Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o doradzenie wyboru źródła ogrzewania

ponds79

Recommended Posts

PCi na początku jest bezobsługowa,to fakt ale istnieje ryzyko awarii i co z tym związane drogich napraw po pierwsze,po drugie,nie wiesz jak za parę miesięcy,lat zachowa się kolektor poziomy z glikolem,wystarczy zmęczenie materiału,wada fabryczna i żegnaj DZ,czego oczywiście nie życzę.

Ale to jest złośliwość rzeczy martwych i jestem na to przygotowany. Nigdy i nigdzie nie przeczytałem o awarii DZ spowodowanej zmęczeniem materiału.

Powiem tak. Kolega ma kocioł od "Klimosza", pierwszy sezon trzy razy serwis. Wkurwia się jak mało kto bo zapłacił słono.

Poczytałem trochę na forum o ekonomicznym spalaniu węgla i powiem ci że ci ludzie mają 1000 razy więcej problemów przy paleniu niż posiadacze pomp.Przerabiają, kombinują, rozpalają, gaszą, czyszczą, szukają dobrego węgla, szukają w lepszych cenach. Chciałbyś tak? Bo ja nie.

Ojciec ma gaz i przez trzy lata dwa razy awaria kotła Vieesmanna. Dodatkowo opłata stała 60zł na miesiąc. Ja odpuściłem.

Wiadomo, najlepszy pasywniak, ale nie zawsze się da.

Edytowane przez Liwko

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

potwierdzam, dyskusja z tobą nie ma sensu, zbudowałeś jeden domek gdzieś na jakimś wygwizdowie na tym opierasz cały swój światopogląd i nawet do głowy ci nie przyszło że reszta świata może nie wyglądać jak średniowiecze, że są ludzie którzy się wybudowali w mieście, blisko szkoły podstawowej, przedszkola, asfaltowej odśnieżanej drogi oświetlonej w nocy latarniami ulicznymi z zwykłym normalnym autobusem miejskim który jeździ w dzień i w nocy, w bliskości mam dworzec kolejowy, lotnisko, teatr, basen, kino, sklepy itp itd

Czyżby Mińsk?

Każda awaria PCi, kotła itp. to dodatkowe koszty.

Awarie najmniej prawdopodobne w prundzie.

Dodatkowo PCi musi być tania aby miała sens.

Liwko pisał chyba że za tylko PCi (pompa + dolne źródło) zapłącił coś ok. 28 tys. (choć raz pisał że 28 potem 26-28 a potem chyba 20 tys, coś chyba kombinuje ;) tak że w sumie i tak mu już nie uwierzę , sory Liwko :) ).

W każdym razie za kocioł mozna zapłacić nawet 5 tys. (plus trochę tys. przy gazie za doprowadzenie go do domku) zł więc o ok 20-25 tys. mniej.

Trzeba dobrze przeliczyć i tyle. A wypada przeliczyć bo PCi nie ma być na pokaz ale do grzania tak więc jej wybór musi być wg mnie poparty opłacalnością.

A argument co do bezobsługowości dla PCi jest wg mnie bez sensu bo np. tak prund jak i gazy są równie bezobsługowe tak więc musi się opłacać aby nie przepłacać.

Tak na marginesie mojemu znajomemu tydzień temu zawołali za PCi powietrzną 70 tys (buhahahaha!!!!!) aż go poprosiłem o informację co to i jak to, ma dac mi znac.

Jakąś obsługę większą lub mniejszą należałoby brać pod uwagę przy paliwach stałych.

Niestety nic nie jest takie proste bo to zależy:

1. od wielkości domu

2. Zużycia cwu

2. izolacyjności domu

3. uzbrojenia wokół działki np. w gaz (koszty zasilenia gazem)

4. Możliwa taryfa prundu "tanio w nocy"

5. koszty innych paliw

6. awaryjności źródeł ciepła

7. konieczności ich konserwacji

8. od wzrostu cen paliw

9. od tego ile chcemy przy grzaniu obsługiwać

itp

Tak więc jest o czym mysleć :).

pzdr

W każdym razie za kocioł mozna zapłacić nawet 5 tys. (plus trochę tys. przy gazie za doprowadzenie go do domku) zł więc o ok 20-25 tys. mniej.

No chyba,że tak jak ja masz do niego 200m. Samemu już tego nie zrobisz bo nikt ci nie pozwoli a za firmę zapłacisz niemało. Poza tym płacić za sam przesył 60zł to gruba przesada.

a moj system grzewczy kosztował niecałe 5 tys zł. Koszty ogrzewania w tym sezonie około 2200 zl. Za niewydane naście lub dziesiąt tysiecy złociszy zamierzam sobie grzać przez jakies następne 20 lat. ot - taka fanaberia.

Nie zapomnij koledze sprzedać patent elektryka Piczmana, niech w połowie sezonu przejdzie na drewno, budując nań szopę za 10 kPLN.

PS. U mnie było tak pięknie, niestety po kilku dniach bez ogrzewania włączyłem największego Duo Heata, a ten bez opamiętania szamie kWh.

Przy tych 5,5 st. C na zewnątrz, płacę dziennie ok. 7,5 zł. za ogrzewanie i CWU.Załamka.

pzdr

A moglbys przypomniec parametry ociepleniowe swojego domu?

Pewnie nie raz to pisales, ale wiesz, ze ciezko cos znalezc na szybko...

Nom, wrzesień jest sporo zimniejszy niż rok temu, i wiele osób już grzeje. U mnie w domu na razie temperatura jak sprzed roku, zobaczymy kiedy zacznę dogrzewać.

pzdr

j-j

jak z grubsza oceniasz moj dom w litrach?

- sciana 25 cm styro, ytong 24/600

- podloga 20 cm styro,

- dach 36 cm welny 0,033

- bartosz

- okna 3 szybowe w warstwie ocieplenia jb-d

- sciana fundamentowa 12 cm styro

Nie nie sprzedaję:) Ale może kiedyś hmm..

Żarty, żartami.

Zależy mi przede wszystkim na popularyzacji pomp w Polsce, a najlepiej koło mojego domu. Zimą wyjdź na osiedle domków jednorodzinnych to zrozumiesz o czy mówię. Pompy są nadal uważane za drogie urządzenia co nie musi być prawdą. Przecież pompę powietrze-woda można mieć już poniżej 10tyś. Wiele ludzi nic na ich temat nie wie i dlatego boją się w nie inwestować. Ok, podniosą się głosy, że lepiej prądem. No i bardzo dobrze byle bez dymu, no chyba że sporadycznie z kominka. Jak już ktoś sobie coś innego zrobił to trudno i nieopłacalnie przejść na prąd lub PCi ale przed budową powinien to każdy mocno przemyśleć.

j-j

jak z grubsza oceniasz moj dom w litrach?

- sciana 25 cm styro, ytong 24/600

- podloga 20 cm styro,

- dach 36 cm welny 0,033

- bartosz

- okna 3 szybowe w warstwie ocieplenia jb-d

- sciana fundamentowa 12 cm styro

Myśle że w zależności od wymiany przy wentylacji zimą może być rożnie ale ok no może ok. 4 max. 4,5 litrowca masz.

Co do kombinacji dwu taryfowej to jeszcze nie wiem bo mam ja od czerwca - cały tamtem sezon przejechałem na budowlanym. Dom zjadł 5300 kWh.

Oczywiście tani prąd kusi ale nie chciałbym oszczędzać 5 groszy kosztem komfortu.

grzejniki atlantica (jak i chyba wszytkie) działają na zasadzie włącz/wyłącz. Wydaje mi się że przy elektronicznym termostacie który mierzy temp w sposób ciągły nie ma cyklów pracy. Po dogrzaniu pomieszczenia termostat pilnuje temp i jak tylko wyniucha że jest nizej to włącza grzejnik. Choćby na 10 s.

Nie martw się - ja dostalem zj...y że podłoga w kuchni jest zimna i konkubinie stópki marzną. Zastanawiam się jak zapakować kabel w fugę. :-)

Edytowane przez coulignon
oj tam.