowano mi rozwiązania na zasadzie:" znam takiego kominiarza co zatwierdzi wszystko co zrobię" .