badboyryba-M05aL 08.08.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Coraz więcej ludzi kupuje solary i montuje je w swoich domach.....Pokażcie kto gdzie i w jaki sposób zamontował swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.10.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Witam. Coraz więcej ludzi kupuje solary i montuje je w swoich domach..... Pokażcie kto gdzie i w jaki sposób zamontował swoje.... Aby skutecznie dogrzewać ten domek to instalacja powinna tak wyglądać: http://obrazki.elektroda.net/31_1287080792_thumb.jpg pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.10.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Aby skutecznie dogrzewać ten domek to instalacja powinna tak wyglądać: Czy taka ilość paneli gwarantuje brak konieczności posiadania innego źródła ciepła dla domku? Wiesz może jak wygląda zimą wykorzystanie ciepła z tych paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.10.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam. Czy taka ilość paneli gwarantuje brak konieczności posiadania innego źródła ciepła dla domku? Wiesz może jak wygląda zimą wykorzystanie ciepła z tych paneli? Niestety nie można całkowicie oprzeć się na kolektorach. I to z paru powodów: przede wszystkim z powodu długości dnia w zimie. W najkrótszych dniach roku w grudniu (24 grudzień) kolektory grzeją o ile jest słońce tylko przez ok. 4-5 godzin. A to jest stanowczo za mało. Następnym powodem jest brak słońca a grzać trzeba. Ale na razie grzeję dom i ciepłą wodę tylko z kolektorów i o ile nadal pogoda będzie tak łaskawa jak do tej pory przewiduję, że do pierwszej dekady listopada pojadę na kolektorach. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 20.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Tak wyglądają moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 21.11.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam. Aby skutecznie dogrzewać ten domek to instalacja powinna tak wyglądać: http://obrazki.elektroda.net/31_1287080792_thumb.jpg pozdrawiam. Witold Moje są trochę mniejsze ale ciepłą wodę też dają (jak jest słońce). Pewnie było by ich więcej jak pod domem stało by auto z podobną reklamą. :yes: Z tego co widać jest tam o ile dobrze liczę 144 rury a u mnie tylko 44. Jaki masz podłączony do tego zbiornik? U mnie jest 1000L ale jeszcze pod niego mam podłączony kominek i piec od centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selma_mistrz 22.11.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 to jaka powierzchnia paneli wystarczylaby na ogrzanie jednego pokoju kilkunastometrowego? umiecie to przeliczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 23.11.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam. to jaka powierzchnia paneli wystarczylaby na ogrzanie jednego pokoju kilkunastometrowego? umiecie to przeliczyc? Tak jest przelicznik. A wynosi to jak 1:5, czyli na 5m2 dogrzewanej powierzchni potrzeba 1m2 pow. absorpcyjnej kolektora.Taką zasadę przyjmujemy dla kolektorów płaskich i też dla próżniowych. Moje są trochę mniejsze ale ciepłą wodę też dają (jak jest słońce). Pewnie było by ich więcej jak pod domem stało by auto z podobną reklamą. :yes: Z tego co widać jest tam o ile dobrze liczę 144 rury a u mnie tylko 44. Jaki masz podłączony do tego zbiornik? U mnie jest 1000L ale jeszcze pod niego mam podłączony kominek i piec od centralnego. U mnie trochę inaczej, pod kolektory mam podpięte dwa zbiorniki 300l i to tylko do ciepłej wody. W sezonie grzewczym po nagrzaniu wody reszta ciepła idzie w dogrzewanie (czasami ta reszta jest dużo większa), w sezonie letnim reszta idzie w wymiennik pod budynek. Troczę więcej opisałem na stronie: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja3 Pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 03.06.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 U mnie wygląda to tak http://lewarek-energiaodnawialna.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 04.06.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Nie ma co się oszukiwać, że kolektor może zastąpić piec czy inne źródło ciepła. Zgodnie z opinia fachowców z instalacji solarnej można uzyskać góra 20-30% ciepła potrzebnego na ogrzanie domu. Ale nawet żeby uzyskać taki wynik to należy wykonać bardzo dużą instalację, której koszty będą nieadekwatne do zysków. To tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.06.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Nie ma co się oszukiwać, że kolektor może zastąpić piec czy inne źródło ciepła. Zgodnie z opinia fachowców z instalacji solarnej można uzyskać góra 20-30% ciepła potrzebnego na ogrzanie domu. Ale nawet żeby uzyskać taki wynik to należy wykonać bardzo dużą instalację, której koszty będą nieadekwatne do zysków. To tak na marginesie. Witam. Według wstępnych obliczeń powoli mogę obalać pewne mity. Zgodnie z moimi pomiarami: w sezonie grzewczym 2009/2010 gdzie jeszcze nie było instalacji solarnej zużyłem ok. 39,33GJ ciepła, natomiast kiedy już była instalacja solarna w sezonie grzewczym 2010/2011 zużyłem ok. 25,01 GJ a więc instalacja solarna dała mi ok. 14,32 GJ co stanowi 36,4% zaoszczędzonego paliwa. Zakładając, że oba sezony grzewcze były podobne. Gdyby instalacja solarna w lecie dała mi ok.30GJ to z całą stanowczością mógłbym powiedzieć, że kolektorami można przez cały rok ogrzewać chałupę i ciepłą wodę. To się okaże dopiero pod koniec lata. Jednak pozostanie nierozwiązany problem magazynowania energii. W tym miejscu należy zastanowić się jak, gdzie i wczym zmagazynować 30GJ ciepła przez lato. Jak rozwiążę problem to powiem, że kolektorami można opędzić ogrzewanie przez cały rok. A więc opinię kolegi red1980 można nie co zweryfikować. pozdrawiam. Witold Edytowane 10 Czerwca 2011 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts