Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU do ogrzewaniania pokoju zamiast CO?

Kolores

Recommended Posts

Witam.

Nie mam w domu CO, tylko kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Niestety do jednego małego pokoju nie dało się doprowadzić nadmuchu i jest nieogrzewany. Z tego powodu do dziś pełni rolę graciarni, jednak w tym roku będzie już potrzebny do celów mieszkalnych. Czy można ogrzać pokój grzejnikiem zasilanym z w jakiś sposób cwu, np. z odgałęzienia od pionu cyrkulacji? Ten pion cwu będę dopiero prowadzić, przy okazji montażu powietrznej pompy ciepła. W tej chwili mam tylko pion zimnej wody i podgrzewacze przepływowe. Czy PCi do cwu ma wystarczający zapas mocy do takiego nietypowego zadania?

Dzięki za wszelkie wskazówki.

Bankructwo to mi grozi jeśli będę ogrzewać pokój bezpośrednio grzejnikiem elektrycznym.

Moje pytanie dotyczy tego, czy w ogóle można przepuszczać cwu przez grzejnik, czy też są jakieś przeciwwskazania. Skażenie wody jakąś chemią z grzejnika? Korozja instalacji?

Jeśli są przeciwwskazania to kupię pompę ciepła z wężownicą w zasobniku. Taka wężownica służy normalnie do podgrzewania cwu za pomocą CO, ale w tym przypadku będzie odwrotnie: cwu w baniaku będzie podgrzewać wodę do CO w wężownicy. Tylko że jest to rozwiązanie droższe w inwestycji i eksploatacji: droższa PCi z wężownicą, dodatkowa pompa cyrkulacyjna CO, dłuższe rurki doprowadzające, zasilanie pompy cyrkulacyjnej.

Dobrze myślę?