Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego budować ciepły dom

Recommended Posts

Witam

Chciałem najpierw przywitać użytkowników forum, które od jakiegoś czasu czytuję.

Zaczynamy powoli dojrzewać do budowy domu. Nasz wybór padł na "Dom w amarantusach" z firmy Archon.

Chciałem aby przyszły dom był ciepły i żeby rachunki za ogrzewanie były niskie.

Jako fundament planuję wylanie ławy fundamentowej. Natomiast z czego budować ściany ? W projekcie jest pustak ceramiczny Porotherm 25 cm + styropian 14 cm. Czy będzie to wystarczające ? Czy może zaplanować grubszy styropian ? A może inny materiał na ściany ?

Co do dachu. W projekcie jest dachówka ceramiczna. Jak to się ma do dachówki cementowej lub blachodachówki ? Chodzi o trwałość i koszty wykonania z materiałem. Co Wy polecacie ?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buduj z materiału jaki masz tańszy w swoim rejonie dociepl go styropianem 20cm i będziesz miał ciepły dom. Na dach sobie wybierz co Ci odpowiada nikt Ci nie powie co lepsze bo każdy chwali swoje, jedni dają dachówkę ceramiczna, inni cementową, a jeszcze inni blacho-dachówkę. Poczytaj sobie forum tu jest już wiele podobnych tematów i tak naprawdę każdy chwali swoje. Trudno o obiektywne ocenę jaki materiał na ściany i dach będzie najlepszy, bo każdy z nich ma jakieś zalety i wady.

• 1 month później...

Witam

Dziękuje za odpowiedzi.

Na razie biję się z myślami i szukam odpowiedniego dla siebie projektu, chociaż ten odpowiada mi najbardziej. Warunkiem koniecznym dla mnie jest min. 3 pokoje plus salon, garaż dwustanowiskowy, dom parterowy.

Co do zmian w projekcie to chyba jedynie pomyślałbym nad zmianą pomieszczeń gospodarczych, no i przydała by się jakaś spiżarnia przy kuchni choć nie za bardzo wiem jak ją umiejscowić.

Spytam zupełnie przy okazji... jak się mają podane koszty budowy do rzeczywistości ?

Witam

Dziękuje za odpowiedzi.

Na razie biję się z myślami i szukam odpowiedniego dla siebie projektu, chociaż ten odpowiada mi najbardziej. Warunkiem koniecznym dla mnie jest min. 3 pokoje plus salon, garaż dwustanowiskowy, dom parterowy.

Co do zmian w projekcie to chyba jedynie pomyślałbym nad zmianą pomieszczeń gospodarczych, no i przydała by się jakaś spiżarnia przy kuchni choć nie za bardzo wiem jak ją umiejscowić.

Spytam zupełnie przy okazji... jak się mają podane koszty budowy do rzeczywistości ?

poczytaj najpierw forum

jak już trochę poczytasz, to będziesz jeszcze mniej wiedział i wtedy możesz pytać. Ale już konkretnie ;)

Koszty budowy zależą gdzie budujesz, kim budujesz, ile sam robisz, jaki masz apetyt na luksus, ile masz kasy

mogą być duużo niższe albo duuużo wyższe

Ponieważ mam już spore obycie na różnych budowach i sporo widziałem polecam tradycyjne budowanie. Zaczynając własną budowę planowałem budować dom w technologii ściany jednowarstwowej solbet 42 cm z ich nadprożami itd. Jednak kiedy zacząłem szukać ekipy, która zna się na dobrym budowaniu na cienką spoinę stwierdziłem, że wszystkie budowy w mojej okolicy są zbudowane do bani:) W Polsce majstrowie budują po swojemu a nie tak jak przewiduje producent materiałów. Domy budowane z technologi szkieletowej mają podstawową wadę. Nie są w stanie akumulować ciepła. W domu jest ciepło tylko wtedy kiedy grzejesz potem szybko nastąpi wychłodzenie. W naszym klimacie tego typu budownictwo się nie sprawdza dlatego tak mało tych domów powstaje i nie są szczególnie tanie. Wybór technologi budowy gazobeton silikat, ceramika da podobne koszty budowy 1 m2 ściany. Różnice nie będą kosmiczne. Osobiście preferuję gazobeton ze względu na prostotę jego obróbki i zdolność do akumulowania pary wodnej, która w okresie zimowym zawsze powstaje w domu. Trudno komuś kto zaczyna budować doradzić w co warto uderzyć. Po przeczytaniu licznych postów stwierdzisz, że każdy zachwala swoje i boczy się na kogoś innego. Jeżeli mielibyśmy spotkać się przy piwie powiedziałbym ci osobiście na co uważać aby nie dać się zrobić w bambuko:) Edytowane przez sadm1

Zastanów się nad budową z gazobetonu. Murowanie tradycyjnie na zaprawę wapienną. Tylko nie kupuj gazobetonu z uchwytami do noszenia nie ma potrzeby za to przepłacać. Gazobeton o gęstości 600 24 cm grubości. Do tego nadproża typu L nad okna i drzwi. Proste i szybkie budowanie. Strop najlepiej z płyt kanałowych coraz mniej popularnych ale jest w stanie przenieść największe obciążenia i nie ma problemu ze stawianiem ścianek działowych w miejscu, w którym ci się spodoba. Warto między płytami zostawić przestrzeń 10-15 cm i zazbroić potem zabetonować unikniesz pękania przestrzeni między płytami. W zależności od tego jakie ogrzewanie planujesz budujesz albo i nie kominy.

Warto myśleć o tym jak długo dom trzyma ciepło. Mam siporex ale już wiem, że lepsza byłaby silka. pozdr adam

Owszem silka ma większe zdolności akumulacyjne ciepła tak jak beton. Mają większą pojemność cieplną. Natomiast wymaga to dłuższego wygrzewania domu. Gazobeton, suporex i jak go tam nie nazwiemy sprawdzi się przy ogrzewaniach, w których masz dobrą automatykę sterującą, która specjalnie czasowo obniża temperaturę pomieszczeń. Nagrzanie przy gazobetonie jest szybsze.

ja np mam maxy, bo od razu planowaliśmy powiesić sporo pawlaczy, szafek itd (mały domek). Mój mąż się uparł, po doświadczeniach u kolegi, że na ścianie z bk on nic wieszał nie będzie. Są na to sposoby, oczywiście, ale fakt, że taka ściana jest bardziej miękka. Uparł się, to się uparł, mamy maxy.

Ja chciałam silikaty z Teodor, ale w 2007 nie dało się kupić, były drogie a produkcja schodziła im na pniu.

Jak widzisz różne są pobudki ;)

Edytowane przez EZS

no to będzie wyzwanie :)

ogrzewanie jakie planuje (i raczej nic innego nie wchodzi w grę) to podłogówka. W związku z powyższymi wypowiedziami silka będzie lepsza ze względu na akumulację ciepła ?

Dobrze myślę ?

Odnośnie stropu. Ponieważ nasz dom ma być tylko parterowy, bez poddasza, w związku z tym strop może być dla mnie jak najlżejszy, docieplony grubą warstwą wełny. Pytanie tylko jak gruba powinna to być warstwa :)

Przy okazji. Jest gdzieś w sieci zestawienie kosztów budowy m2 ściany z różnych materiałów ?

Edytowane przez komzik

no to będzie wyzwanie :)

ogrzewanie jakie planuje (i raczej nic innego nie wchodzi w grę) to podłogówka. W związku z powyższymi wypowiedziami silka będzie lepsza ze względu na akumulację ciepła ?

Dobrze myślę ?

Odnośnie stropu. Ponieważ nasz dom ma być tylko parterowy, bez poddasza, w związku z tym strop może być dla mnie jak najlżejszy, docieplony grubą warstwą wełny. Pytanie tylko jak gruba powinna to być warstwa :)

Przy okazji. Jest gdzieś w sieci zestawienie kosztów budowy m2 ściany z różnych materiałów ?

Podłogówka na potęgę jest teraz montowana. Pomyśl o grzejnikach w pokojach gdzie śpicie. Podłogówka powoduje unoszenie się kurzu na wysokość około 60 cm akurat na takiej wysokości znajduje się twarz człowieka kiedy leży w łóżku. Z silki stawia się głównie budynki wielomieszkaniowe ze względu na jej właściwości wytrzymałościowe. Jest w stanie przenosić duże obciążenia. Lepsza będzie ceramika poryzowana lub gazobeton, który osobiście polecam. Ceramika poryzowana rózni się tym od cegły ceramicznej, że w swojej strukturze ma zatopione pęcherzyki powietrza co zwiększa jej opór na przenikanie ciepła. Dobrze ocieplony gazobeton jest znacznie cieplejszy od silikatów i ceramiki. Nie jest w stanie akumulować ciepła. Natomiast szybko nagrzejesz taki budynek. Przy ceramice i silikatach dłużej trzeba grzać. W dzisiejszych czasach kiedy kotły co mają automatykę sterującą każdy korzysta z opcji obniżania okresowego temperatury wewnętrznej kiedy jest w pracy. Po powrocie jesteś w stanie w 30 minut nagrzać dom do normalnej temperatury.

te poglądy były prawdziwe w ubiegłym wieku, gdy ludzie budowali nieocieplone domki, w dobie obecnie istniejących norm bardzo ciężko będzie ci zbudować dom który po wyłączeniu ogrzewania będzie się tak szybko wychładzał, dla przykładu mój domek potrzebuje 3 dni żeby się wychłodzić, a w ciągu 8h to traci góra 0,5 stopnia, albo inny przykład styropian jest znacznie cieplejszy od każdego muru, w liczbach wymiernych ściana ocieplona 20cm styropianu będzie prawie tak samo ciepła niezależnie od tego jaki będzie materiał muru

reasumując to jest wątek o domkach ciepłych, tutaj technologie budowania domów zimnych wzorem z ubiegłego wieku nie mają nic do rzeczy, i raczej nikt w tym wątku się na nie nie nabierze, ocieplać jest zawsze lepiej niż grzać

Nie każdy tak uważa. A dlaczego styropian zawsze jest "ciepły"? Bo ma małą pojemność cieplną:) Gazobeton ma również małą pojemność cieplną w porównaniu z ceramiką i silikatem. Po co zatem grzać mur jak można grzać powietrze w takiej ilości jaka jest potrzebna?