Kolores 08.08.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam.Nie mam w domu CO, tylko kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Niestety do jednego małego pokoju nie dało się doprowadzić nadmuchu i jest nieogrzewany. Z tego powodu do dziś pełni rolę graciarni, jednak w tym roku będzie już potrzebny do celów mieszkalnych. Czy można ogrzać pokój grzejnikiem zasilanym z w jakiś sposób cwu, np. z odgałęzienia od pionu cyrkulacji? Ten pion cwu będę dopiero prowadzić, przy okazji montażu powietrznej pompy ciepła. W tej chwili mam tylko pion zimnej wody i podgrzewacze przepływowe. Czy PCi do cwu ma wystarczający zapas mocy do takiego nietypowego zadania?Dzięki za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 09.08.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Bankructwo gwarantowane ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolores 10.08.2010 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Bankructwo to mi grozi jeśli będę ogrzewać pokój bezpośrednio grzejnikiem elektrycznym.Moje pytanie dotyczy tego, czy w ogóle można przepuszczać cwu przez grzejnik, czy też są jakieś przeciwwskazania. Skażenie wody jakąś chemią z grzejnika? Korozja instalacji?Jeśli są przeciwwskazania to kupię pompę ciepła z wężownicą w zasobniku. Taka wężownica służy normalnie do podgrzewania cwu za pomocą CO, ale w tym przypadku będzie odwrotnie: cwu w baniaku będzie podgrzewać wodę do CO w wężownicy. Tylko że jest to rozwiązanie droższe w inwestycji i eksploatacji: droższa PCi z wężownicą, dodatkowa pompa cyrkulacyjna CO, dłuższe rurki doprowadzające, zasilanie pompy cyrkulacyjnej.Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Korozja instalacji owszem, ciągle dajesz świeżą i natlenioną wodę do grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts