Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach nam siada - proszę o poradę

ania klepka

Recommended Posts

Witam,

w maju 2010 skończyła ekipa kłaść nam dach. Dach prosty dwuspadowy 270m ale ciężki. Teraz zaczyna być widać jak się wygina tzn. siada. tynkarze, którzy spali u nas w domu, mówili, że słychać jak skrzypi od dachu w nocy. Co robić?

Więźba robiona była zgodnie z projektem budowlanym i odebrana przez kierownika budowy.

Edytowane przez ania klepka

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziennik może prowadzony skromnie, zdjęcia robi mąż a on na forum nie zagląda.

Na materiałach nie oszczędzaliśmy, ten dom jest dla nas a nie na sprzedaż, ekipa górali od dachu. Oni pierwszą więźbę zrobili wzmocnioną o jedną murłatę więcej ale kierownik budowy kazał trzymać się ściśle projektu, więc była więźba przełożona tak jak było w pierwotnym projekcie.

Nasz wykonawca dachu w weekend był w okolicach Zakopanego (stamtąd pochodzi) - zjawi się jutro na budowie wraz z kierownikiem budowy. Oczywiście liczę się z ponownym przełożeniem dachu. ale jeżeli dach jest zrobiony ściśle wg projektu, zaakceptowany przez kierownika budowy to gdzie tkwi błąd, w projekcie?

byłam dzisiaj z mężem na budowie, pomierzyliśmy krokwie, murłaty, jętki, wszystko zgodne wg projektu. Mam jedną płatwię na samej górze. Murłatę zaczęło przechylać na zewnętrzną stronę.

I teraz moje pytanie, projekt kupiliśmy gotowy z muratora, adaptację projektu i dokumenty do pozwolenia na budowę robiło nam regionalne biuro projektowe - którego projektanta mam zaprosić na budowę - tego od projektu czy od adaptacji projektu?

byłam dzisiaj z mężem na budowie, pomierzyliśmy krokwie, murłaty, jętki, wszystko zgodne wg projektu. Mam jedną płatwię na samej górze. Murłatę zaczęło przechylać na zewnętrzną stronę.

I teraz moje pytanie, projekt kupiliśmy gotowy z muratora, adaptację projektu i dokumenty do pozwolenia na budowę robiło nam regionalne biuro projektowe - którego projektanta mam zaprosić na budowę - tego od projektu czy od adaptacji projektu?

witam,

mialem podobny problem, fachowcy od dachu wina obarczali murarzy i ze za malo szpilek wypuscili ze stropu aby zamocowac murlate, ale nie do konca tak bylo tylko za slabo przymocowali murlate, mi sie to dopiero ujawnilo jak polozylem dachowke,

rozwiazalem to w ten sposob, ze naciagnelismy murlaty i uchwytami zakotwiczyli we wiencu, jak do tej pory jest ok, a mam za soba trzy ostre zimy z duza iloscia sniegu,

jak bys potrzebowala wiecej informacji to pisz na prywata,

powodzenia

tymbark311 wysłałam zapytanie na priva, ale nie wiem czy dobrze poszło. Dlatego pytam tutaj, jak naciągnęliście murłatę i w jaki sposób zakotwiczyliście do wieńca?

Czy ściągaliście dachówkę? będę wdzięczna za pomoc.

był u nas znajomy na budowie i powiedział, że nam kotwy nie wytrzymują bo mamy 14 zamiast 16.

Współczuję.

W takiej sytuacji pozostaje mi tylko życzyć Wam szybkiego rozwiązania problemu i dziękować mojemu projektantowi, który przewidział takie przekroje więźby (np. koszowa 20x24), że potencjalni wykonawcy najpierw robili wielkie oczy, a potem próbowali mnie namówić na "odchudzenie" belek. Na szczęście nie posłuchałem tych "rad" i po tym poście jestem tym bardziej z tego rad :)

Raz jeszcze powodzenia w walce z przeciwnościami. Mam nadzieję, że znajomi górale pomogą Wam w takiej sytuacji.

pozdrawiam

Adam

tymbark311 wysłałam zapytanie na priva, ale nie wiem czy dobrze poszło. Dlatego pytam tutaj, jak naciągnęliście murłatę i w jaki sposób zakotwiczyliście do wieńca?

Czy ściągaliście dachówkę? będę wdzięczna za pomoc.

był u nas znajomy na budowie i powiedział, że nam kotwy nie wytrzymują bo mamy 14 zamiast 16.

witam,

zrobilem rysunek jak to bylo robione,

powodzenia

PM_2..JPG

Edytowane przez tymbark311

dzisiaj był kierownik budowy - po raz ostatni, o niczym nie ma pojęcia. Proponował sądzić się z projektantem, gdyż dach wykonany wg projektu. ale takie sprawy się ciągną. Mąż z kolega posprawdzali przymocowanie krokwi do murłaty i oraz krokwi do jetek i był luz na szpilkach. Podociądgali i murłata wróciła o 3 mm. Od jutra stery przejmuje nowy kierownik, który ma pomysł na wzmocnienie więźby, tj. zastosowanie słupów podporowych, wyciągnięcie pustaków spod wieńca (oczywiście nie wszystkich), wylanie tam betonu i nałożenie blachy , aby rozłożyć ciężar oraz tak jak u Tymvbarka311 założenie dodatkowych kotew.

DacxxAZ - mam podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki.

dzisiaj był kierownik budowy - po raz ostatni, o niczym nie ma pojęcia. Proponował sądzić się z projektantem, gdyż dach wykonany wg projektu. ale takie sprawy się ciągną. Mąż z kolega posprawdzali przymocowanie krokwi do murłaty i oraz krokwi do jetek i był luz na szpilkach. Podociądgali i murłata wróciła o 3 mm. Od jutra stery przejmuje nowy kierownik, który ma pomysł na wzmocnienie więźby, tj. zastosowanie słupów podporowych, wyciągnięcie pustaków spod wieńca (oczywiście nie wszystkich), wylanie tam betonu i nałożenie blachy , aby rozłożyć ciężar oraz tak jak u Tymvbarka311 założenie dodatkowych kotew.

DacxxAZ - mam podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki.

witam,

luz na szpilkach to nic strasznego, drewno pracuje i przed zabudowa i tak dokrecamy,

co do podpor betonowych pod wiencem? to ma sens jak jest lany razem z wiencem, a prety sa wypuszczane ze stropu,

(takie podpory stosuja min na szkodach gorniczych, w tedy kotwa jest zabudowana w calosci)

pytanie jak on chce rozlozyc ciezar? da wiecej szpilek?

ok jest taka szansa ale nie obejdzie sie bez podkuwania i w stropie i we wiencu,

tak na marginesie to teoretycznie wszystko da sie zrobic tylko czy wisilek przyniesie rezultat?

spytaj "nowego" kierownika czy juz taka operacje przeprowadzal?

powodzenia PM

Przecież Dogodny to jeden z popularniejszych projektów gotowych. Jakoś na forum nikt nie miał problemu z dachem tego domu...

dlatego też wybraliśmy projekt z prostym dwuspadowym dachem.

Dach nam kładł nasz sąsiad, dobry znajomy. Sama go tutaj na forum polecałam. Od 5 dniu unika nas jak ognia. Nie przyjechał od tego czasu ani razu na budowę, choć się umawiał. Pozostawia to jakiś niesmak, bo przyjść po zaliczkę zawsze było mu po drodze.

Jutro spotykam się na budowie z innym doświadczonym "dachowcem" w celu dodatkowej niezależnej opinii i porady.