Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego budować ciepły dom

Recommended Posts

Ja polecam gazobeton. Przy ceramice dom nie będzie "pasywny"Gazobeton jest szczelny i nie ma ruchu powietrza w nim. U wujka czułem jak hula wiatr w wietrzne dni w kontaktach(ma pustaki maxa) Oczywiście zależy to od wykonawcy jak zrobi ci ekstra to dobrze ale więcej jest takich którym się "gdzieś spieszy"

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tuż po wybudowaniu domu z porothermu pw 25 cm i ociepleniu 15 cm styropianu wiem że teraz stawiałbym dom z silikatow. Jednak co lity materiał to lity. Wiercenie dziur do powieszenia czegoś na tym pustaku to koszmar. Przy ocieplaniu trzeba bardzo pilnować ekipy albo robić samemu bo najdrobniejsza nieszczelność kończy się wianiem z gniazdek. Mi na parterze łopocą nogawki spodni jak przechodzę koło gniazdek bo w paru miejscach nie doszczelniony jest dobrze cokół a i nie dopilnowałem ekipy i pierwsza płytę styropianu na dole przykleili na same placki, bez opaski.

Silikaty nie mają żadnej z tych wad, są lite, twarde, wieszanie na ścianach to bajka. Mają dużą akumulacyjność ciepła. Mają tylko wadę taką że są zimne i przez to trzeba uważać na typowe mostki cieplne i odpowiednio je zlikwidować (docieplenie ścian szczytowych na przykład). Mają jeszcze jedną zaletę: bardzo dobrze tłumią dżwięki. Dlatego często są wykorzystywane do budowania ścianek działowych.

Pozdrawiam