Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach nam siada - proszę o poradę

ania klepka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzisiaj mąż był na spotkaniu z naszymi konstruktorami - prawdziwa burza mózgów 4 konstruktorów miało zagwozdkę z prostym dwuspadowym dachem.

Oto ustalenia jakie wyszły:

1) stara więźba idzie w odstawkę

2) trzeba wyciąć ścianki w 2 pomieszczeniach i wymurować tam ścianki z cegły pełnej na słupy podtrzymujące kalenicę, na tarasie też słup ale drewniany

3) płatwie pośrodkowe odpadają, gdyż nie ma gdzie ich podeprzeć ( przeliczenie stropu wykazało obciążenie 4 tony na jedną podporę, a strop mamy terrivę)

4) zwiększenie przekroju krokwi do 10x20

5) jętki w tej chwili mamy pojedyncze 7x18 a będą podwójne jako kleszcze i spinane w połowie

to tyle ze zmianna dzień dzisiejszy

konstruktor wyliczył, że projekt dachu jaki zakupiliśmy, nawet gdybyśmy zrobili ściśle wg projektu nie miałby szans na przetrwanie. Tak samo nowe projekty, które otrzymałam w tym tygodniu od autora projektu nie spełniają wymagań.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Monika ,

zrobiłam tak jak pisałaś, ale kierownik się wypiął.

Ekspert od ubezpieczyciela wykonawcy był - czekamy na odpowiedź . Dzisiaj dostałam nr polisy od projektantki, która obstawia , ze projekt jest dobry.

W poniedziałek mamy mieć zakładany nowy dach i teraz nie wiem czy wstrzymać prace i dochodzić odszkodowania w sądzie czy zakładać nowy dach na własny koszt:

nowa więźba -8800zł

robocizna - 18000zł

folia -?

gwoździe itp. ?

dachówka, która częściowo uległa zniszczeniu?

A tu zima się zbliża wielkimi krokami.

Nie odpuszczaj! To są zbyt duże pieniądze. Niestety nie mogę znaleźć tego pisma, o którym mówiłam. Wysłałaś do kierownika za potwierdzeniem odbioru? Jeśli ta, to nie może się wypiąc. Musi odpowiedzieć na to pismo, zgodnie z KPA. Jeśli tego nie zrobi, to złóż sprawe do sądu.

bo tak stanowi prawo ;)

Ogólne zasady postępowania i terminy rozstrzygnięcia wynikają z przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego. Artykuł 35 Kpa ustanawia trzy terminy załatwiania spraw:

1. niezwłoczny - jest to termin podstawowy załatwiania spraw i to ten termin jest terminem udzielania odpowiedzi na różne pisma;

2. jednego miesiąca - jest to termin załatwiania spraw wymagających postępowania wyjaśniającego;

3. dwóch miesięcy - jest to termin załatwienia sprawy szczególnie skomplikowanej.

Przyjmuje się, iż w razie nie wyznaczenia terminu na udzielenie odpowiedzi - odpowiedź winna być udzielona bez zwłoki. I tu przyjmuje się 14 dni - od dnia otrzymania pisma.

Szkoda jednak, że na końcu pisma Ania nie zamieściła info, że oczekuje odpowiedzi w ustawowym terminie i że ewentualny brak ustosunkowania się do pisma skutkował będzie koniecznością skierowania na drogę sądową...(takie pisemka też się później przydają w sądzie...)

Z kierownikiem spotkaliśmy się osobiście i uznał, że więźbę odebrał zgodnie z projektem - jego rola wykonana.

W piątek na budowie był ekspert z Warszawy, i to on podniósł mnie na duchu, żeby się nie poddawać i wnosić o odszkodowanie do projektanta , bo to projekt jest do bani. I jest święcie przekonany, że każda ekspertyza to wykaże. twierdzi, nie on pierwszy, że jest błąd w projekcie, oraz błędy wykonawcze. Tylko, że błędy wykonawcze nie są na tyle duże, żeby doszło do ugięcia dachu. Gdyby dach był położony w listopadzie, to po opadach śniegu byłaby katastrofa budowlana.

• 2 months później...

Witam,

wiele osób towarzyszyło mi tu na forum, jak nam dach siadł i pewnie niektórzy są ciekawi jak sprawa się zakończyła.

Otóż od wczoraj mamy nowy dach, czyli od 8.08.2010 r. to prawie 4 miesiące. Dach wykonała nam nowa ekipa. Zrobiony jest wg nowego projektu. Jesteśmy chudsi o 35tys.

Mój mąż lubi mieć święty spokój i nie włóczyć się po sądach więc odpuściliśmy. Wiele osób się przewinęło u nas na budowie, w domu mieliśmy już tynki, elektrykę i chcieliśmy szybko ruszyć z budową dalej. Rzeczoznawca za ekspertyzę dachu i inwentaryzację zaśpiewał 4700zł, prawnicy za każde pismo procesowe od 200-500zł, za sprawę od 3tys. wzwyż, założenie sprawy w sądzie 5 % wartości sprawy. Ja bym się może na to pisała, ale Sławek woli te 10000zł przeznaczyć na dalsze prace.

Mamy nowego kierownika budowy, który zna się na robocie i dodatkowo jest sporo tańszy od naszego wcześniejszego, który nie powinien się podejmować funkcji kierownika budowy.

Moja rada dla zaczynających budowę - newralgiczne etapy budowy skonsultować z innymi osobami, my zaufaliśmy jednej ekipie, projektowi i kierownikowi, który zapewniał nas, ze jego dachy przetrzymują największe wichury. Tylko jak nam dach siadł, to sam powiedział, że na dachach się nie zna.

Gdybym miała w maju ta wiedzę o dachach co teraz, to bym teraz meble kuchenne zamawiała, a nie czekała na wiosnę , aby wylewki robić.

Edytowane przez ania klepka