ania klepka 01.09.2010 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ania mam nadzieje, że wszystko uda się doprowadzić do szczęśliwego zakończenia - życzę wszystkiego dobrego! mam nadzieję, bo my dalej stoimy. Czekamy na wyliczenia konstruktora. Ekipa zaklepana - chociaż tyle. No i pogoda ma się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 02.09.2010 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 dzisiaj mąż był na spotkaniu z naszymi konstruktorami - prawdziwa burza mózgów 4 konstruktorów miało zagwozdkę z prostym dwuspadowym dachem.Oto ustalenia jakie wyszły:1) stara więźba idzie w odstawkę2) trzeba wyciąć ścianki w 2 pomieszczeniach i wymurować tam ścianki z cegły pełnej na słupy podtrzymujące kalenicę, na tarasie też słup ale drewniany3) płatwie pośrodkowe odpadają, gdyż nie ma gdzie ich podeprzeć ( przeliczenie stropu wykazało obciążenie 4 tony na jedną podporę, a strop mamy terrivę)4) zwiększenie przekroju krokwi do 10x205) jętki w tej chwili mamy pojedyncze 7x18 a będą podwójne jako kleszcze i spinane w połowie to tyle ze zmianna dzień dzisiejszy konstruktor wyliczył, że projekt dachu jaki zakupiliśmy, nawet gdybyśmy zrobili ściśle wg projektu nie miałby szans na przetrwanie. Tak samo nowe projekty, które otrzymałam w tym tygodniu od autora projektu nie spełniają wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.09.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 No to co na to Ci, co buduja Dogodnego i dach scisle z projektem? ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 03.09.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Jakbym dach swojego domu wybudował zgodnie z projektem, to pewnie bym żałożył kolejny temat. No comment. Wszystko niestety w ostateczności zależy od wykonawcy, bo ja od swojego od razu usłyszałem - Ja tego zgodnie z projektem nie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.09.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Aniu, odbierz p.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 04.10.2010 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Monika ,zrobiłam tak jak pisałaś, ale kierownik się wypiął.Ekspert od ubezpieczyciela wykonawcy był - czekamy na odpowiedź . Dzisiaj dostałam nr polisy od projektantki, która obstawia , ze projekt jest dobry.W poniedziałek mamy mieć zakładany nowy dach i teraz nie wiem czy wstrzymać prace i dochodzić odszkodowania w sądzie czy zakładać nowy dach na własny koszt:nowa więźba -8800złrobocizna - 18000złfolia -?gwoździe itp. ?dachówka, która częściowo uległa zniszczeniu?A tu zima się zbliża wielkimi krokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 04.10.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Nie odpuszczaj! To są zbyt duże pieniądze. Niestety nie mogę znaleźć tego pisma, o którym mówiłam. Wysłałaś do kierownika za potwierdzeniem odbioru? Jeśli ta, to nie może się wypiąc. Musi odpowiedzieć na to pismo, zgodnie z KPA. Jeśli tego nie zrobi, to złóż sprawe do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.10.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Musi odpowiedzieć na to pismo, zgodnie z KPA. Jeśli tego nie zrobi, to złóż sprawe do sądu. A na jakiej podstawie tak myślisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 04.10.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 bo tak stanowi prawo Ogólne zasady postępowania i terminy rozstrzygnięcia wynikają z przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego. Artykuł 35 Kpa ustanawia trzy terminy załatwiania spraw: 1. niezwłoczny - jest to termin podstawowy załatwiania spraw i to ten termin jest terminem udzielania odpowiedzi na różne pisma; 2. jednego miesiąca - jest to termin załatwiania spraw wymagających postępowania wyjaśniającego; 3. dwóch miesięcy - jest to termin załatwienia sprawy szczególnie skomplikowanej. Przyjmuje się, iż w razie nie wyznaczenia terminu na udzielenie odpowiedzi - odpowiedź winna być udzielona bez zwłoki. I tu przyjmuje się 14 dni - od dnia otrzymania pisma. Szkoda jednak, że na końcu pisma Ania nie zamieściła info, że oczekuje odpowiedzi w ustawowym terminie i że ewentualny brak ustosunkowania się do pisma skutkował będzie koniecznością skierowania na drogę sądową...(takie pisemka też się później przydają w sądzie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 04.10.2010 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Z kierownikiem spotkaliśmy się osobiście i uznał, że więźbę odebrał zgodnie z projektem - jego rola wykonana.W piątek na budowie był ekspert z Warszawy, i to on podniósł mnie na duchu, żeby się nie poddawać i wnosić o odszkodowanie do projektanta , bo to projekt jest do bani. I jest święcie przekonany, że każda ekspertyza to wykaże. twierdzi, nie on pierwszy, że jest błąd w projekcie, oraz błędy wykonawcze. Tylko, że błędy wykonawcze nie są na tyle duże, żeby doszło do ugięcia dachu. Gdyby dach był położony w listopadzie, to po opadach śniegu byłaby katastrofa budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.10.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) del Edytowane 4 Października 2010 przez forgetit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 05.12.2010 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Witam,wiele osób towarzyszyło mi tu na forum, jak nam dach siadł i pewnie niektórzy są ciekawi jak sprawa się zakończyła. Otóż od wczoraj mamy nowy dach, czyli od 8.08.2010 r. to prawie 4 miesiące. Dach wykonała nam nowa ekipa. Zrobiony jest wg nowego projektu. Jesteśmy chudsi o 35tys.Mój mąż lubi mieć święty spokój i nie włóczyć się po sądach więc odpuściliśmy. Wiele osób się przewinęło u nas na budowie, w domu mieliśmy już tynki, elektrykę i chcieliśmy szybko ruszyć z budową dalej. Rzeczoznawca za ekspertyzę dachu i inwentaryzację zaśpiewał 4700zł, prawnicy za każde pismo procesowe od 200-500zł, za sprawę od 3tys. wzwyż, założenie sprawy w sądzie 5 % wartości sprawy. Ja bym się może na to pisała, ale Sławek woli te 10000zł przeznaczyć na dalsze prace. Mamy nowego kierownika budowy, który zna się na robocie i dodatkowo jest sporo tańszy od naszego wcześniejszego, który nie powinien się podejmować funkcji kierownika budowy. Moja rada dla zaczynających budowę - newralgiczne etapy budowy skonsultować z innymi osobami, my zaufaliśmy jednej ekipie, projektowi i kierownikowi, który zapewniał nas, ze jego dachy przetrzymują największe wichury. Tylko jak nam dach siadł, to sam powiedział, że na dachach się nie zna.Gdybym miała w maju ta wiedzę o dachach co teraz, to bym teraz meble kuchenne zamawiała, a nie czekała na wiosnę , aby wylewki robić. Edytowane 13 Grudnia 2010 przez ania klepka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 06.12.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Ania wydaliście sporo kasy na naprawy po partaczach ale jak to wszystko przekalkulować, to w sumie wszystko jakoś się ułożyło. Wielkie koszty, nerwy i stres ale najważniejsze , że nie doszło do katastrofy . Bardzo pozdrawiam i ciesze się, ze możecie spać spokojniej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 07.12.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Gratuluję nowego dachu i przede wszystkim porządnego kierownika. Życzę Wam, żeby już zadne niespodzianki sie nie przytrafiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 07.12.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Witaj Ania, gratuluję zakończenia problemów z dachem:) Drogo wyszła ta poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts