westen 07.12.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Z instalacją. 20 x 265Wp Talesun = 5300 Wp, w cenie 21500 zl 18 x 265Wp Talesun = 4770 Wp , w cenie : 20400 zl, Inwerter Solax ( 10 lat gwarancji), a jak się ta firma nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 07.12.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Wiem że jeden panel daje coś ponad 8A i 32v, teraz obniż to do np 13v napięcia ładowania ... Panel pcha a ładowarka może tylko 12-14v i 30A ... Ja już sie pogubiłem. 30A to max regulatora po stronie DC. Wejściowej. A nie max na wyjściu regulatora, bo to by było bez sensu. Po kiego producent miałby okreslać maxymalny prąd na wyjściu ładowarki, jak tym steruje kontroler ładowania w zależności od zapotrzebowania aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.12.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 a jak się ta firma nazywa? SolDom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ja już sie pogubiłem. 30A to max regulatora po stronie DC. Wejściowej. A nie max na wyjściu regulatora, bo to by było bez sensu. Po kiego producent miałby okreslać maxymalny prąd na wyjściu ładowarki, jak tym steruje kontroler ładowania w zależności od zapotrzebowania aku? Ja tego nie wiem , próbuję to jakoś ogarnąć na podstawie obserwacji i pomiarów... Np ładowarka sieciowa ma max 20A i to by się zgadzało bo podczas ładowania miernik poboru z sieci pokazuje poniżej 300w , idąc tym tropem to jeżeli ładowarka solarna ma 30A to wiadomo dlaczego tylko dwa panele ... Ładowarki ( solarna i sieciowa...) służą tylko do ładowania akumulatora a nie wspomagania sieci ...,inwerter do zasilania oświetlenia pobiera energię z akumulatora lub z sieci ,nie zasila sieci bezpośrednio z fotowoltaiki... Jeżeli ma naładowane akumulatory to sam z siebie się nie przełączy na nie , musi być większa moc z paneli niż aktualny pobór z sieci wtedy przełączy się na aku i z nich zasila a fotowoltaika ładuje akumulatory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 07.12.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ja tego nie wiem , próbuję to jakoś ogarnąć na podstawie obserwacji i pomiarów... Np ładowarka sieciowa ma max 20A i to by się zgadzało bo podczas ładowania miernik poboru z sieci pokazuje poniżej 300w , idąc tym tropem to jeżeli ładowarka solarna ma 30A to wiadomo dlaczego tylko dwa panele ... Ładowarki ( solarna i sieciowa...) służą tylko do ładowania akumulatora a nie wspomagania sieci ...,inwerter do zasilania oświetlenia pobiera energię z akumulatora lub z sieci ,nie zasila sieci bezpośrednio z fotowoltaiki... Jeżeli ma naładowane akumulatory to sam z siebie się nie przełączy na nie , musi być większa moc z paneli niż aktualny pobór z sieci wtedy przełączy się na aku i z nich zasila a fotowoltaika ładuje akumulatory... Wg mnie proste pytanie do producenta, czy maksymalne parametry wejściowe DC to parametry wejścia od strony PV. Choc dla mnie to wydaje sie oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.12.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Wg mnie proste pytanie do producenta, czy maksymalne parametry wejściowe DC to parametry wejścia od strony PV. Choc dla mnie to wydaje sie oczywiste. Przewas, Ile masz u siebie m2 tych paneli składających się na moc 10 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.12.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Wg mnie proste pytanie do producenta, czy maksymalne parametry wejściowe DC to parametry wejścia od strony PV. Choc dla mnie to wydaje sie oczywiste. W opisie jest napisane ... "60A prostownik solarny do ładowania akumulatora"... Jak by nie patrzeć to ok 3000w ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 07.12.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Przewas, Ile masz u siebie m2 tych paneli składających się na moc 10 kW? ok 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.12.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 ok 120m2 Dużo tego. Trzeba mieć łącznie 240 m2 dachu Jakie to są panele? (jakiej mocy i wymiarów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 60A prostownik solarny do ładowania akumulatora No to ma 60 A WYJŚCIA na aku... Ile ma wejścia z paneli - nie wiada.. Zabawka z tajemnicą w gratisie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.12.2016 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Na YT jest test "tego czegoś" jednak w starszej wersji - kaszana na maxa. Priorytet lądowania ze słońca nie działa tu pierwsza część: i druga: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Na YT jest test "tego czegoś" jednak w starszej wersji - kaszana na maxa. Priorytet lądowania ze słońca nie działa tu pierwsza część: i druga: Przecież ten człowiek nawet nie wie co testuje i jak działa to urządzenie... Odłącz sobie żywcem akumulator od UPS i się głupio pytaj dlaczego padło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.12.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Przecież ten człowiek nawet nie wie co testuje i jak działa to urządzenie... Odłącz sobie żywcem akumulator od UPS i się głupio pytaj dlaczego padło ... To trochę tak jak z Twoim: "60A prostownik solarny do ładowania akumulatora"... Jak by nie patrzeć to ok 3000w ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 To trochę tak jak z Twoim: "60A prostownik solarny do ładowania akumulatora"... Jak by nie patrzeć to ok 3000w ... Skoro wiesz ile ma być to dlaczego nie wyprowadzisz mnie czy raczej nas z błędu ... Tak swoją drogą to właśnie otrzymałem odpowiedź odnośnie ilości paneli i wyszło tyle ile wydedukowałem na samym początku opierając się na obserwacji urządzenia które aktualnie posiadam ... Tak więc wszyscy obstawiam po swojemu a wyszło że jednak moja wiedza była pewniejsza ... Według producenta ma być max cztery stringi po 72v czyli 2kWp, tyle właśnie o stawiałem a cała reszta późniejszych wyliczeń nie tylko moich była już tylko pobożnymi życzeniami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.12.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Od razu napisałem że gadaj z serwisem a nie ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Od razu napisałem że gadaj z serwisem a nie ze mną Ale wyliczenia miałeś dobre ... Jeszcze takie pytanko ... Ile energii wyprodukuje 2kWp w ciągu jednego słonecznego letniego dnia ...? Edytowane 8 Grudnia 2016 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.12.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Mi z 3,3kW w najlepszy letni dzień zrobiło 20,5kWh. Czyli około 6,21kWh/kWp Więc w najlepszy dzień z 2kW będzie około 2 * 6,21 = 12,42kWh EDIT: Wróć nawet 22,4 tym samym w przypadku 2kW będzie 13,5kWh Tu masz czerwiec tego roku czyli najdłuższy dzień: Edytowane 8 Grudnia 2016 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 08.12.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Dużo tego. Trzeba mieć łącznie 240 m2 dachu Jakie to są panele? (jakiej mocy i wymiarów) Kaneka HB 105W / 99cmx120cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 08.12.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 60A prostownik solarny do ładowania akumulatora No to ma 60 A WYJŚCIA na aku... Ile ma wejścia z paneli - nie wiada.. Zabawka z tajemnicą w gratisie... Adam M. Wg mnie nikt nie podawałby parametrów ładowarki na wyjściu nie podając kluczowych parametrów wejściowych bo to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 08.12.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ale wyliczenia miałeś dobre ... Jeszcze takie pytanko ... Ile energii wyprodukuje 2kWp w ciągu jednego słonecznego letniego dnia ...? Jeżeli chcesz robić klasyczny offgrid, to pobaw się ustawieniem paneli. Celuj w kąty zimowe żeby spłaszczyć nieco produkcję roczną. Potem do tego dobierz akumulatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts