Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jak liczy ktoś co wydał 200k na dom i zakredytował się na 30 lat? ;) bo koszty kredytu będą wynosiły kolejne 200k PLN. Żartuje nie mam kredytu ale chce tylko pokazać jak wygląda druga strona medalu. Bo pisząc wydałem 100 czy 500k na dom nie piszemy o całej reszcie kosztów.

Podobnie jak nikt nie pisze o warunkach w domu dla jednego z PC 19oC to już cieplutko i obniża temperaturę na noc do 16oC, a inny 25oC to idealny komfort. Jedni lubią pomarańcze a inni jak im nogi śmierdzą.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętam jak dziś te teksty o zwrocie i o tym jak 7-8 lat temu niektórzy pisali na tym forum, w innym wątku, że oprocentowanie lokaty w banku przez 20 lat nie będzie niższe niż 5% rocznie i ile to oni zaoszczędzą i "zarobią" jak zrobią to czy tamto (położą kable zamiast np. pompy ciepła itd). Ciekawe co teraz by ci znawcy bankowości powiedzieli?

Panowie a może by tak powrócić do tematu tego wątku: PV, a nie pokazywać co kto zbudował i się komu kiedy zwróciło, albo komu cuchną stopy bo nie ma wentylacji...

Czy szanowni koledzy mają styczność z tzw. optymalizatorami modułów instalacji PV . http://solgen.pl/technologia-smart/

Zastosowanie optymalizatorów mocy w modułach smart przekłada się na ;

- wzrost rocznej produkcji energii zazwyczaj od 5 % do nawet 25 %.

....Szczególnie duży wzrost wydajności występuje w przypadku tych instalacji, w których pojawiają się okresowe zacienienia pochodzące od kominów, anten, lukarn, słupów, drzew itd.

-instalacje wykonane na modułach smart generują wyższe uzyski energii, także w przypadku niezacieniowanych instalacji PV.

....Te dodatkowe uzyski wynikają z nierównomiernego starzenia się modułów, nierównomiernego brudzenia, nierównomiernego nagrzewania się modułów, pojawiających się punktowych zabrudzeń spowodowanych zalegającym liściom czy ptasimi odchodami.

Czy szanowni koledzy mają styczność z tzw. optymalizatorami modułów instalacji PV . http://solgen.pl/technologia-smart/

Zastosowanie optymalizatorów mocy w modułach smart przekłada się na ;

- wzrost rocznej produkcji energii zazwyczaj od 5 % do nawet 25 %.

....Szczególnie duży wzrost wydajności występuje w przypadku tych instalacji, w których pojawiają się okresowe zacienienia pochodzące od kominów, anten, lukarn, słupów, drzew itd.

-instalacje wykonane na modułach smart generują wyższe uzyski energii, także w przypadku niezacieniowanych instalacji PV.

....Te dodatkowe uzyski wynikają z nierównomiernego starzenia się modułów, nierównomiernego brudzenia, nierównomiernego nagrzewania się modułów, pojawiających się punktowych zabrudzeń spowodowanych zalegającym liściom czy ptasimi odchodami.

Witam.

Ponownie zwracam się o opinie użytkowników .... może ktoś podpowie,

Czy założenie paneli fotowoltaicznych w domu jednorodzinnym się opłaca ?

czy faktycznie można korzystać z tych paneli przez rok nie płacąc za prąd?

Z góry dziękuję za każdą opinię

Generalnie - nie opłaca się.

Za drogie to jest, jak ma być przyzwoitej jakości.

Ale...

Są dotacje, dopłaty itp.

Czasem więc się opłaca.

Zwykle "na zero" wychodzi się po latach.

Tak od 6 do 16.

Potem to już sama przyjemność - zyski.

Zwykle do tego czasu nie jesteś właścicielem tych urządzeń a ten od dopłat.

Różnie jest w zależności od tego kto dopłaca i ile.

Zdecydowanie lepiej jest dobrze ogacić chałupę i przejść na LEDy.

Adam M.

Generalnie - nie opłaca się.

Za drogie to jest, jak ma być przyzwoitej jakości.

Ale...

Są dotacje, dopłaty itp.

Czasem więc się opłaca.

Zwykle "na zero" wychodzi się po latach.

Tak od 6 do 16.

Potem to już sama przyjemność - zyski.

Zwykle do tego czasu nie jesteś właścicielem tych urządzeń a ten od dopłat.

Różnie jest w zależności od tego kto dopłaca i ile.

Zdecydowanie lepiej jest dobrze ogacić chałupę i przejść na LEDy.

Adam M.

Dziękuję za odpowiedź

Przedstawiono mi koszt założenia paneli z dotacją na kwotę 7435 zł., (myślę, że to nie dużo), a koszt zwrotu wyliczony jest na 4 lata.

Jednak obawiam się czy faktycznie panele w ciągu roku wyprodukują tyle prądu, żeby za niego nie płacić?

Przy średnim uzysku na poziomie 30% daje to realną moc 1,15kW

Nie powala...

Ciekawe CO jesteś w stanie zasilić TAKĄ mocą?

Światełka LED? - Tak.

Lodówkę? (160W) - Tak.

Zmywarkę? 2,5kW - no... wątpię...

Pralka - to samo...

NA PEWNO światło i lodówka!

Dasz sobie radę z ręcznym praniem garów i gaci?

- Opłaci się!

Adam M.

Wg.kolegi marcinbb parę stron wcześniej; http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230, przy mocy instalacji 3300 Wp, produkcja energii elektrycznej w ciągu roku to ok. 3000 kWh . Około 20 % do 30 % energii wyprodukowanej zostaje zużyte bezpośrednio przez urządzenia budynku a pozostałą ilość energii odprowadzasz do sieci, którą potem możesz odebrać w ilości 80 % odprowadzonej
Przy średnim uzysku na poziomie 30% daje to realną moc 1,15kW

Nie powala...

Ciekawe CO jesteś w stanie zasilić TAKĄ mocą?

Światełka LED? - Tak.

Lodówkę? (160W) - Tak.

Zmywarkę? 2,5kW - no... wątpię...

Pralka - to samo...

NA PEWNO światło i lodówka!

Dasz sobie radę z ręcznym praniem garów i gaci?

- Opłaci się!

Adam M.

Myślałem że te panele o mocy 3,48 kWp będą najlepsze, bo mają większą moc, a tu okazuje się, że też są za słabe :).

Przyznaję, że w tym temacie jestem laikiem.

No to jak tu wierzyć "fachowcom"?.

To jaka musiała by być moc paneli, aby w zupełności naprodukowałaby prądu do moich potrzeb tj. 2550 kWh

Wg.kolegi marcinbb parę stron wcześniej; http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=230, przy mocy instalacji 3300 Wp, produkcja energii elektrycznej w ciągu roku to ok. 3000 kWh . Około 20 % do 30 % energii wyprodukowanej zostaje zużyte bezpośrednio przez urządzenia budynku a pozostałą ilość energii odprowadzasz do sieci, którą potem możesz odebrać w ilości 80 % odprowadzonej

Przejrzałem tą stronę i chyba moc zaproponowanej mi instalacji 3,48 kWp będzie dla mnie dobra (o ile dobrze wszystko zrozumiałem).

Moje zapotrzebowanie roczne to 2550 kWh.

W mojej ofercie podano mi, że średni roczny uzysk z 1 kWp to 1076 kWh

Przy takim uzysku rocznie mogę wyprodukować 3744,48 kWh, a moje zapotrzebowanie to 2550 kWh.

Wiem, że za oddane do energetyki 1 kWh dostanę 0,8.

Więc po moich obliczeniach wydaje się, że nawet będę miał trochę zapasu na przyszły rok.

Tylko czy ja dobrze to liczę? tego nie wiem :)

Wszystko zależy od tego jak te 2550 kWh rocznie zużywasz.

Jeśli zużywasz je równomiernie to ta instalacja ma szansę w 80% - 90% pokryć Twoje potrzeby.

Jeśli jednak, w skrajnym przypadku, zużywasz je w jednym miesiącu :Dto z pewnością będzie 10 razy za mała.(

Prąd zużywam raczej równomiernie, ale byłem przekonany, że ta instalacja w 100 % pokryje moje roczne potrzeby.

Prąd zużywam raczej równomiernie, ale byłem przekonany, że ta instalacja w 100 % pokryje moje roczne potrzeby.

Zakładaj jak masz do tego przekonanie...

Tutaj nie uzyskasz żadnej konkretnej odpowiedzi...

Po roku użytkowania pochwal się co pokazuje licznik dwukierunkowy ...:yes:

Zakładaj jak masz do tego przekonanie...

Tutaj nie uzyskasz żadnej konkretnej odpowiedzi...

Po roku użytkowania pochwal się co pokazuje licznik dwukierunkowy ...:yes:

Tylko ja nie wiem czy mam przekonanie :)

Na pewno nie chciałbym zapłacić za panele, a później dalej płacić wysokie rachunki za prąd

Żadnego zapasu na przyszły rok nie będzie, bo jak nie odbierzesz wszystkiego w bilansie rocznym to to czego nie odbierzesz staje się prezentem dla ZE.

Facet od "sprzedaży" paneli stwierdził, że nadwyżka z jednego roku będzie zużyta przeze mnie w następnym roku w pierwszej kolejności

Facet od "sprzedaży" paneli stwierdził, że nadwyżka z jednego roku będzie zużyta przeze mnie w następnym roku w pierwszej kolejności

Dobrze ;powiedział zużywasz zawsze swój najstarszy prąd. Więc w dniu dzisiejszym najpuźniej odbierzesz energię wyprdukowaną 20.08.2016r jeśli tego nie zrobisz to przepada.

W jestem w tauronie. Napisalem podanie o roczne rozliczenie (bilansowanie) energii, wczesniej mialem półroczne. Na koniec czerwca byl odczyt z licznika. Dostalem rozliczenie w ktorym napisano m.in. Informujemy, że zgodnie z Ustawą o OZE do wykorzystania pozostaje łączna ilość energii elektrycznej *3116 *kWh. Zadzwonilem i zapytalem. Powiedzieli ze mam na to 365 dni od odczytu