BeataiMarcin 07.08.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Witajcie, Chcemy kupić dębowe drzwi drewniane i rozważamy zakup drzwi firm Urzędowski lub CAL - które polecacie? Ktoś może miał podobny dylemat Cenowo wychodzą podobnie - ok 5k zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.08.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Dwie różne firmy, dwa bardzo dobre produkty. Różnice ogromne:- Cal - bogactwo modeli tradycyjnych (chociaż po cenie widzę że jest jakieś nieduże doświetle?)- Cal - dwa zamki - Urzędowski - zamek listwowy który w Calu kosztuje kosmicznie)- Urzędowski - grubość drzwi i konstrukcja (jeśli w Calu uznać je za dobre, to w Urzędowskim będzie to nadzwyczaj dobre). To takie argumenty na początek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataiMarcin 09.08.2010 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Dwie różne firmy, dwa bardzo dobre produkty. Różnice ogromne: - Cal - bogactwo modeli tradycyjnych (chociaż po cenie widzę że jest jakieś nieduże doświetle?) - Cal - dwa zamki - Urzędowski - zamek listwowy który w Calu kosztuje kosmicznie) - Urzędowski - grubość drzwi i konstrukcja (jeśli w Calu uznać je za dobre, to w Urzędowskim będzie to nadzwyczaj dobre). To takie argumenty na początek:) To może konkretnie: z CAL rozważamy model CAL402 ( http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_402.html), z Urzędowskiego DZ 409 (http://www.urzedowski.com.pl/cms.php?img=134) lub DZ419 (http://www.urzedowski.com.pl/cms.php?img=142). Nad drzwiami małe naświetle. Cenowo wychodzą bardzo podobnie (firma, która prowadzi sprzedaż drzwi CAL ma promocję 15% upustu przy zamówieniu w sobotę ). Co byście wybrali i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.08.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Beata, to jeszcze jedno:- Cal - drewno sosnowe. Dąb wystepujący w okładzinach zewnętrznych jest sporo droższy. - Urzędowski - drewno minimum meranti, mahoń lub dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataiMarcin 09.08.2010 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Beata, to jeszcze jedno: - Cal - drewno sosnowe. Dąb wystepujący w okładzinach zewnętrznych jest sporo droższy. - Urzędowski - drewno minimum meranti, mahoń lub dąb. W obu przypadkach bierzemy pod uwagę dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.08.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Więc poprzyglądaj się ile dębu jest w Calu. Na krawędzi drzwi będzie widać łączenie - ok 5mm, w wierzchniej warstwie. To owszem drzwi dębowe, ale nie z dębu Czasem INwestorzy są zawiedzeni jak zobaczą, że ten dąb nie jest taki 100%, chociaż ten fakt dotyczy większości drzwi na rynku. I nawet te 5mm dębu sprawia, że drzwi są sztywniejsze (to potwierdza mój montażysta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.08.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Ach, napiszę to bo i tak wyjdzie Ja polecam Urzędowskiego - po prostu uznaję je za lepsze w prawie każdym calu.. - tylko oby zamontowała je doświadczona ekpia, bo to potwornie duży ciężar. Ale CAL to też bardzo dobre drzwi, które śmiało polecam. I firma jest postrzegana jako bardzo przyjazna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.08.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Nie jestem na bieżąco z ofertą Urzędowskiego ale zdaje się, że oni robią drzwi zewnętrzne profilowane podobnie jak okno i przez to aby uzyskać światło przejścia 90cm trzeba mieć otwór 110cm. Dobrze piszę finlandia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.08.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Tak, dobre masz wyobrażenie. Czyli drzwi o szerokości 100cm mają światło ok 96,5cm. Cal jest w tym wypadku lepszy o 3 cm. Więcej niż "90" uzyska się juz z typowych drzwi o szer. 106cm. Ja zwykle do drzwi z doświetlem wrzucam to szersze skrzydło (taniej, szerzej, ładniej) - o ile otwór pozwala. Ale to mała różnica, biorąc pod uwagę, że zwykle następne drzwi w domu to więcej niż w 50% przypadków tylko "80" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.08.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Czyli drzwi o szerokości 100cm mają światło ok 96,5cm. Jesteś pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataiMarcin 10.08.2010 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 hmm, mamy otwór 100x235 cm, a chcielibyśmy drzwi 90tki 3 cm podkuć to nie jakiś problem, ale 10 cm to już trochę dużo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.08.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 hmm, mamy otwór 100x235 cm, a chcielibyśmy drzwi 90tki 3 cm podkuć to nie jakiś problem, ale 10 cm to już trochę dużo.. Jeżeli masz dostatecznie szeroką belkę nadproża to podkucie 3 (a raczej 2 dla CALa) czy 10cm jest praktycznie tak samo pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.08.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Jesteś pewien? No wiesz!? mogłeś sprosotować ten oczywisty błąd - 86,5cm. PRZEPRASZAM. Wymiarów jestem pewien, sprawdziłem chwilę przed podaniem na żywo. A jak widać literówki się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.08.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Jeśli otwór ma ledwie 100cm (a tak często jest wymurowane) to i tak powinno się go poszerzyć do tych 102-103cm by był luz na ustawienie i uszczelnienie, bo drzwi z ościeżnicą mają dokładnie 100cm. BeataiMarcin, jeśli otwór na następne drzwi w domu (wejście z przedpokoju) ma 90cm, to walka o światło 3 cm jest pozorna Ale jak najbardziej - tu przyznaję punkt dla Cala i im podobnych firm, chociaż ja kupując auto nie patrzę na szerokość otwarcia drzwi, a wygląd, niezawodność itp:) Są ważniejsze rzeczy:) Jeśli podoba Wam się CAL to śmiało bierzecie. To na prawdę dobry produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.08.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 jeśli otwór na następne drzwi w domu (wejście z przedpokoju) ma 90cm, to walka o światło 3 cm jest pozorna A nie zapomniałeś o Rozporządzeniu mówiącym o minimalnych rozmiarach drzwi wejściowych? Wprawdzie w domu jednorodzinnym nie są świętością ale lepiej się trzymać zasad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.08.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Tak Wojtku, ale jak zauważyłeś - podałem też światło dla Cala. Także nie ma 90cm, I idę o zakład, że połowa drzwi drewnianych ma podobnie. A rozporządzenia.. ile procent okien ma montowane nawiewniki mimo sprzyjającym im przepisom? U mnie wzrost sprzedazy tego elementu nastąpił. O 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.08.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 CAL "dziewięćdziesiątka" ma światło ościeżnicy równe 90cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.08.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 To ja mam jakieś wybrakowane? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.08.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 To ja mam jakieś wybrakowane? ? Sprawdź czy ci pianka ościeżnicy nie wygięła w beczkę ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataiMarcin 13.08.2010 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Zamówiony Urzędowski Zdecydowała grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts