Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne Urzędowski czy CAL - doradźcie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dwie różne firmy, dwa bardzo dobre produkty.

Różnice ogromne:

- Cal - bogactwo modeli tradycyjnych (chociaż po cenie widzę że jest jakieś nieduże doświetle?)

- Cal - dwa zamki

- Urzędowski - zamek listwowy który w Calu kosztuje kosmicznie)

- Urzędowski - grubość drzwi i konstrukcja (jeśli w Calu uznać je za dobre, to w Urzędowskim będzie to nadzwyczaj dobre).

To takie argumenty na początek:)

Dwie różne firmy, dwa bardzo dobre produkty.

Różnice ogromne:

- Cal - bogactwo modeli tradycyjnych (chociaż po cenie widzę że jest jakieś nieduże doświetle?)

- Cal - dwa zamki

- Urzędowski - zamek listwowy który w Calu kosztuje kosmicznie)

- Urzędowski - grubość drzwi i konstrukcja (jeśli w Calu uznać je za dobre, to w Urzędowskim będzie to nadzwyczaj dobre).

To takie argumenty na początek:)

To może konkretnie: z CAL rozważamy model CAL402 ( http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_402.html), z Urzędowskiego DZ 409 (http://www.urzedowski.com.pl/cms.php?img=134) lub DZ419 (http://www.urzedowski.com.pl/cms.php?img=142). Nad drzwiami małe naświetle. Cenowo wychodzą bardzo podobnie (firma, która prowadzi sprzedaż drzwi CAL ma promocję 15% upustu przy zamówieniu w sobotę :) ). Co byście wybrali i dlaczego?

Więc poprzyglądaj się ile dębu jest w Calu. Na krawędzi drzwi będzie widać łączenie - ok 5mm, w wierzchniej warstwie. To owszem drzwi dębowe, ale nie z dębu ;)

Czasem INwestorzy są zawiedzeni jak zobaczą, że ten dąb nie jest taki 100%, chociaż ten fakt dotyczy większości drzwi na rynku.

I nawet te 5mm dębu sprawia, że drzwi są sztywniejsze (to potwierdza mój montażysta).

Ach, napiszę to bo i tak wyjdzie ;-)

Ja polecam Urzędowskiego - po prostu uznaję je za lepsze w prawie każdym calu..;) - tylko oby zamontowała je doświadczona ekpia, bo to potwornie duży ciężar.

Ale CAL to też bardzo dobre drzwi, które śmiało polecam. I firma jest postrzegana jako bardzo przyjazna.

Tak, dobre masz wyobrażenie.

Czyli drzwi o szerokości 100cm mają światło ok 96,5cm. Cal jest w tym wypadku lepszy o 3 cm. Więcej niż "90" uzyska się juz z typowych drzwi o szer. 106cm. Ja zwykle do drzwi z doświetlem wrzucam to szersze skrzydło (taniej, szerzej, ładniej) - o ile otwór pozwala.

Ale to mała różnica, biorąc pod uwagę, że zwykle następne drzwi w domu to więcej niż w 50% przypadków tylko "80" ;)

hmm, mamy otwór 100x235 cm, a chcielibyśmy drzwi 90tki :-( 3 cm podkuć to nie jakiś problem, ale 10 cm to już trochę dużo..

Jeżeli masz dostatecznie szeroką belkę nadproża to podkucie 3 (a raczej 2 dla CALa) czy 10cm jest praktycznie tak samo pracochłonne.

Jesteś pewien?

No wiesz!?;) mogłeś sprosotować ten oczywisty błąd - 86,5cm. PRZEPRASZAM.

Wymiarów jestem pewien, sprawdziłem chwilę przed podaniem na żywo. A jak widać literówki się zdarzają.

Jeśli otwór ma ledwie 100cm (a tak często jest wymurowane) to i tak powinno się go poszerzyć do tych 102-103cm by był luz na ustawienie i uszczelnienie, bo drzwi z ościeżnicą mają dokładnie 100cm.

BeataiMarcin,

jeśli otwór na następne drzwi w domu (wejście z przedpokoju) ma 90cm, to walka o światło 3 cm jest pozorna :)

Ale jak najbardziej - tu przyznaję punkt dla Cala i im podobnych firm, chociaż ja kupując auto nie patrzę na szerokość otwarcia drzwi, a wygląd, niezawodność itp:) Są ważniejsze rzeczy:)

Jeśli podoba Wam się CAL to śmiało bierzecie. To na prawdę dobry produkt.

jeśli otwór na następne drzwi w domu (wejście z przedpokoju) ma 90cm, to walka o światło 3 cm jest pozorna :)

A nie zapomniałeś o Rozporządzeniu mówiącym o minimalnych rozmiarach drzwi wejściowych? Wprawdzie w domu jednorodzinnym nie są świętością ale lepiej się trzymać zasad.

Tak Wojtku, ale jak zauważyłeś - podałem też światło dla Cala. Także nie ma 90cm, I idę o zakład, że połowa drzwi drewnianych ma podobnie.

A rozporządzenia.. ile procent okien ma montowane nawiewniki mimo sprzyjającym im przepisom? U mnie wzrost sprzedazy tego elementu nastąpił. O 10%.