Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU z butli

Recommended Posts

Obiło mi sie o uszy że mozna przygotowywać CWU z butli na gaz.

Chodzi mi o okres letni ponieważ nie będę miał instalacji gazowej z sieci więc szukam najkorzystniejszego rozwiązania jeśli chodzi o ciepłą wodę.

W okresie grzewczym będzie woda z bojlera

Czy ktoś z czymś takim się spotkał a może ma ktoś coś takiego zamontowane

Interesuja mnie wady i zalety takiej instalecji, jak równiez koszt

Są pojemnościowe podgrzewacze cwu posiadające palnik. Odprowadzenie spalin odbywa się tak jak w przypadku kotła gazowego. Przygotowują ciepłą wodę niezależnie od kotła. Trzeba tylko poszukac producenta, który posiada zasobniki z palnikiem gazowym i możliwością przezbrojenia na gaz płynny. Pozdrawiam

Do wyboru masz dwa rodzaje przepływowy lub pojemnościowy. Praktycznie każde urządzenie można zamówić na gaz płynny lub jeśli się takowe odkupi używane można przezbroić na propan butan. Koszty w zależności od zużycia ciepłej wody myślę że w granicach 2-4 butli na miesiąc

Z przepływowych polecam Vaillant i Junkers a z pojemnościowych np. Ariston

tylko jedno małe ale wydajność wszystkich butli do 33 kg włącznie jest za mała aby zasilać przepływowe podgrzewacze wody. Drugi problem to reduktor który niejest w stanie dostarczyc odpowiedniej ilości gazu. Trzeci to przepisy ale to to już wszyscy olewają a szkoda bo jak dojdzie do zatrucia lub śmierci to lament do producenta. :(

Moim zdaniem taniej będzie zamontować sobie zasobnik z grzałką elektryczną. Ewentualnie do istniejącego boilera zamontować grzałkę elektryczną. Jeśli boiler jest wystarczająco duży to można go ładowac tylko w nocy wykorzystując tańszy prąd. Propan z małych butli jest drogi -bo zapewne nie można wykorzystać całych 11 kg.