above 08.08.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam serdecznie, jestem w takcie remontu poddasza i planuję zbudować tam kominek. Kominek chciałbym postawić w miejscu, w którym nie ma bezpośredniego dostępu do komina. Komin jest standardowo, na środku poddasza, kominek chciałbym postawić pod ścianą. W związku z tym spaliny musiałyby wychodzić na zewnątrz przez ścianę. Chciałem umieścić na ścianie komin z "kwasówy". Pytanie: Czy takie rozwiązanie w ogóle jest możliwe? Czy można tak zrobić? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.08.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam.Można.Pod warunkiem, że komin będzie miał odpowiednią wysokość czynną (od wpięcia urządzenia do wylotu). Czyli 4 metry.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
above 09.08.2010 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedź! W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Czy komin musi być prosty czy może mieć zgięcie pod kątem prostym? Czy rura fi10 wystarczy? Chodzi o to, że na ścianie, na której chciałbym ten komin umieścić będzie kładziony styropian 15cm w związku z tym chciałbym tę rurę "puścić" tak, żeby się, powiedzmy, licowała ze styropianem. Plan jest taki, żeby rurę ułożyć w lewo (zaraz po wyjściu ze ściany), a następnie, po ok 2 metrach wypuścić ją pionowo. Nie wiem czy czytelnie napisałem o co mi chodzi:) Z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.08.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Jakiej średnicy komin, to zależy jakie palenisko (wkład kominkowy) planujesz... Tutaj nie ma mowy o jakiejś "rurze" tutaj trzeba rozglądać się za kominem metalowym dwuściennym izolowanym (systemowym) Czyli wyszukiwarka google i do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
above 09.08.2010 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Człowiek się całe życie uczy. Co do wkładu - powierzchnia poddasza jest niewielka (50m2) wiec wkład nie będzie zbyt mocny. No ale czy opcja wstawienia tego komina pod styropian jest ok? Czy są jakieś przeciwwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.08.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam. Zaraz, zaraz....bo widzę że coś "nie-teges kombinujesz"... Wyjaśnij nieco dokładniej co zamierzasz w ogóle zrobić i jak...bo z tego co widać to chciałbyś komin do kominka zrobić z rury fi 100 mm puszczonej w styropianie i zakręconej w esy-floresy ??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
above 09.08.2010 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 No tak to mniej więcej chciałbym zrobić - ale nie wiem czy się w ogóle da (względy bezpieczeństwa itd). Może dokładniej będzie jak zrobię zdjęcie i narysuję na nim mniej więcej jak to widzę. Ale to dopiero jak wrócę z pracy:)Krótko: przewód kominowy chciałbym puścić po ścianie (po zewnętrznej stronie) z jednym zagięciem (90 stopni) - komin w kształcie litery "L" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.08.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam.Szkoda czasu rysować.Komin do kominka w Twoim przypadku:-średnica 150 lub 180 mm przy małym palenisku-izolacja 3 lub 5 cm -płaszcz zewnętrznyDaje to w sumie średnicę 210 - 280 mm plus odsadzenie od ściany frontowej około 50 - 150 mm.Odchyłka od pionu maksymalnie 2 razy po 30 stopni. Żadne poziome odcinki w rachubę nie wchodzą.Skąd wziął Ci się w głowie w ogóle pomysł puszczania zwykłej rury w styropianie? Przecież to wręcz nielogiczne - w kominku ogień i temperatura rzędu kilkuset stopni, w kominie czasami niewiele mniej...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
above 09.08.2010 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Wielkie dzięki za uświadomienie. Nadal jest to dla mnie czarna magia, ale już mniej. Będę dalej drążył temat, i jeśli będę miał pytania pozwolę sobie napisać. pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts