perm 03.10.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 W przypadku grzejników ruch powietrza jest zupełnie inny. Konwekcja występuje w okolicy grzejnika a nie na całej powierzchni pomieszczenia. To powinna być bzdura miesiąca. Jakby konwekcja czyli przekazywanie ciepła albo też ruch powietrza wywołany różną jego temperaturą nie obejmowała całego pomieszczenia to przy grzejniku miałbyś gorąco, przy ścianie przeciwległej zimno. Nawiązując do kurzu to unosi się on gdy różnice temperatur są duże bo i konwekcja jest silna a tak jest przy grzejnikach. Podłogówka ma temperaturę kilkukrotnie niższą od grzejników więc konwekcja jest bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.10.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 a po co w ogóle grzać ten mur ?? gdy ociepli się mur grubą warstwą styropianu to nie wychłodzi się tak szybko jak kiedyś bywało w XX wieku, będzie miał zawsze w okolicach 18-20 stopni a jego ochłodzenie przy całkowitym braku ogrzewania do +10 potrwa tydzień albo i dłużej... Dorzuce swoje 5 groszy do dyskusji. Przez prawie rok rozpatrywalem z czego budowac. Ogladalem wiele domow budowanych w roznych technologiach i ich uzytkownicy bardzo czesto dawali mi do myslenia. Przyklad domku szkieletowego: super dokladne wykonanie, szybki czas realizacji i myslalem, ze ma same plusy. Niestety kolega przytoczyl przyklad braku pradu przez pare godzin, piecyk gazowy stanal i probujac dogrzac samym kominkiem temperatura w domu spadla ponizej 20 stopni przez kilka godzin. Sam buduje z silki. Pomijajac wyssane z palca problemy z cieciem czy niewygoda murowania ciezkimi bloczkami to wg mnie nie ma dzisiaj bardziej stabilnego temperaturowo i przyjaznego zdrowiu materialu na sciany za w sumie za najnizsza cene na rynku (u mnie w Krakowie wyszlo 46 zl brutto za metr sciany - silka 18 cm, izolacja - max 40 zl/metr przy lambda 0,031). I nie bede sie frustrowal jak mi ktos zima drzwi wejsciowe otworzy na dluzsza chwile, nie zrobi to najmniejszego wrazenia na warunkach temperaturowych. Oczywiscie w domu bedzie wentylacja mechaniczna, odpowiednie usytuowanie wzgledem stron swiata i inne takie rozne wielokrotnie przytaczane na forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 To powinna być bzdura miesiąca. Jakby konwekcja czyli przekazywanie ciepła albo też ruch powietrza wywołany różną jego temperaturą nie obejmowała całego pomieszczenia to przy grzejniku miałbyś gorąco, przy ścianie przeciwległej zimno. Nawiązując do kurzu to unosi się on gdy różnice temperatur są duże bo i konwekcja jest silna a tak jest przy grzejnikach. Podłogówka ma temperaturę kilkukrotnie niższą od grzejników więc konwekcja jest bardzo mała. Mała. Właśnie na wysokość twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.10.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Podłogówka na potęgę jest teraz montowana. Pomyśl o grzejnikach w pokojach gdzie śpicie. Podłogówka powoduje unoszenie się kurzu na wysokość około 60 cm akurat na takiej wysokości znajduje się twarz człowieka kiedy leży w łóżku. Ale masz jakieś wsparcie tej tezy? Jakieś wyniki badań, eksperymentów, nie wiem, zdjęcia może? Czy też po prostu Bogusław nakazał Ci w ramach wymiany za grzejniki nie tylko wazelinę odnośnie Regulusów, ale i deprecjonowanie ogrzewania podłogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.10.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Mała. Właśnie na wysokość twarzy. Poczytałbyś trochę zanim coś napiszesz. Konwekcja w przypadku podłogówki również występuje w całym pomieszczeniu. Różnica jest w natężeniu tego procesu. Przy podłogówce ruch powietrza jest na tyle powolny że praktycznie nie podrywa kurzu z podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.10.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Podłogówka na potęgę jest teraz montowana. Pomyśl o grzejnikach w pokojach gdzie śpicie. Podłogówka powoduje unoszenie się kurzu na wysokość około 60 cm akurat na takiej wysokości znajduje się twarz człowieka kiedy leży w łóżku. Z silki stawia się głównie budynki wielomieszkaniowe ze względu na jej właściwości wytrzymałościowe. Jest w stanie przenosić duże obciążenia. Lepsza będzie ceramika poryzowana lub gazobeton, który osobiście polecam. Ceramika poryzowana rózni się tym od cegły ceramicznej, że w swojej strukturze ma zatopione pęcherzyki powietrza co zwiększa jej opór na przenikanie ciepła. Dobrze ocieplony gazobeton jest znacznie cieplejszy od silikatów i ceramiki. Nie jest w stanie akumulować ciepła. Natomiast szybko nagrzejesz taki budynek. Przy ceramice i silikatach dłużej trzeba grzać. W dzisiejszych czasach kiedy kotły co mają automatykę sterującą każdy korzysta z opcji obniżania okresowego temperatury wewnętrznej kiedy jest w pracy. Po powrocie jesteś w stanie w 30 minut nagrzać dom do normalnej temperatury. poczytaj może na temat podłogówki, poczytaj normy i pomyśl, temperatura podłogi w pomieszczeniach mieszkalnych nie może przekraczać,- 29°C 34°C - w łazienkach 35°C - w strefach brzegowych są to temperatury graniczne których ze względów zdrowotnych nie można przekraczać, czyli dla pełnej jasności mojej wypowiedzi, przy temperaturach minimalnych na zewnątrz, przy temperaturach wyższych temperatury są znacznie niższe, wytłumacz mi proszę, w jaki sposób ma unosić się ten kurz w pomieszczeniu z podłogóką, tak w krótkich żołnierskich słowach, bez ściemniania i pisania bzdur z internetu, poza tym jest coś takiego jak samoregulacja podłogówki, zgodnie z II zasadą termodynamiki, jeżeli masz dwa środowiska o różnych temperaturach, to te, one ciepło dąży do uzyskania równowagi i zawsze jest to tak, że wędruje ono ze środowiska o temperaturze wyższej do środowiska o temperaturze niższej, w przypadku gdy temperatura się wyrówna, nie ma przepływu ciepła, ponieważ temperatury podłogi z reguły oscylują w granicach wyimienionych wyżej, w miarę nagrzewania powietrza nad podłogą następuje coraz mniejsza wymiana ciepła i podłogówka zaczyna coraz mniej grzać, to jest tak jak określa to bogusław, słynna samoregulacja podłogówki, automatycznie zmniejsza się konwekcja powietrza czyli jak już mówimy o fizyce, nie ma przenoszenia ciepła wynikającego z różnicy temperatur, a ta różnica temperatur powoduje ruch powietrza które może porwać z podłogi drobinki kurzu, piszesz szeroko o tym jak to wszystko sobie przemyślałeś, moim zdaniem chyba jednak nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.10.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Wydaje mi się,że nie należy się przejmować.Jeden sadm 1nie przewróci sztuki budowania na tę niewłaściwą stronę...Nie przemyślał wielu problemów.Nie pomacał wielu instalacji, tylko naczytał się ulotek.Dojdzie powoli, jak wielu przed nim.Tu jest wszystko po sto razy i ze szczegółami.Wystarczy poczytać.... Poprawnie postawiony problem - to połowa jego rozwiązania. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Ja nie deprecjonuję ogrzewania podłogowego. Sam będę miał prawie połowę domu ogrzewane podłogówką. Nie uważam za właściwe instalowanie jej w pokojach gdzie człowiek układa się do snu... i tyle. Podłogówka jest świetnym wynalazkiem i nic tego nie zmieni. Natomiast ruch powietrza jest inny przy podłogówce i grzejnikach rozkłady łatwo znaleźć w necie. Miałem okazję czytać również i publikacje, które zdecydowanie były za ogrzewaniem podłogowym. Natomiast przypadkiem znalazłem również takie, które pokazywały efekty negatywne. Nie mogę jednak tego odnaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Proszę link do publikacji za:http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/wplyw_ogrzewania_podlogowego_na_iaq.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 To opracowanie ewidentnie pokazuje zalety ogrzewania podłogowego. Jak znajdę badania o wadach zamieszczę link. Nie potrafię tego co czytałem odszukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Proszę kolejny raz strzelam sobie w stopę kolejny link z zaletami:http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/ogrzewanie-plaszczyznowe-bolg/43-ogrzewanie-niskotemperaturowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.10.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Proszę kolejny raz strzelam sobie w stopę kolejny link z zaletami: http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/ogrzewanie-plaszczyznowe-bolg/43-ogrzewanie-niskotemperaturowe.html Poczytaj posty bogusława w dziale ogłoszenia drobne, wątek o regulusach. Jedną z wad podłogówki podnoszoną przez niego jest utrzymywanie nóg w podwyższonej temperaturze co jego zdaniem zdrowiu nie służy. Jest jak pisze lekarzem więc niby wie czym problem ale jego argumenty przekonywujące nie są. Tym bardziej że produkuje jak juz pewnie wiesz zwykłe grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Słuchajcie dotarłem do badań prowadzonych we Francji na temat ogrzewania podłogowego i jego wpływu na układ żylny, żylaki itd. Ciekawy materiał. Zamieszczam link:http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=de|pl&u=http://www.wieland-cuprotherm.de/internet/media/de/technik_pdf/da_r_flchenheizung_bericht_phlebologie_08.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Tutaj link do podobnego materiału o chyba tych samych badaniach:http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=de|pl&u=http://home.bingo-ev.de/hs467/technik/fussbodenheizung.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 03.10.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Warto przeczytać również i to:http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=fr|pl&u=http://cemv.vascular-e-learning.net/poly/136.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komzik 03.10.2010 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 (edytowane) cieszę się, że temat się rozwinął Z powyższych postów kolegi sadm1 wynika, że niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe wręcz przyczynia się do poprawy stanu zdrowia Chyba, że źle zrozumiałem tłumaczony przez Google tekst W moim przypadku podłogówka pozostaje w całym domu bo nie wyobrażam sobie grzejników na ścianach... Cały czas jednak mam dylemat - z czego budować, co będzie najlepsze. Padają głosy za gazobetonem i za silką... cały czas nie jestem przekonany do końca do żadnego z tych dwóch rozwiązań. Rozumiem, że gazobeton jest miękki, silka twarda. Jak wygląda wieszanie czegokolwiek na ścianie z gazobetonu ? Z drugiej strony pewnie w gazobetonie łatwiej położyć wszelkiego rodzaju instalacje. Czy ktoś może mi podać z własnego doświadczenia koszty wybudowania m2 ściany z silki i gazobetonu wliczając w to koszt spoiny i ocieplenia ? Edytowane 3 Października 2010 przez komzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 03.10.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Kurde... na wiekszości forów nie pisze się posta pod własnym postem, tylko używa opcji "EDYTUJ" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.10.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Temp. wody w podłogówce to ok 25-30 stopni, temp. podłogi po nagrzaniu przez słońce jest dużo wyższa więc wtedy kurz lata jak szalony Odpoczywa przy grzaniu podłogi Podłogówka jest zdrowa dla kurzu bo go nie męczy pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 04.10.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Wśród badanej grupy 84 osób 17% osób skarżyło się na problemy kończyn dolnych, z tego 20% na zmęczenie nóg oraz 5% na ból. Przeliczmy procenty na osoby. 17% - 14,28 osoby, 20% z tego 2,86 osoby, 5% z tego 0,71 osoby. Patrząc na taką próbę warto przemyśleć podłogówkę. W ostatnim linku podłogówka jest określana jako czynnik ryzyka zakrzeplicy, niewydolności żylnej, żylaków. Warto wiedzieć o takim ryzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roto 02.01.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 piszecie o podłogówkach ,mieszkam w swoim domu 10 lat z ogrzewaniem tradycyjnym grzejnikowym od 3lat mam w salonie i kuchni z jadalnią podłogówkę.Jeśli ktoś kto niema takiego ogrzewania pisze o kurzu, zdrowiu to chce zabłysnąć ile ma wiedzy.Pisze z własnego doświadczenia kurz to latał od grzejników ,a podłoga jest bardziej ciepła w upalne dni latem .Więc ludzie mieszkający w ciepłych krajach są bardzo schorowani nasi pradziadkowie żyli w strasznych czasach kładąc się na zapieckach .Jeśli chodzi o moje zdanie to [podłogówka] i jeśli będę budował nowy dom a mam taki zamiar to z całą pewnością będzie ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts