Liwko 29.09.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) PCi na początku jest bezobsługowa,to fakt ale istnieje ryzyko awarii i co z tym związane drogich napraw po pierwsze,po drugie,nie wiesz jak za parę miesięcy,lat zachowa się kolektor poziomy z glikolem,wystarczy zmęczenie materiału,wada fabryczna i żegnaj DZ,czego oczywiście nie życzę. Ale to jest złośliwość rzeczy martwych i jestem na to przygotowany. Nigdy i nigdzie nie przeczytałem o awarii DZ spowodowanej zmęczeniem materiału. Powiem tak. Kolega ma kocioł od "Klimosza", pierwszy sezon trzy razy serwis. Wkurwia się jak mało kto bo zapłacił słono. Poczytałem trochę na forum o ekonomicznym spalaniu węgla i powiem ci że ci ludzie mają 1000 razy więcej problemów przy paleniu niż posiadacze pomp.Przerabiają, kombinują, rozpalają, gaszą, czyszczą, szukają dobrego węgla, szukają w lepszych cenach. Chciałbyś tak? Bo ja nie. Ojciec ma gaz i przez trzy lata dwa razy awaria kotła Vieesmanna. Dodatkowo opłata stała 60zł na miesiąc. Ja odpuściłem. Wiadomo, najlepszy pasywniak, ale nie zawsze się da. Edytowane 29 Września 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 potwierdzam, dyskusja z tobą nie ma sensu, zbudowałeś jeden domek gdzieś na jakimś wygwizdowie na tym opierasz cały swój światopogląd i nawet do głowy ci nie przyszło że reszta świata może nie wyglądać jak średniowiecze, że są ludzie którzy się wybudowali w mieście, blisko szkoły podstawowej, przedszkola, asfaltowej odśnieżanej drogi oświetlonej w nocy latarniami ulicznymi z zwykłym normalnym autobusem miejskim który jeździ w dzień i w nocy, w bliskości mam dworzec kolejowy, lotnisko, teatr, basen, kino, sklepy itp itd Czyżby Mińsk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ups... Generalnie nie jestem semantycznym estetą, ale mógłbyś to jakimś skrótem lub wykropkować. A bo mnie wk.... Ok, sorry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 29.09.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Każda awaria PCi, kotła itp. to dodatkowe koszty. Awarie najmniej prawdopodobne w prundzie. Dodatkowo PCi musi być tania aby miała sens. Liwko pisał chyba że za tylko PCi (pompa + dolne źródło) zapłącił coś ok. 28 tys. (choć raz pisał że 28 potem 26-28 a potem chyba 20 tys, coś chyba kombinuje tak że w sumie i tak mu już nie uwierzę , sory Liwko ). W każdym razie za kocioł mozna zapłacić nawet 5 tys. (plus trochę tys. przy gazie za doprowadzenie go do domku) zł więc o ok 20-25 tys. mniej. Trzeba dobrze przeliczyć i tyle. A wypada przeliczyć bo PCi nie ma być na pokaz ale do grzania tak więc jej wybór musi być wg mnie poparty opłacalnością. A argument co do bezobsługowości dla PCi jest wg mnie bez sensu bo np. tak prund jak i gazy są równie bezobsługowe tak więc musi się opłacać aby nie przepłacać. Tak na marginesie mojemu znajomemu tydzień temu zawołali za PCi powietrzną 70 tys (buhahahaha!!!!!) aż go poprosiłem o informację co to i jak to, ma dac mi znac. Jakąś obsługę większą lub mniejszą należałoby brać pod uwagę przy paliwach stałych. Niestety nic nie jest takie proste bo to zależy: 1. od wielkości domu 2. Zużycia cwu 2. izolacyjności domu 3. uzbrojenia wokół działki np. w gaz (koszty zasilenia gazem) 4. Możliwa taryfa prundu "tanio w nocy" 5. koszty innych paliw 6. awaryjności źródeł ciepła 7. konieczności ich konserwacji 8. od wzrostu cen paliw 9. od tego ile chcemy przy grzaniu obsługiwać itp Tak więc jest o czym mysleć . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Za PCi+odwierty dałem 20tyś. a reszta to kotłownia (dwa zbiorniki po 120l na CWU, trzy zbiorniczki+trzy pompki+trochę rur i kabli) coś koło 6 tyś. ale dokładnie nie pamiętam więc niech będzie 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 W każdym razie za kocioł mozna zapłacić nawet 5 tys. (plus trochę tys. przy gazie za doprowadzenie go do domku) zł więc o ok 20-25 tys. mniej. No chyba,że tak jak ja masz do niego 200m. Samemu już tego nie zrobisz bo nikt ci nie pozwoli a za firmę zapłacisz niemało. Poza tym płacić za sam przesył 60zł to gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.09.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 a moj system grzewczy kosztował niecałe 5 tys zł. Koszty ogrzewania w tym sezonie około 2200 zl. Za niewydane naście lub dziesiąt tysiecy złociszy zamierzam sobie grzać przez jakies następne 20 lat. ot - taka fanaberia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.09.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Nom, wrzesień jest sporo zimniejszy niż rok temu, i wiele osób już grzeje. U mnie w domu na razie temperatura jak sprzed roku, zobaczymy kiedy zacznę dogrzewać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 30.09.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Nie zapomnij koledze sprzedać patent elektryka Piczmana, niech w połowie sezonu przejdzie na drewno, budując nań szopę za 10 kPLN. PS. U mnie było tak pięknie, niestety po kilku dniach bez ogrzewania włączyłem największego Duo Heata, a ten bez opamiętania szamie kWh. Przy tych 5,5 st. C na zewnątrz, płacę dziennie ok. 7,5 zł. za ogrzewanie i CWU.Załamka. pzdr A moglbys przypomniec parametry ociepleniowe swojego domu? Pewnie nie raz to pisales, ale wiesz, ze ciezko cos znalezc na szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 30.09.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Nom, wrzesień jest sporo zimniejszy niż rok temu, i wiele osób już grzeje. U mnie w domu na razie temperatura jak sprzed roku, zobaczymy kiedy zacznę dogrzewać. pzdr j-j jak z grubsza oceniasz moj dom w litrach? - sciana 25 cm styro, ytong 24/600 - podloga 20 cm styro, - dach 36 cm welny 0,033 - bartosz - okna 3 szybowe w warstwie ocieplenia jb-d - sciana fundamentowa 12 cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Nie nie sprzedaję Ale może kiedyś hmm.. Żarty, żartami. Zależy mi przede wszystkim na popularyzacji pomp w Polsce, a najlepiej koło mojego domu. Zimą wyjdź na osiedle domków jednorodzinnych to zrozumiesz o czy mówię. Pompy są nadal uważane za drogie urządzenia co nie musi być prawdą. Przecież pompę powietrze-woda można mieć już poniżej 10tyś. Wiele ludzi nic na ich temat nie wie i dlatego boją się w nie inwestować. Ok, podniosą się głosy, że lepiej prądem. No i bardzo dobrze byle bez dymu, no chyba że sporadycznie z kominka. Jak już ktoś sobie coś innego zrobił to trudno i nieopłacalnie przejść na prąd lub PCi ale przed budową powinien to każdy mocno przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.09.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Z CWU, czy bez ? Bez. Podlicznik mam tylko na ogrzewanie. w miesiącach letnich płace za prąd 140 zł/m. Wszystkie prądożerne urządfzenia (pralak, zmywarka, bojler)chodzą tylko w nocnej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.09.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 j-j jak z grubsza oceniasz moj dom w litrach? - sciana 25 cm styro, ytong 24/600 - podloga 20 cm styro, - dach 36 cm welny 0,033 - bartosz - okna 3 szybowe w warstwie ocieplenia jb-d - sciana fundamentowa 12 cm styro Myśle że w zależności od wymiany przy wentylacji zimą może być rożnie ale ok no może ok. 4 max. 4,5 litrowca masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.10.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Co do kombinacji dwu taryfowej to jeszcze nie wiem bo mam ja od czerwca - cały tamtem sezon przejechałem na budowlanym. Dom zjadł 5300 kWh. Oczywiście tani prąd kusi ale nie chciałbym oszczędzać 5 groszy kosztem komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.10.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 a tą otwartą przestrzeń czym ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Co ty chcesz od wódki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.10.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 gaweł ma do sprzedania konwektory - mozesz kupić tani lekko używany i zobaczyć jak twa teoria się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.10.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 (edytowane) grzejniki atlantica (jak i chyba wszytkie) działają na zasadzie włącz/wyłącz. Wydaje mi się że przy elektronicznym termostacie który mierzy temp w sposób ciągły nie ma cyklów pracy. Po dogrzaniu pomieszczenia termostat pilnuje temp i jak tylko wyniucha że jest nizej to włącza grzejnik. Choćby na 10 s. Nie martw się - ja dostalem zj...y że podłoga w kuchni jest zimna i konkubinie stópki marzną. Zastanawiam się jak zapakować kabel w fugę. Edytowane 1 Października 2010 przez coulignon oj tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 01.10.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 ProStaś co masz na podłogach w części dziennej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts