Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Nie mam w domu CO, tylko kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Niestety do jednego małego pokoju nie dało się doprowadzić nadmuchu i jest nieogrzewany. Z tego powodu do dziś pełni rolę graciarni, jednak w tym roku będzie już potrzebny do celów mieszkalnych. Czy można ogrzać pokój grzejnikiem zasilanym z w jakiś sposób cwu, np. z odgałęzienia od pionu cyrkulacji? Ten pion cwu będę dopiero prowadzić, przy okazji montażu powietrznej pompy ciepła. W tej chwili mam tylko pion zimnej wody i podgrzewacze przepływowe. Czy PCi do cwu ma wystarczający zapas mocy do takiego nietypowego zadania?

Dzięki za wszelkie wskazówki.

https://forum.murator.pl/topic/146529-cwu-do-ogrzewaniania-pokoju-zamiast-co/

Bankructwo to mi grozi jeśli będę ogrzewać pokój bezpośrednio grzejnikiem elektrycznym.

Moje pytanie dotyczy tego, czy w ogóle można przepuszczać cwu przez grzejnik, czy też są jakieś przeciwwskazania. Skażenie wody jakąś chemią z grzejnika? Korozja instalacji?

Jeśli są przeciwwskazania to kupię pompę ciepła z wężownicą w zasobniku. Taka wężownica służy normalnie do podgrzewania cwu za pomocą CO, ale w tym przypadku będzie odwrotnie: cwu w baniaku będzie podgrzewać wodę do CO w wężownicy. Tylko że jest to rozwiązanie droższe w inwestycji i eksploatacji: droższa PCi z wężownicą, dodatkowa pompa cyrkulacyjna CO, dłuższe rurki doprowadzające, zasilanie pompy cyrkulacyjnej.

Dobrze myślę?

https://forum.murator.pl/topic/146529-cwu-do-ogrzewaniania-pokoju-zamiast-co/#findComment-4232106