Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy oplacalna jest budowa z kompleksowym wykonawcą

Gość

Recommended Posts

Pytanie chyba nieco źle zadane. Albo się buduje samemu (+ rodzina +znajomi i przyjacie królika), albo zleca się firmie. I trudno samemu obie wersje porównać, bo albo rybka albo akwarium. Jeśli się ma czas, zdrowie, odpowiednią wiedzę i pomoc fachowców - to można nie zlecać. Na pewno jest to forma oszczędniejsza, bo nie ma narzutów. No i rzecz naczelna, czy ma się kasę proporcjonalną do marzeń.

Oj, chyba nie o to chodzi.

Można zlecać każdy etap komuś innemu, albo jednej firmie całą budowę.

Ja myślę, że to powinno wyjść taniej - firma ma zapewnioną pracę przez dłuższy czas. Ale w praktyce to różnie bywa.

Poza tym są dodatkowe korzyści - wiadomo do kogo mieć pretensje w razie wykrycia usterek :smile:

Na to jest funkcja inspektora nadzoru - najlepiej zaprzyjaźnionego lub chociaż sprawdzonego i poleconego, który zrośnie się z Twoim projektem i będzie pilotował całość przedsięwzięcia. Faktem jest, że przy kompleksowym zleceniu firmy schodzą z ceną, bo "ważne jest, żeby się interes kręcił", a w obecnych czasach taka inwestycja, jak kompleksowa budowa domu, nie jest do pogardzenia. Myślę, że przy dobrze zarządzanej firmie cena takiego rozwiązania wcale nie musi być dużo większa, niż w wersji kilku poszczególnych ekip na kolejny asortyment robót.Ponadto ułatwia to organizację poszczególnych etapów (zysk czasu) oraz jest jeden generalny winowajca (oczywiście w razie czego i broń Boże nikomu tego nie życzę; sobie też!!!)