compi 05.01.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 No jeśli to ma być ten główny argument na trucie to ja wysiadam. Zaraz tu scientologów ściągniesz i wyznawców woodoo. Zastanów się nad założeniem kościoła. Bóg nas pokarał i zrzucił na głowy chemitrails. Szok.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 06.01.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 a ja się zastanawiam dlaczego taka ponoć wykształcona i wszechwiedząca osoba (fizyk) jak joshi deklaruje wiarę w bozię. pytana o tą kwestię dziwnie nie ma nic do powiedzenia i nabiera wody w usta. zapytuję gdzie dowody? jeśli nie ma dowodów to czy te dwie teorie nie są warte jedna drugiej? a wiecie co? łatwiej jest uwierzyć w chemtrails niż boga mieszkającego w chmurkach, galaktykach i drogach mlecznych. kurna 90 % ludzi jest wierzących ale nikt nie nazywa ich błaznami czy skropionymi bo można by urazić ich uczucia. w innych kwestiach można obrażać co tutaj ma miejsce. ja zatem uważam, że na miano błazna zasługuje także joshi bo wierzy w coś co nie da się udowodnić. i co przyjemnie? nie mam zamiaru nikogo obrażać. chcę tylko zasygnalizować, że trzeba liczyć się ze słowami w ocenach innych i cieszę się, że forumowicze już to zauważyli. (niestety sam nie jestem tutaj czyściutki ale wiecie... zwierze atakowane też jest agresywne) Savage, no nie mów, że nie widzisz różnicy pomiędzy wiarą, a nauką. Tylko ta druga wymaga dowodów. Łapiesz? A'propos, uzgodnilibyście sobie z Włodziem wersję odnośnie tych smug na niebie. Jeden z was twierdzi, że to dla naszego dobra, drugi, że nas podtruwają. Z tego co obserwuję w sieci, ostatnio trendy jest snucie na blogu teorii spiskowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.01.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Inteligentna osoba- przeciwnie do mniej inteligentnej ( np. wykształciucha) - przyjmuje wszystkie argumenty , nawet te najbardziej nieprawdopodobne. Nie krytykuje teorii, jeżeli sama nie jest w stanie im zaprzeczyć, nawet gdy mogą one wydawać się nielogiczne i nieprawdopodobne.... tak, tak..... pochylajmy się nad każdym idiotą, który będzie twierdził, że Żydzi porywają dzieci na macę.... pogratulować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.01.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 a ja się zastanawiam dlaczego taka ponoć wykształcona i wszechwiedząca osoba (fizyk) jak joshi deklaruje wiarę w bozię. A to już nie Twoja sprawa. Tak jak to, że Einstein też wierzył. W przeciwieństwie do Ciebie czy Włodzia swojej wiary nie usiłuję Wam podać jako pewnik i to za pośrednictwem marnej jakości filmików na YT. Nie sądzę, żebyś to pojął, więc nie spodziewam się sensownej reakcji na to co napisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 06.01.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Tak jak to, że Einstein też wierzył. . Wow! Na jakiej podstawie tak uważasz, że wierzył ? Powiedz może jeszcze , w co wierzył? To bardzo wygodny argument dla osób wierzących w Boga, czytać naiwnie i dosłownie , to co Albert mówił o swym światopoglądzie. Zresztą nigdy jasno, konsekwentnie i jednoznacznie na temat swej wiary w Boga nie mówił. Religijnie (jeśli to w ogóle jest religia w co wątpię)) najbardziej odpowiadał mu buddyzm a filozoficznie Spinoza. Jakoś te 2 fakty za mocno z Bogiem się nie trzymają. Polecam jego listy do Berkowitza , dokładne przeczytanie "Świat jakim go widzę" i "What I Believe", żeby nie powtarzać sloganów osób, które chciałby widzieć Einsteina takiego jak im wygodnie - czyli wierzącego w Pana Boga , wielkiego intelektualistę i naukowca. On sam określił się , że jest agnostykiem( a więc nie jest wierzącym) a pojęcie Bóg traktował zawsze metaforycznie i nie osobowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.01.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ja również chemistrail traktuję tak metaforycznie. To taki fajny temat dla osób, które odczuwają potrzebę wiary w coś niesamowitego, a zdawałoby się, namacalnego. Jak byłem mały to krótko wierzyłem, że pochmurne niebo, to właśnie wina tych niedoblych samololocików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.01.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Na jakiej podstawie tak uważasz, że wierzył ? Powiedz może jeszcze , w co wierzył? No w jakiegoś boga, ale nie będę się wdawać w szczegóły bo to nieistotne. A skąd wiadomo? No z literatury, z jego wypowiedzi. Zresztą nigdy jasno, konsekwentnie i jednoznacznie na temat swej wiary w Boga nie mówił. Wcale się nie dziw. Jeszcze by mu kazano udowadniać jego istnienie albo nieistnienie czyli wierzącego w Pana Boga , wielkiego intelektualistę i naukowca. On sam określił się , że jest agnostykiem( a więc nie jest wierzącym) a pojęcie Bóg traktował zawsze metaforycznie i nie osobowo. No i co z tego, że metafizycznie? Czy ja napisałam, że on był katolikiem, czy coś w tym guście? Tak czy siak nie słyszałam nigdy by nazywał głupcem kogokolwiek kto nie podzielał jego przekonań. Mam na myśli te metafizyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 06.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Wiem , że to już nie na temat, ale czemu w dalszym ciągu upierasz się przy swoim stwierdzeniu , że wierzył w jakiegoś boga czy inną siłę nadprzyrodzoną? Po co używasz argumentów, które nie padły. Ja Ci wcale nie sugerowałem ,że był związany z jakąś religią. Skąd Ci się wziął ten "katolicyzm czy coś"? Otóż z literatury jak piszesz na ten temat wynika jednoznacznie , że jednak nie wierzył w żadnego boga..Jeśłi nie mam racji , to podaj przykład takiej wypowiedzi. Oby nie była wyrwana z kontekstu , jak to niektórzy czynią na poparcie tezy o wierze Einsteina. Wierze w cokolwiek:) boskiego. Agnostycyzm do którego się jawnie przyznawał , to dziwna postawa (ale tu jakże adekwatna dla twórcy STW) lecz nie mająca nic wspólnego z wiarą w jakiegokolwiek boga czy utożsamienia się , z nie daj boże , którąkolwiek religią Nawet tego metafizycznego boga, który jest w owym znaczeniu dla niego jedynie zgrabną formą retoryczną na użytek określenia zjawisk niepoznanych lub zachwycających go . PS Użyłem w poprzedniej wypowiedzi stwierdzenia "metaforycznie traktował " a nie jak Ty sugerujesz w swojej odpowiedzi "metafizycznie" . To duża różnica Tak już na marginesie. Dawno temu, mojemu profesorowi Lew Landau po wykładzie, na którym się z nim bardzo ostro ściął, napisał w swojej książce dedykację: Nawet rozmowa z kompletnym ignorantem , nie daje mi jednak prawa do przekonania, że muszę mieć rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.01.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Wiem , że to już nie na temat, ale czemu w dalszym ciągu upierasz się przy swoim stwierdzeniu , że wierzył w jakiegoś boga czy inną siłę nadprzyrodzoną? Bo jednak wierzył w coś więcej niż tylko własna (a może nawet nie) TW. Nawet jeśli bliżej mu było do buddyzmu Jednak swoich przemyśleń na ten temat ni narzucał wszem i wobec (mimo że był uznawany za geniusza) i nie traktował, tych co wierzą w coś innego jak głupców, potępieńców i straceńców. Tylko i wyłącznie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 07.01.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 a ja się zastanawiam dlaczego taka ponoć wykształcona i wszechwiedząca osoba (fizyk) jak joshi deklaruje wiarę w bozię. ... Po tej wypowiedzi zastanów się w co Ty deklarujesz wiarę ... prócz "spiskowych teorii" oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 07.01.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Savage, no nie mów, że nie widzisz różnicy pomiędzy wiarą, a nauką. Tylko ta druga wymaga dowodów. Łapiesz? A'propos, uzgodnilibyście sobie z Włodziem wersję odnośnie tych smug na niebie. Jeden z was twierdzi, że to dla naszego dobra, drugi, że nas podtruwają. Z tego co obserwuję w sieci, ostatnio trendy jest snucie na blogu teorii spiskowych... zaraz, zaraz kolego. co ty mi tu wyjeżdżasz że nie wszystko wymaga dowodów. to w jaki sposób chcesz podchodzic do wiary? jak starożytni którym powiedziano że należy czcic ra? to moze po chłopsku... skoro twierdzisz, że w cos wierzysz więc wg. ciebie to istnieje. skoro istnieje to daj dowód. i tu dochodzimy do wspólnego mianownika... ktos coś twierdzi bez żadnych dowodów a reszta mu wierzy. czyż nie za to się tu na mnie wyżywacie? i druga kwestia: wypowiedzi włodka mnie nie interesują, zrozumiecie to wreszcie? jeśli ze mna dyskutujesz to czytaj moje posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 07.01.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Po tej wypowiedzi zastanów się w co Ty deklarujesz wiarę ... prócz "spiskowych teorii" oczywiście a to wg. ciebie muszę coś deklarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 07.01.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Bóg nas pokarał i zrzucił na głowy chemitrails. Szok.... ja tak nie twierdzę. a szok to we mnie wywołuje takie wciskanie swoich tekstów komuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.01.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Savage wybacz ale muszę. Jak sądzisz widzieliśmy podczas zaćmienia słońca ufo czy jest to bardzo mało prawdopodobne? Tak szczerze odpowiedz krótko tak lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.01.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 zaraz, zaraz kolego. co ty mi tu wyjeżdżasz że nie wszystko wymaga dowodów. to w jaki sposób chcesz podchodzic do wiary? No właśnie wiara jest wiarą a nie nauką bo nie wymaga dowodów. I bez względu na to jak pokrętnie będziesz to próbował zmienić to się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaroncio 07.01.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Tak już na marginesie. Dawno temu, mojemu profesorowi Lew Landau po wykładzie, na którym się z nim bardzo ostro ściął, napisał w swojej książce dedykację: Nawet rozmowa z kompletnym ignorantem , nie daje mi jednak prawa do przekonania, że muszę mieć rację. Coraz ciekawiej się robi:jawdrop: Twój profesor na wykładach w Moskwie u Lwa Landau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.01.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Coraz ciekawiej się robi:jawdrop: Twój profesor na wykładach w Moskwie u Lwa Landau? Dobry kit nie jest zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 07.01.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Dobry kit nie jest zły Pewnie , że nie jest zły. A jaką zawiść powoduje wśród absolwentów WSI w Zduńskiej Woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.01.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Nie podoba Ci się Zduńska Wola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 07.01.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts